
*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων
Καλησπέρα, καλησπέρα!
To νόημα στο όποιο υπόλοιπο από διαμάχη υπάρχει ανάμεσα στη Ζήνα Κουτσελίνη και στους συντελεστές του "Spata Live” δεν νομίζω πως είναι ότι θίχτηκε η Ζήνα από κάτι και το θυμήθηκε 9 χρόνια μετά. Το ζήτημα είναι πως ορισμένοι άνθρωποι πήραν από τη σημαία το χρίσμα του κήρυκα της πολιτικής ορθότητας, υποδυόμενοι τους αναμάρτητους, ενώ έγιναν διάσημοι κυριολεκτικά μέσα από απόλυτα εμπορικές εκπομπές οι οποίες ακολουθούσαν κατά γράμμα τους νόμους της εμπορικής, ανταγωνιστικής και μαζικής τηλεόρασης. End of story.
Ναι, όταν βλέπω τόσο scripted φιλανθρωπία στα social media, θα είμαι αιωνίως με το μέρος της άλλης πλευράς. Όπως όταν βλέπω και την φιλανθρωπία "σκαλέτας" στην τηλεόραση. Να είμαστε με την κοινή λογική, με τους κανονικούς ανθρώπους. Και πιστέψτε με, οι κανονικοί άνθρωποι μοιάζουν μόνο περισσότερο με τον Λιάγκα ή την Τούνη -αναφέρομαι στον τρόπο που αντιδρούν κατά καιρούς δύο τελείως ετερόκλητοι άνθρωποι- παρά με μια τηλεοπτικό-διαδικτυακή αυτοκαλούμενη ελίτ που τη βάλαμε κεχαγιά στο κεφάλι μας για ό,τι πούμε και ό,τι γράψουμε. Αρκετά.
Με αφορμή το beef-άκι αυτό, να πω ότι η "Ζήνα το βράδυ" χτίζεται μέρα με τη μέρα σε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Εθιστικό μάλιστα αν σε ενδιαφέρει αυτού του είδους η "κλειδαρότρυπα", γιατί περί αυτού πρόκειται. Όσα κραχτικά γράφονται στο twitter, τα ακούω βερεσέ.
Ο "Έρωτας Φυγάς" δυστυχώς ολοκληρώνεται πρόωρα, στο "μαξιλαράκι" ελάχιστων συμφωνημένων επεισοδίων. Κρίμα γιατί ήταν μια εξαιρετική δουλειά. 100% επιχειρηματικό και επενδυτικό είναι το ζήτημα, δεν έχει να κάνει με την καλλιτεχνική αξία του προϊόντος. Έχει μήνες θέασης ακόμα μπροστά, αλλά...
"Κυρίαρχη ήταν η παρουσία της "Μάγισσας" τον Νοέμβριο, τόσο σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της ιστορίας της όσο και στη μάχη της τηλεθέασης. Η υψηλών προδιαγραφών σειρά του ΑΝΤ1 κατέκτησε την κορυφή, ενώ η αριστοτεχνική πλοκή της καθήλωσε 1.594.000 τηλεθεατές, στο σύνολο κοινού, έστω και για 1’. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen για τον Νοέμβριο, η "Μάγισσα" ήταν πρώτη, στη ζώνη προβολής της στο δυναμικό κοινό 18-54, με μέσο όρο 19,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά κατέγραψε συνολικό μερίδιο 26,4% σε επιμέρους γυναικείο κοινό, ενώ και στους άνδρες οι αποδόσεις ήταν σταθερά υψηλές, αγγίζοντας σε επιμέρους κοινό το 24,4%" αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΝΤ1, που παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που εισέπραξε η σειρά κατάφερε και την "έχτισε". Μπορεί να μην πέτυχε τη μεγάλη εικόνα του "βασικού παίκτη", αλλά τα κατάφερε. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή το νέο επεισόδιο "Στο Γηροκομείο" του Ηλία Ψινάκη. Και συνειδητοποίησα ξανά πως αυτή η larger than life περσόνα της εγχώριας καλλιτεχνικής ελίτ έχει τόσα να μας πει, κυρίως έχει τόσα να τρίψει στη μούρη της ελληνικής τηλεόρασης που θέλει να πείσει για comme il faut κυρία σαλονιών ενώ φέρεται σαν αγοραίος αναλφάβητος, που τελικά δεν χωράει στη μικρή οθόνη. Γιατί είναι πραγματικά μικρή για αυτοσαρκασμό, καυστική κριτική, εμπεριστατωμένη άποψη και γεμάτες περσόνες.
Τι να λέμε για τη συνάντησή του με τον Αντρέα Μικρούτσικο. Ο Μικρούτσικος ήταν απόλαυση. Μια απόλαυση που ενώ είναι απολύτως νόμιμη, στη ζωντανή τηλεόραση γίνεται ένοχη. Στο YouTube έλεγε τελείως κανονικά πράγματα, με λόγο διαφορετικό από αυτόν που του "επιτρέπεται" στη "Super Katerina" (αυτό είναι τηλεοπτικά σωστό γιατί δεν μπορεί να παίξει Ψινάκειος λογική στο πρωινό) και σε έκανε να μένεις και να τον ακούς. Οι ατάκες του Ψινάκη ήταν ασταμάτητες, το ταμπεραμέντο των δύο ανδρών είναι άφταστο και όσοι είχαμε προλάβει τα πάσης φύσεως Fame Story, Dream Show κλπ, καταλαβαίνουμε πόσο φτωχά είναι όλα όσα προσπαθούν να τα επαναλάβουν πολιτικώς ορθά.
Αλίμονο σε αυτόν που θα πάει εκεί, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ψινάκη ως χείμαρρος που είναι και φανερωθεί η ένδεια της γνώσης, των εμπειριών και κυρίως της κοινωνικής αντίληψης. Αλίμονο αν πάει κάποιος στο "Γηροκομείο" και το αντιμετωπίσει σαν πάνελ. Ακριβώς όπως ήθελε το MEGA να "χειριστεί" και το "Έλεος!". Να προσπαθήσεις να κάνεις τον αντισυστημικό, συστημικό δε γίνεται. Να τον αποδεχθείς θα ήταν μια καλή αρχή.
Και όταν έχεις τέτοιους χειμάρρους προσωπικότητας, όλοι οι υπόλοιποι σου μοιάζουν με cartoons που παλεύουν να ξεχωρίσουν.
Κίνηση ματ του "Σασμού" στον δρόμο για το φινάλε του να κλείσει τον πραγματικά σημαντικό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη για τον ρόλο του εισαγγελέα. Μια δουλειά που ακόμα και στην τρίτη σεζόν, "δώρο" κατ' εμέ στους fans που ήθελαν περισσότερο "Σασμό" εκεί που δεν υπήρχε, πάει εξαιρετικά και ορισμένα επεισόδια είναι εξαιρετικά. Είδα τυχαία το επεισόδιο της επίθεσης της τηλεοπτικής Βασιλικής, δηλαδή της Μαριλίτας Λαμπροπούλου, στον τηλεοπτικό δολοφόνο του γιου της, του Νικηφόρου (Γιώργος Αμούτζας). Εξαιρετικό!
Τροφή για σκέψη για τη σχέση του θεατή με την τηλεόραση, ως συσκευή και ως μέσο επικοινωνίας, μου έδωσε η πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους "Wonderbox" από τη Samsung. Εμπνευσμένη από την τεχνολογία αιχμής της εμβληματικής σειράς τηλεοράσεων Samsung Neo QLED 8K, η ρομαντικά επίκαιρη ταινία σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαθανασόπουλου σε ταξιδεύει πέρα από τη σουρεάλ τηλεοπτική πραγματικότητα. Στην ανάγκη του θεατή να κάνει ένα ταξίδι ζωής με συνοδοιπόρο μια συσκευή που τον συντροφεύει σε κάθε του βήμα ως "το κουτί των θαυμάτων".

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.
http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr