Follow us

Ο Νίκος Μουτσινάς είναι η σάτιρα που μας αξίζει;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος σκέφτηκε και ξανασκέφτηκε αν το "Καλό Μεσημεράκι" είναι τελικά σατιρική εκπομπή και κατέληξε...

Καλό Μεσημεράκι

Τελικά ο Νίκος Μουτσινάς κάνει μεσημεριανό ή σάτιρα; Είναι σχολιαστής ή... σατιρικός παρουσιαστής; Τι διαφορά έχει ένα comedy show από μία σατιρική εκπομπή; Εγώ να σας πω, τεράστια!

Για να πιάσεις τη διάθεση που γράφω αυτό το άρθρο, πάτα play σε αυτό και συνέχισε να διαβάζεις!

Ο Νίκος Μουτσινάς εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή του OPEN, έχω γράψει πως κάνει ένα καθαρόαιμο comedy show. Τι σημαίνει κωμωδία; Βλέπεις το θέαμα που παρουσιάζεται, περνάς όμορφα και ενίοτε μπορείς και να γελάς. Δεν είναι απαραίτητο το τελευταίο, μιας και με ένα comedy show στην τηλεόραση αρκεί και να περάσεις καλά. Τώρα να σε βάλει και σε μία σκέψη, κακό δεν είναι. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που σε βάζει σε σκέψη και η μαμά σου όταν λέει ότι με την πολλή ζάχαρη χαλάνε τα δόντια ενώ εσύ συνεχίζεις να μασουλάς ζαχαρωτά από το σακουλάκι.

Από εκεί και πέρα, η εκπομπή σχεδόν ολόκληρη είναι μια καλομονταρισμένη σκαλέτα που πατά στον αυτοσχεδιασμό του ίδιου του Νίκου. Αν αυτά που λέει έχουν σκοπό ή έστω δύναμη να προβληματίσουν τον θεατή, αυτό έγκειται στη διάθεση του δέκτη των μηνυμάτων του. Το σίγουρο είναι πως ο πομπός δεν είναι προγραμματισμένος να... στηλιτεύσει το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το να κάνεις πλάκα στην τηλεόραση απαιτεί μεγάλη μαγκιά. Μεγαλύτερη ευφυΐα βέβαια απαιτείται από τους τηλεθεατές που πρέπει να πετάξουν τη μάσκα της σοβαροφάνειας και να αποδεχθούν αυτό που βλέπουν ακριβώς όπως είναι: ένα αστείο.

Είναι λίγες μέρες τώρα που αποφασίσαμε (;) πως μας φταίει σε πολλά ο Νίκος Μουτσινάς και βάλθηκαν Θεοί και Δαίμονες να τον κάνουν να απαντήσει σε κάτι που στην τελική δεν έχει να πει και τίποτα. Αν έχει προσβάλει κάποια πρόσωπα με τα σχόλιά του, ας βγουν τα ίδια να το πουν. Κανείς μας δεν χρειάζεται εκπρόσωπο. Όμως αυτοί που τον σχολιάζουν, όπως αποδεικνύεται και από το πρόσφατο τηλεοπτικό παρελθόν, δεν έχουν καθαρό... μητρώο. Όπως σοφά είπε η Ζήνα Κουτσελίνη, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Λάκης Λαζόπουλος για τα νυφικά της Μιμής Ντενίση. Αλλά ακόμα και αν γυρίσουμε στους... αθώους ιεροκήρυκες της εγχώριας ορθής χρήσης της μικρής οθόνης, όπως λόγου χάρη ο Γιώργος Καπουτζίδης, πρέπει να παραδεχθούμε πως γράφει εξαιρετικά έργα στην τηλεόραση ή στο θέατρο, αστεία αλλά και που σε βάζουν σε σκέψη, όμως με αυτό το δεδομένο κανείς δεν παραδέχεται πως είναι υποχρεωμένος να σκεφτεί όπως εκείνος ορίζει πως πρέπει να σκεφτόμαστε.

Ο Νίκος Μουτσινάς από την άλλη, σχολιάζει με μία τόσο εφηβική διάθεση που παραμένει αστείος ακόμα και όταν δεν έχει να πει τίποτα, όταν αυτοσαρκάζεται, όταν πειράζει τους συνεργάτες τους... Είναι μια αστεία εκπομπή που τη βλέπεις για να περάσεις καλά. Τι διάολο θες και τα βάζεις μαζί του; Σε ενόχλησε;

Ελάχιστες είναι οι φορές που θέλησε να πει κάτι πιο σοβαρό. Μπορεί εγώ ο ίδιος να τον έχω κατηγορήσει για όσα δεν είπε ή δεν σχολίασε μέσα από μία εκπομπή που ενδεχομένως να πίστευα πως πέρα από την πλάκα που κάνει θα μπορούσε να παραμένει και σκεπτόμενη. Δεν το έκανε και με έβαλε στη θέση μου. Γιατί ο Νίκος Μουτσινάς δεν θέλει να κάνει τίποτα παραπάνω από μία αστεία ανασκόπηση της ημέρας, λέγοντας στην τηλεόραση με όσο το δυνατό κομψότερο τρόπο όσα θα θέλαμε να πούμε στην παρέα μας κάνοντας... πλακίτσα.

Και ίσως αυτό απαιτεί και η εποχή, φίλοι μου. Σε μία τόσο βαριά καθημερινότητα, ό,τι μήνυμα και αν θέλει να μας περάσει κάποιος, ας είναι με το καλό, το ελαφρύ, το ευδιάθετο και ενδεχομένως το αθώο. Όχι, δεν θέλω ποτέ ο Νίκος Μουτσινάς να προσπαθήσει να μου κουνήσει το δάχτυλο για το επίπεδο της τηλεόρασης. Θα ήταν αστείο με την κακή έννοια αυτή τη φορά, μιας και αυτό το χαμηλό επίπεδο τον έχει θρέψει. Όμως όταν μέσα σε τόσο γκρίζο γύρω μας, κάποιος καταφέρνει να σε κάνει να περάσεις καλά, του λες ένα "μπράβο” και κοιτάς παρακάτω τη μέρα σου.

Ίσως λοιπόν ο Νίκος Μουτσινάς είναι η σάτιρα που αξίζει στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε.

Υ.Γ. Είδαμε πώς ξέφτισαν και οι μεγάλοι της τηλεοπτικής σάτιρας, όταν τα θυσίασαν όλα για μία κομματική ιδεολογία και αυτοπυρπολήθηκαν με το οινόπνευμα που τους πότισε το ίδιος τους το ταλέντο.

Ο Νίκος Μουτσινάς είναι η σάτιρα που μας αξίζει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα