Follow us

Αθηναΐς Νέγκα: The Blog: Blog Post #4: Θα είσαι ισορροπημένη σύζυγος;

Η γυναίκα που δεν θέλει να παντρευτεί – αυτό το εντελώς φανταστικό πρόσωπο ζει σε μια φανταστική χώρα με ήρωες παραμυθιών. 

Αθηναΐς  Νέγκα_
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΘΗΝΑιΣ ΝΕΓΚΑ_
Αθηναΐς Νέγκα: The Blog

Δεν την κάνει παρέα η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη, αλλά μπορεί να την δείτε να παίζει με την Κοκκινοσκουφίτσα και τα Τρία Γουρουνάκια διότι η γυναίκα που δεν θέλει να παντρευτεί εκτός από τελείως φανταστικό πρόσωπο αποκλείεται να είναι κανονική και ώριμη. Άρα μάλλον πάει νηπιαγωγείο ή είναι αλαφροΐσκιωτη περίεργη, μπορεί και να την δείτε πάνω σε κανένα σκέιτ μπορντ με σορτσάκι – τι να σας πω; Από τέτοιο αλλόκοτο άτομο να τα περιμένετε όλα.

Αν ρωτήσετε έναν άντρα, θα σας πει πως δεν μπορεί να υπάρχει γυναίκα που να μην θέλει να παντρευτεί, ειδικά εκείνον! Είναι σαν του λέτε πως η μαμά του δεν είχε δίκιο, πως δεν είναι ο βασιλιάς του σύμπαντος, το πιο όμορφο αγόρι στον γαλαξία: δεν αντέχεται τέτοιο ενδεχόμενο έμμεσης απόρριψης ούτε στην σφαίρα της φαντασίας.

Αν ένας άντρας συναντήσει στη ζωή του γυναίκα που πραγματικά δεν θέλει να τον παντρευτεί στην αρχή είναι σχεδόν υποχρεωμένος να κάνει πως ενθουσιάστηκε, μετά πως περνάει καλά μαζί της, μέχρι να αρχίσει το κεφάλι του εσωτερικά και μετά και εξωτερικά να στριφογυρίζει σαν να είναι το κοριτσάκι στον εξορκιστή - τότε ξεκινά ένα μπάχαλο και μια απορρύθμιση που σας εύχομαι να μην ζήσετε γιατί θα δείτε ανθρώπους κατά τα άλλα προσηνείς να γίνονται κουλουβάχατα .

Το καλό για τη κοινωνία μας είναι πως οι περισσότερες γυναίκες είναι ατρόμητες ηρωίδες που πραγματικά θέλουν να παντρευτούν. Σε εκείνες οφείλεται πως ο οικογενειακός πλανήτης συνεχίζει να γυρίζει. Έχουν επίσης μια θαυμαστή αυταπάρνηση: Αψηφούν τους αριθμούς και την σκληρή πραγματικότητα. Θέλουν να γίνουν ισορροπημένες, υγιείς σύζυγοι, με ισορροπημένες οικογένειες, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες και την καθημερινή εμπειρία, ξέρουμε πως μια εργαζομένη μητέρα, ψυχολογικά και σωματικά καταπονείται στον γάμο περισσότερο απ' όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Ενδεχομένως να τρέφουν και το όνειρο των ισορροπημένων ρόλων με μοντέρνα παραλλαγή, όπου το βάρος πέφτει επάνω στην γυναίκα αλλά από θαύμα τα καταφέρνει: Άντρας- προστάτης- κουβαλητής, γυναίκα- μητέρα (σκληρά εργαζόμενη , κομψή σύντροφος, μαγείρισσα και καθαρίστρια μετά από ένα 10ωρο στο γραφείο).

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που παντρεύεται λόγω κοινωνικής σύμβασης και ονείρου: όλα τα κορίτσια ζουν για να βάλουν νυφικό- που είναι το πρόβλημα;

Όμως ο γάμος δεν είναι ροζ σύννεφο – ακολουθεί ένα σοκ για τις ονειροπόλες και πολύς θυμός για τις συμβιβασμένες. Η εξαπατημένη ως προς την σκληρή πραγματικότητα της συμβίωσης συζυγος ποτίζει με φαρμάκι παιδί και σύζυγο. Έχει τύψεις μετά, δεύτερες σκέψεις και υπαρξιακή αναζήτηση 2-3 φορές την ήμερα τουλάχιστον (φανταστείτε την ψυχολογική εξάντληση)... «Που να ήξερα πως με περίμενε αυτό; Φταίει σίγουρα αυτός!» είναι η εσωτερική σκέψη που εκφράζεται και με το έπος του: «Μου έφαγες τα καλύτερα μου χρόνια»(εκείνη δεν του τα έφαγε).

Για το πόσο όμως έχει αλλάξει ο γάμος θα επανέλθω σε λίγο...

Υπάρχει αυτή η αντρική πλειοψηφία των αστικών κέντρων, στην οποία δεν μπορείς να μην σταθείς. Ο άντρας που δεν θέλει να παντρευτεί φαντάζεται το εαυτό του κάτι σαν Χαϊλάντερ και συγχρόνως ροκ σταρ - όχι σαν τους κανονικούς ροκ σταρ που πάνε και παντρεύονται ευχαρίστως...

Ο άντρας που δεν θέλει να παντρευτεί είναι ένας «ορθολογιστής» που θεωρεί πως η περιουσία (σιγά τη περιουσία!) του είναι για εκείνον και το κορμί του για εκατομμύρια γυναίκες που τον περιμένουν – πώς να περιοριστεί, πώς να κλειστεί; Παρόλα αυτά ο άντρας που δεν θέλει να παντρευτεί ανήκει στην ελληνική πλειονότητα που... πάει και παντρεύεται!

«Γιατί το κάνεις αυτό;» θα μπορούσαν να βροντοφωνάξουν τα δισεκατομμύρια των θαυμαστριών αυτού του συναρπαστικού εργένη – όμως επειδή ΔΕΝ του φωνάζουν, εκείνος ξεχνιέται και πάει και δεσμεύεται σαν κορόιδο! Αποκτά και παιδιά, αυτός ο τύπος, για να σφραγίσει με τρόπο ασφυκτικό και υποχρεώσεις που δεν του είναι ευχάριστες την δυσαρέσκεια του.

Αν έχετε μπλέξει με γκρινιάρη που δεν θέλει να παντρευτεί, αλλά θα παντρευτεί και πάντα θα σας πρήζει, προσοχή αν είναι σε προχωρημένη ηλικία την ημέρα του γάμου (αναζητείστε άντρες που θέλουν να παντρευτούν εγκαίρως) και στην άρνηση του να κάνει μια πρόταση γάμου της προκοπής.

Δεν γονατίζει διότι δεν θα παρακαλέσει για να σκλαβωθεί! Λέει: «Δεν παντρευόμαστε να πάει στο διάολο;» και έτσι σκυθρωπός για τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι ο κακόκεφος σύζυγος και εφιαλτικός πατέρας που φωνάζει στα παιδιά του στην ταβέρνα.

Σώγαμπρος (έμαθα πολύ πρόσφατα αυτή την ωραία λέξη) θα σέρνει τις παντόφλες του στο παρκέ που πλήρωσαν με αίμα τα πεθερικά του –το ατυχές είναι πως δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ τη σχέση του με ενθουσιασμό, θα είναι κατά φαντασίαν δυστυχής - είχε άλλα σχέδια ..

Όμως γιατί ενώ τα πράγματα είναι συχνά περίπου έτσι εξακολουθούμε να παντρευόμαστε;

Η παταγώδης αποτυχία των γάμων θα έπρεπε να μας είχε αποκαρδιώσει, να θεωρείται επικίνδυνο ακροβατικό το να πας να παντρευτείς αφού η πιθανότητα διαζυγίου είναι 50% και πολλά από τα ζευγάρια που παραμένουν παντρεμένα δεν είναι ικανοποιημένα στη σχέση τους. Η δυστυχία ενός γάμου σύμφωνα με τελευταίες έρευνες έγκειται παραδόξως στους ίδιους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε να παντρευόμαστε.

Ο γάμος είναι η κορύφωση του ρομαντικού μας ονείρου. Έβλεπα προ ημερών την ομιλία της Αμερικανίδας συγγραφέως Stefanie Coontz ειδικής σε τέτοια θέματα που εξηγούσε.. «Εδώ και δεκαετίες, δεν παντρευόμαστε με προξενιό όποιον μας επιβάλουν, αλλά όποιον ελευθέρα ερωτευτούμε και επιλέξουμε. Όμως η παγίδα του σύγχρονου γάμου έχει να κάνει με την ίδια την προοπτική ευτυχίας του: νομίζουμε πως είναι μια σχέση μεγάλου έρωτα, όλο χαρά και αλληλοκατανόηση, όμως ο γάμος είναι πολύ περισσότερα».

Επιπροσθέτως έχουμε κι αυτές τις φωτογραφίες διάσημων ζευγαριών στο κεφάλι μας: να σπρώχνουν το ακριβό καρότσι... Δυο γυμνασμένοι γονείς να χαμογελάνε Χολιγουντιανά, δίχως έγνοιες με καθαρά παιδιά και σιδερωμένα ρούχα (κι αυτοί χωρίζουν όπως ξέρουμε).

Φτάνουμε στους γάμους μας υπερώριμοι κι όμως κωμικά απροετοίμαστοι, κανείς δεν μας μιλάει για τον αγώνα. Η συναισθηματική εκπαίδευση που λαμβάνουμε από τους γονείς μας ασφαλώς δεν αρκεί.

Οι μεσήλικες σήμερα είναι παιδιά των πρώτων χειραφετημένων, αλλά και των τελευταίων παραδοσιακών οικογενειών. Μπορεί η μαμά και ο μπαμπάς να χώρισαν για ψήλου πήδημα (το ΠΑΣΟΚ έκανε και τη διαδικασία ευκολότερη) και να πέρασαν ένα από αυτά τα παθιασμένα διαζύγια των 80s ή να παρέμειναν παντρεμένοι και ευτυχισμένοι σε ισορροπίες εντελώς διαφορετικές από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Στατιστικά τα περισσότερα διαζύγια διεθνώς τα ζητούν γυναίκες – οι περισσότεροι όμως άντρες που καταλήγουν διαζευγμένοι είναι τύποι με παραδοσιακές πεποιθήσεις και συντηρητικές απόψεις για την οικογένεια...

Ο,τι γνωρίζουμε, λοιπόν, για τον γάμο και για τους εαυτούς μας, πετάξτε το.

Βρείτε ανθρώπους να θέλουν... Τα υπόλοιπα θα σας βρουν.

Α.

Η Αθηναΐς Νέγκα στο twitter: @AthinaisNega

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα