Follow us

Aide-mémoire | Παλαιο-τηλεκριτική

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το τηλεοπτικό τοπίο και όχι μόνο

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
eeffew

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα!

Φανταστείτε ένα πρωί να μην είχαμε να μιλήσουμε μόνο για εκπομπές και για θέματα. Να μη μας νοιάζει τι είπε ο παρουσιαστής, να μη μας ενδιαφέρει τι κακία ξεστόμισε ο κάθε σχολιαστής, να μη μας ενδιαφέρει καν τι έχει να πει ο τάδε για τις δηλώσεις του άλλου. Φανταστείτε ένα πρωί να είχαμε συνεντεύξεις και ενδιαφέροντα θέματα, που ίσως και να απασχολούν τους θεατές, ίσως και όχι. Αλλά φανταστείτε να είχαμε μόνο θέματα, όχι τρας αντιπαραθέσεις.

Τι θα έμενε; Θα υπήρχαν ακόμα εκπομπές; Η απάντηση είναι όχι.

Αν επαναφέραμε το πιο αυθεντικό μοντέλο εκπομπής, αυτή με τους δημοσιογράφους που ετοιμάζουν θέματα και συνεντεύξεις ώστε ένας δημοφιλής παρουσιαστής να τα "συστήνει" στο κοινό, δεν θα υπήρχε η μισή ύλη της ελληνικής τηλεόρασης.

Προφανώς οι ενημερωτικές ή έστω light ενημερωτικές εκπομπές θα είχαν μια λογική, έναν λόγο ύπαρξης. Οι υπόλοιπες; Τι θα έμενε;

Οι εκπομπές που αποτελούν αυθύπαρκτες εμπνεύσεις αρχισυντακτών και συντελεστών, χωρίς ανάγκη από ακραία επικαιρότητα, είναι ελάχιστες: η "Ελένη", το "Στούντιο 4" και το "Καλύτερα δε γίνεται". Άντε και το "Πρωίαν σε είδον", που όμως δεν κάνει πρωταθλητισμό.

Η ακραία ανάγκη να γεμίσεις σκαλέτες με –το πολύ- δεκάλεπτά θεματάκια κουτσομπολιού και αλληλοσπαραγμού δημιούργησε εκπομπές κόπιες που δικαίως ορισμένοι πιο ευαίσθητοι κριτικάρουν ανοιχτά πια και κάποιοι που δεν πέφτουν τελείως στη λούμπα του μιμητισμού καταφέρνουν να λένε "μα εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους" και πέφτουν να τους φάνε.

Και μη νομίζετε πως οι υπόλοιποι δεν θα ήθελαν να έχουν μια εκπομπή που θα τη βλέπουν δέκα χρόνια μετά και θα λένε "τουλάχιστον έκανα κάτι εμπορικό, αλλά με κομψότητα και σεβασμό".

Αντί να ψάχνεις τις 50 αποχρώσεις του κίτρινου, μπορείς να βρεις τον λαμπερό χρυσό της ποιότητας. Και ίσως τότε, αν όλοι προσπαθούν για αυτή την απόχρωση, να είσαι σε θέση να κάνεις το κίτρινο να ντραπεί. Μέχρι τότε όμως οι μονόφθαλμοι θα επικρατούν των τυφλών.

Aide-mémoire | Παλαιο-τηλεκριτική

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα