Follow us

Greece 2022: "Πες το ναι", 7 ιερείς και η γάτα από την Αιδηψό με φόντο το Elite S05

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για όσα trendάρουν τις τελευταίες μέρες για τους τελείως λάθος λόγους

Από το “Πες το ναι”, τους 7 ιερείς και τη γάτα από την Αιδηψό σε μια Ελλάδα του 2022

Θα ακούσατε -φαντάζομαι- για την καμπάνια "Πες το ναι” που προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστηρικτές της δράσης υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, ναι; Κι αν δεν την ακούσατε θα σας βάλω εγώ στο κλίμα.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης έγραψε ένα ωραίο σενάριο για το τηλεοπτικό σποτ της παραπάνω καμπάνιας. Που ομολογουμένως είναι λίγο πιο στερεοτυπικό από όσο περίμενα και παραπάνω μελό από όσο θα ήθελα. Το να πεις ότι ομόφυλα ζευγάρια και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ -όπως μάθαμε να τη λέμε σήμερα- κοινότητας υπήρχαν από πάντα δεν σημαίνει πως έχουν δικαιώματα ελέω... διαχρονικότητας, είναι κάπως γνωστό. Αντιλαμβάνομαι το μήνυμα της συνύπαρξης με ζευγάρια που επιμένει η κοινωνία στην καλύτερη περίπτωση να τα αγνοεί, στη συνηθέστερη να τα πολεμούν μέλη της... καθεστηκυίας τάξης, αλλά ότι υπήρχαν από το 70 δεν σημαίνει πως αυτό είναι το εισιτήριο των συνανθρώπων μας στην ισότητα. Αντίθετα ορισμένα παραδείγματα της σημερινής κοινωνίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο αποδοχής της αγάπης και του δικαιώματος στη χαρά και κυρίως -εδώ που τα λέμε- στην αυτοδιάθεση, γιατί περί αυτής πρόκειται.

Η τηλεόραση -η σύγχρονη, όχι η δική μας η ελεύθερη και πολιορκημένη από ΕΣΡ και διάφορες παλαιολιθικές δομές παρατηρητηρίων- δίνει τρανταχτά παραδείγματα. Λόγου χάρη στο Netflix τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή του το "Heartstopper”, ένα γλυκύτατο εφηβικό love story ενός αγοριού που στερεοτυπικά τρώει bullying στο σχολείο από τους "άντρες” με έναν αξιολάτρευτο bisexual συμμαθητή του που από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε να βιώνει έναν διαφορετικό ερωτικό προσανατολισμό αλλά κυρίως μια αγαπησιάρικη έλξη για τον μικρότερο συμμαθητή του, ενώ θεωρείται περιζήτητος γαμπρός του σχολείου και μάλιστα μέλος των "νταήδων” της φάσης αυτής, χωρίς όμως να είναι απ' αυτούς που πειράζουν τους πιο αδύναμους. Την ίδια στιγμή, trendάρει ο πέμπτος κύκλος του "Elite” που εδώ και χρόνια μας έχει μυήσει στα άδυτα του... εγκλήματος σε ένα σχολείο που τάμα το 'χει κάποιος να φτάσει στην αποφοίτηση χωρίς να κατηγορηθεί για κακούργημα. Παραμύθι, θα μου πεις, αλλά και εκεί βλέπουμε τον έρωτα δύο νέων, ο ένας φαινομενικά straight, ο άλλος ανοιχτά gay, να ανθίζει παρά τις αντιξοότητες και μάλιστα με όλες τις ενοχές που κρύβει μια τέτοια κατάσταση. Την ίδια ώρα υπάρχουν κι άλλοι ομόφυλοι έρωτες, που στηρίζονται στην αγάπη και όχι στο σεξ. Εκεί ακριβώς λοιπόν θέλω να μείνω. Πως για να αποδεχθεί τον διπλανό της μια κοινωνία δεν χρειάζεται να της πεις πως ο ομοφυλόφιλος είναι εδώ από πάντα, αλλά να του δείξεις πως ο κόσμος αλλάζει, τα οχυρά πέφτουν, τα τείχη κάμπτονται και πως ορισμένες φορές, στον σύγχρονο δυτικό κόσμο η αγάπη και αποδοχή μπορεί και να είναι το ζητούμενο. Απλά πράγματα.

Και ενώ ο κόσμος προχωράει, εμείς εκεί να ουρλιάζουμε γιατί οι 7 ιερείς αντέδρασαν στην καμπάνια. Ε τι θέλετε να κάνουν; Έχουν κι αυτοί τον πόνο τους. Όταν πας να τους γκρεμίσεις το στερεότυπο που γνωρίζουν, αυτό που κουμπώνει τα πιστεύω που γαλουχήθηκαν θα αντιδράσουν. Παρενέβη και ο Νίκος Μουτσινάς μέσω ΣΚΑΪ να μας πει το εξής: "Μιλάμε για έναν Θεό που αγαπάει; Ναι; Αυτό δεν λέμε; Μιλάμε για έναν Θεό που είχε δίπλα ληστές, πόρνες, μιλάμε για τον Χριστό που ήταν κόντρα για την εποχή που είχε κάποια βασικά πράγματα; Επίσης, η ψυχή έχει φύλο; Η ψυχή δεν κρίνεται; Έλα πάντρεψε τους και τελείωνε τώρα. Μωρέ ξέρεις τι; Είναι λίγο κουραστικό όλο αυτό πια. Μιλάμε για τα πράγματα που είναι αυτονόητα". Σωστά τα είπε ο Νικόλας, γιατί ανήκει σε μια γενιά που μπούχτισε να κρύβει την αλήθεια και την αγάπη, όπως την ηλικία της. Αλλά ποιος ενέπλεξε τη θρησκεία στην καμπάνια; Προφανώς μια τέτοιου τύπου καμπάνια ζητά να αλλάξει ο νόμος του κράτους και όχι ο θρησκευτικός. Δεν ζήτησε κανένας από έναν ιερέα να αποδεχθεί ένα gay ζευγάρι, αυτό θα ήταν τελείως διαφορετικό και εκτός τόπου και χρόνου. Από το κράτος ζητούν αναγνώριση και νόμιμα δικαιώματα κάτω από την ομπρέλα του γάμου, αυτό μόνο. Άλλο η θρησκεία, άλλο το κράτος και οι νόμοι του. Μη λέμε κι ό,τι μας κατέβει και με διάθεση "Πάντρεψέ τους, έλα μη σ' αρχίσω" τύπου.

Και ενώ όλα αυτά τα όμορφα προσπαθούν να ανθίσουν στην Ελλάδα του 2022, αυτό το απαράδεκτο περιστατικό στην Αιδηψό έρχεται να μας θυμίσει πως ένα σημείο της κοινωνίας -προφανώς και όχι ολόκληρη- είναι ακόμα στην άθλια κοσμάρα της. Και εντάξει, ένας ακόμα ανεκδιήγητος τύπος κάνει μαγκιές έναντι ενός ανυπεράσπιστου ζώου και πληρώνει τις συνέπειες των πράξεών του. Δίκαιο. Όλοι αυτοί όμως οι δήθεν ινφλουένσερ που οργίστηκαν, νοιάστηκαν πραγματικά ή το έκαναν για να δείξουν relevant στο engaged κοινό τους; Γιατί μια σκηνή από τις "ΣΕΡΡΕΣ" του Γιώργου Καπουτζίδη (που δείτε τες να έχετε καλό) μου θύμισε κάτι περιστατικά, κατά τ άλλα φιλέσπλαγνων ειδώλων, που όταν κλείνουν οι κάμερες όχι να σε παραδειγματίσουν δεν είναι, αλλά ούτε να τους ρίξεις ένα βλέμμα. Και μετά βλέπω αυτά τα δακρύβρεχτα ποστς που με κάνουν τόσο να αμφιβάλω.

Εις το επανειδείν.

Greece 2022: "Πες το ναι", 7 ιερείς και η γάτα από την Αιδηψό με φόντο το Elite S05

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Tags

Διαβάστε Ακόμα