Follow us

Αθηναΐς Νέγκα: The Blog: Post #19: «Μη κλαις καθόλου για την μοναξιά»

Αν σας αρέσει η τεχνολογία, ίσως έχετε διαβάσει για το περίφημο app Luluvice, υπαρχει  εδώ και μερικά χρόνια στην Βρετανία και στις ΗΠΑ και προσφέρει στις γυναίκες που το χρησιμοποιούν κριτικές για άντρες με τους όποιος ετοιμάζονται να βγουν ή να κάνουν σχέσεις, απο προηγούμενες συντρόφους : «Καλός αλλά με ζάλισε γιατί μιλάει πολύ», «Μέτριος στο σεξ. Καλή παρέα».

Αθηναΐς  Νέγκα_
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΘΗΝΑιΣ ΝΕΓΚΑ_
Glee

Φανταστείτε τώρα έναν κόσμο σχέσεων γεμάτο συστηματάκια, φτιαγμένα για να σας σώσουν από τα περιττά ενοχλητικά συναισθήματα .

Εξάλλου, είμαστε σε θέση πια να τα ξέρουμε περίπου όλα, έχουμε αλγορίθμους σχέσεων - " η διάρκεια της σχέσης μπορεί να προβλεφθεί με σχετική ακρίβεια πχ από το αν και πόσο το ζευγάρι την δημοσιοποιεί στο Facebook" , "οι πιθανότερες μέρες για ένα οριστικό χωρισμό θεωρούνται εκείνες που ακολουθούν τις γιορτές γιατί καταλήγουμε μελαγχολικοί και γλυκόπικρα απογοητευμένοι",- τα παραδείγματα είναι ατελείωτα, μένει να "φτιαχτεί" και κατάλογος αποδόσεων -γιατί οι σχέσεις υπακούν πολύ σε κανόνες επένδυσης που δεν λέμε να δεχτούμε .

Δεν έχεις όρεξη ούτε το επώνυμο σου να της πεις = Διάρκεια σχέσης ένα σαββατοκύριακο.

Βαριέσαι να ντυθείς για να βγεις μαζί του = Τρεις βδομάδες, ίσως μήνες.

Δεν έχεις σκοπό να ξεβολευτείς για είστε μαζί = Ένα χρόνο σκάρτο.

Τον αγαπάς αλλά αισθάνεσαι πως άλλη ήταν η μεγάλη σου αγάπη = Τέσσερα χρόνια ίσως και έξι-μην κάνεις μαζί του πολλά παιδιά.

Στις παραπάνω τιμές ,παρατηρούνται αποκλίσεις γιατί καμιά φορά βολευόμαστε ή βαριόμαστε και αναβάλλουμε διαρκώς το αναπόφευκτο, όμως υπάρχουν τόσες περιπτώσεις όπου τα πράγματα είναι φως φανάρι,

που πρέπει να αρχίσουμε να αποβάλλουμε την παρεξήγηση και την στεναχώρια .

Το "εγχείρημα" φτάνει κάποτε στην λήξη του- το επιβάλλουν οι κανόνες επένδυσης και ξεχάστε τα «δεν πρόλαβα», γιατί όταν γουστάρεις, προλαβαίνεις να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου ποικιλοτρόπως -μην σκέφτεστε περί υλικών αγαθών , αυτά τέλειωσαν και όποιος θέλει υλικά και λεφτά πάει και τα βρίσκει .

Όποιος είναι μαζί μας είναι γιατί μας αγαπά, μας γουστάρει, το λες όπως θες - του είμαστε δηλαδή , ευχάριστοι και απαραίτητοι, δεν εξασφαλίζεται καμιά διάρκεια όταν αρχίζουν οι μαύρες μέρες,δεν υπάρχει αγάπη που να τα υπομένει όλα.

Σταματάμε να δίνουμε, σταματά το ενδιαφέρον και μαραίνεται ακόμα και το πιο βαθιά εγκατεστημένο συναίσθημα - επίσης αν δεν δώσεις, δεν φτάνει που είσαι καλό παιδί γιατί όταν δεν δίνεις, δεν υπάρχει κανείς απολύτως τρόπος να καταλάβει ο άλλος τι περιβόλι κρύβεις μέσα σου .

Οι γυναίκες δε δίνουν όταν δεν θέλουν να χάσουν χρόνο καθώς διακατέχονται από την γνωστή βιασύνη και φαντάζονται βιολογικά ρολόγια να βαράνε και ωάρια -αυγά να σπάνε αδίκως και γίνονται στράφι ομελέτα -τι να σας πω; Την βιολογική βιασύνη ποτέ δεν την κατανόησα -τι είμαι να βιαστώ να ζευγαρώσω ;

Η συγκλονιστικότερη ιστορία αγάπης έχει εχθρό της την γυναικεία πρακτικότητα: αν δει πως το πράγμα δεν πάει, τα μαζεύει, φεύγει και αρραβωνιάζεται άρον -άρον τον γείτονα...

Και οι άντρες κάνουν σχέσεις απελπισίας συνήθως επειδή έχει προηγηθεί μια που τα θαλάσσωσαν και φοβούνται - όσο μεγαλώνουν, δεν επιβιώνουν καλά αν μείνουν μόνοι τους και το ξέρουν - αφήστε τι λένε, δεν υπάρχει τρισευτυχισμένος, αιώνιος μπάκουρος .

Οι άντρες δεν δίνουν και όταν δεν θέλουν να δεσμευτούν -και υπάρχουν πολλά είδη δέσμευσης, μερικά είναι ανύπαρκτα φυτεμένα στο μυαλό τους γιατί στα αλήθεια δεν θέλουμε όλους να τους παντρευόμαστε ούτε καν να τους πολυλουζόμαστε, η φύση μας και η κοινωνία συχνότερα μας κάνει να τους δίνουμε την εντύπωση της μεγαλύτερης αφοσίωσης

Οι άντρες επίσης είναι τραυματισμένοι από τις γυναίκες με τα βιολογικά ρολόγια, είχαν κάποτε σίγουρα μια γκόμενα που τους παράτησε διότι "πέρναγε ο καιρός", νομίζουν πως και η επόμενη έχει τα ίδια θέματα , πως θα έρθει κατά πάνω τους σχέση- Τιτανικός που θα τους τραβήξει στον πάτο, πάνω στο άνθος της ηλικίας τους .

Ο Έλληνας υπονομεύεται από την εφηβεία του ο καημένος, νομίζει πως τον αγαπάς- λίγο πολύ άνευ όρων όπως η μαμά του - τι τεράστιο λάθος αυτό το άνευ όρων!

Από τον υπερβολικό εγωισμό μας είναι αδύνατον να διανοηθούμε τον χρόνο που απαιτεί η σύνδεση .

Πιστεύει πως από την πρώτη εβδομάδα σχέσης τον λατρεύεις όπως η Μαίρη που τα είχαν 5 χρόνια, και έτσι, με τεράστια σιγουριά, ανοίγει μια μέρα την πόρτα και περιμένει να του έχεις φτιάξει ένα ταψί γεμιστά, λίγη φέτα στο πλάι και τον κόσμο ολόκληρο, γιατί είναι αυτός που είναι και εσύ -θεωρεί - γονατίζεις και ευχαριστείς καθημερινά τον Θεό για την γνωριμία σας .

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι πρόβλημα και των δύο φύλων.

Έπειτα από τα πρώτα σοκ δεν αργεί η εσωτερική αμφισβήτηση περί επένδυσης στη σχέση: «Τι έκανε αυτός για να το κάνεις κι εσύ και ποιος από τους δύο σταμάτησε πρώτος να κάνει ή να δίνει ;»

Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να έρχεται αυτή η ταρίφα έτοιμη – ο κατάλογος αποδόσεων, η λίστα με τις τιμές να μην ζαλιζόμαστε και για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να περιμένει.

Η άλλη μεγάλη δυσκολία είναι πως η σύγχρονη ζωή μας κάνει ολοένα πιο κακομαθημένους και δεν μπορούμε να διανοηθούμε όρους που να ισχύουν στην ξεχωριστή μας περίπτωση. Ακούς ιστορίες πληγωμένων χωρισμών ή την γκρίνια του καθενός για την σχεσούλα του και το πρόβλημα επένδυσης και απόδοσης είναι τόσο κραυγαλέο που σου έρχεται να φωνάξεις : «Συγνώμη εσύ τι έκανες για να θέλει να μείνει μαζί σου;».

Η βαθύτατη πεποίθηση πως δεν χρειάζεται τίποτα να κάνουμε ή να δώσουμε γιατί ο άλλος είναι πλήρως ευχαριστημένος, μόνο που γυρίσαμε το κεφάλι μας και τον κοιτάξαμε, βυθίζει στην μοναξιά... Το χειρότερο είναι πως όταν αρχίζει να σου συμβαίνει, ενώ ακόμα βρίσκεσαι στη σχέση, δεν μπορείς να το εκφράσεις, δεν ξέρεις τι φταίει , έχουμε πήξει στις ρομαντικές προσδοκίες και στα άρθρα περί σχέσεων , χάνουμε την ουσία, δεν βρίσκουμε το πρόβλημα και τελικά διηγούμαστε στους εαυτούς μας κάτι παραμύθια πολύ χειρότερα από αυτά που ισχύουν .

Μια μέρα του ζητάς να πάτε να δείτε μια ταινία με την Μέριλ Στριπ και αυτός σου απαντά : «Δεν βλέπω ταινίες με γριές». Τι να τον κάνεις; δεν έκανε και λίγη υπομονή να προλάβεις να τον αγαπήσεις ; Είναι απλά λοιπόν τα πράγματα και όλοι έχουν τα δίκια τους.

Ξεχνάς την επέτειο σας ενώ άλλη του έπλεκε ένα μήνα πουλόβερ με τα χεράκια της -πως και γιατί να σε ερωτευτεί κι αυτός ;

Μια μέρα ανεξαρτήτως σοβαρότητας της σχέσης, συνειδητοποιείς πως σας μένουν λιγότερα χιλιόμετρα από τα λίγα που είχατε εξ αρχής . Μην ψάχνεις περίπλοκες εξηγήσεις και μην κλαις καθόλου για την μοναξιά -γιατί μόνο εκείνη έρχεται και μένει μαζί σου, εντυπωσιασμένη ξεκάθαρα από την ομορφιά και τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου.

Α.

Η Αθηναΐς Νέγκα στο twitter: @AthinaisNega

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα