Follow us

Πώς ο "Πρωινός Καφές" του 1995 καθόρισε την κουλτούρα της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα

Με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης", ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την εκπομπή που έδωσε στην ελληνική τηλεόραση σχήμα και περιεχόμενο.

Πρωινός Καφές

Ο "Πρωινός Καφές" σήμερα είναι απλά μια πολύ παλιά εκπομπή. Τόσο παλιά για να μη θυμάσαι στιγμή πια πως η Ελένη Μενεγάκη δεν ήταν για πάντα η παρουσιάστρια, ήταν μόνο 5-6 χρόνια. Υπάρχει και μια γενιά θεατών που δεν τον πρόλαβε καν, μη σας πω και δύο. Αν ρωτήσεις σήμερα έναν 23χρονο, θα σου πει πως δεν πρόλαβε να δει ποτέ την Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1 και τον "Πρωινό Καφέ", αφού θα ήταν μόλις λίγων ετών όταν εκείνη έφυγε από τον σταθμό για τον Alpha και εισήγαγε στον "Καφέ" την "Ελένη", για να τον αποχωριστεί λίγα χρόνια μετά και να κρατήσει μόνο το όνομά της.

Φυσικά ο "Πρωινός Καφές" δεν ήταν ένα προϊόν που το γνωρίζαμε τότε. Είχε περάσει από την παρουσίαση η πρώτη του παρουσιάστρια, η Ρούλα Κορομηλά που με τις πλάτες του πρωτοπόρου τότε ΑΝΤ1 τον έκανε γνωστό ως τη "σημαία" της νέας τηλεοπτικής πραγματικότητας που ερχόταν. Όταν η Ρούλα Κορομηλά έκανε την αξέχαστη μεταγραφή στο MEGA και ανέλαβε το "Μπράβο", μετά από μία μικρής διάρκειας ανάληψη της παρουσίασης του "Πρωινού Καφέ" από την Πόπη Χατζηδημητρίου, πέρασε στο κεφάλαιο της Ελένης Μενεγάκη. Και κάπου εκεί αρχίζει η πραγματική του επιρροή στο σήμερα.

Όποιο ζωντανό πρόγραμμα και αν πέρασε ή ετοιμάζεται να βγει στην ελληνική τηλεόραση εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, "δανείζεται" στοιχεία εκείνης της εκπομπής. Δεν ήταν η τυπολογία που έκανε την εκπομπή να ξεχωρίσει, κάπου την είχαν δει και εκείνοι για την φέρουν εδώ. Ωστόσο, η τόσο μεγάλη επιτυχία της Ελένης Μενεγάκη και η ταύτιση των Ελλήνων θεατών με αυτό το πρόγραμμα / περιεχόμενο έδειξαν τον δρόμο για την "επόμενη μέρα".

Θα μου πεις, τον "Πρωινό Καφέ" περίμενε η ελληνική τηλεόραση για να αποκτήσει ταυτότητα; Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Για παράδειγμα, όταν βγήκε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου "απέναντι" από την Ελένη Μενεγάκη προσπάθησε να "αλλάξει" το αμπαλάζ της εκπομπής -με χιούμορ, παιχνίδι και άλλη διάθεση- μα η δομή της εκπομπής ήταν ίδια. Η εικόνα που έδωσε ο "Πρωινός Καφές" σε αυτό που λεγόταν τότε "μοντέρνα, ζωντανή τηλεόραση" μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ελάχιστα.

Από την ίδια την "Ελένη" μέχρι τα πιο εναλλακτικά προγράμματα, βλέπε "Πρωίαν σε είδον" και "Στούντιο 4", η δομή της εκπομπής παραμένει ίδια. Σχόλιο, ανάλαφρες καθημερινές ειδήσεις, μαγειρική, ζώδια ενδεχομένως, οικογενειακά θέματα με τη στερεοτυπική έννοια του όρου και φυσικά συνεντεύξεις δημοφιλών προσώπων είναι ξανά και ξανά "αυτά που πρέπει να έχει ένα πρωινό". Αν δεν τα έχει, δεν είναι μαγκαζίνο.

Θα πρέπει να παραδεχθώ πως με ή χωρίς την Ελένη Μενεγάκη, η συνταγή του "Πρωινού Καφέ" μπολιάστηκε πάρα πολύ από τη δομή της εκπομπής "Πρωινό mou" με τον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά. Στην ουσία, το τότε δίδυμο του MEGA μετέφερε τον "τρόπο" που σχολιάζονταν τα πράγματα στην "κίτρινη" μεσημεριανή ζώνη στην ενότητα των ανάλαφρων ειδήσεων του μοντέλου του "Πρωινού Καφέ". Και εγένετο, η σημερινή πρωινή ζώνη. Αυτή η ακραία σχολιαστική που βλέπουμε από εκπομπές όπως το "Happy Day", η "Super Katerina", το "Breakfast@Star" και πόσες άλλες. Άλλωστε, είναι ενδεικτικό πως πριν τη μεσημεριανή ζώνη, ο όρος πάνελ δεν υπήρχε στο τηλεοπτικό λεξιλόγιό μας. Τα πάνελ δημιουργήθηκαν στο μεσημεριανό της Τατιάνας Στεφανίδου για να μεταφερθούν -όταν εκείνη τα αποκήρυξε- στο πρωινό πρόγραμμα και έπειτα να μας κατσικωθούν ως κάτι τελείως απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με ή χωρίς πάνελ, με έντονο ή πιο ανάλαφρο σχόλιο, το μοντέλο του "Πρωινού Καφέ" ήταν, είναι και θα είναι η ασφαλής επιλογή ως βάση για κάθε ζωντανό πρόγραμμα που βγαίνει στον αέρα. Και φυσικά ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, αναζητούμε μια γυναίκα με τέτοιο άστρο, όπως αυτό της Ελένης Μενεγάκη, ώστε να πάρει μαζί της ένα άλλο μοντέλο και να το κάνει νόμο.

Με όλα τα παραπάνω μπορείτε να διαφωνείτε. Ίσως και εγώ να κάνω μια υπεραπλουστευμένη ανάλυση του πώς έγινε το πράγμα. Αλλά εμένα αυτή είναι η γνώμη μου και με μια μικρή ανάλυση δεδομένων θα δείτε κι εσείς πως όσο απομακρύνεται μια εκπομπή από το "πρότυπο" τόσο μικρότερη απήχηση έχει, ακόμη και σήμερα. Γνώμη μου.

Πώς ο "Πρωινός Καφές" του 1995 καθόρισε την κουλτούρα της ελληνικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα