Follow us

Το Survivor 2021, η Κάτια & η νεκρανάσταση της reality επιβίωσης

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε -φανατικά- όλα τα επεισόδια του φετινού #SurvivorGR και γράφει για αυτά.

Survivor 2021

Το Survivor στη μετά Ντάνου εποχή πίστευα ότι είναι τελειωμένο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Όταν ολοκληρώθηκε ο κύκλος του 2017, που πάτησε σαν γίγαντας κάτω κάθε αντίπαλο που βρέθηκε απέναντί του, ήμουν σίγουρος πως η επόμενη μέρα θα ήταν πιο δύσκολη για τον ίδιο τον ΣΚΑΪ παρά για τους αντιπάλους. Έτσι και έγινε! Εξαιρουμένης της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου, τα επόμενα δύο Survivor είχαν μηδαμινό ενδιαφέρον, γεγονός που φάνηκε περίτρανα στον ελληνοτουρκικό κύκλο που κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ακόμα και για το ποιος ή ποια νίκησε. Με λίγα λόγια, το Survivor για δύο κύκλους είχε όντως καεί.

Το χρονικό της επιστροφής

Επιστρέφοντας μετά από ένα χρόνο σιγής, αλλά και αφού κόπασε ο αλαλαγμός της επιβίωσης με τα Nomads, Survival, Wipe Out και οποιοδήποτε κακέκτυπο τελος πάντων, το Survivor είχε τον χρόνο να δει τα λάθη του, να δει τα ατού του και να μπει στη μάχη νωρίτερα από κάθε άλλο τηλεοπτικό αντίπαλο. Οι Διάσημοι είναι πιο διάσημοι από τους προηγούμενους, ωστόσο είναι πέρα από γνωστοί (διάσημοι δεν είναι με καμία κυβέρνηση) είναι και επίκαιροι. Τρανό παράδειγμα, η Κάτια Ταραμπάνκο που δέχθηκε να συμμετάσχει στο Survivor σατανικά σκεπτόμενη αφενός τις σωματικές της ικανότητες που είναι πάντα ορατές αφετέρου το hype που υπάρχει ακόμα από το GNTM με συσπειρωμένο κοινό που την ακολουθεί και θα ήταν ικανό να τη ψηφίσει για να τη βγάλει νικήτρια μέχρι και στη Eurovision.

Αγωνιστικά οι φετινοί Διάσημοι δεν είναι και τόσο ικανοί. Ωστόσο δεν θα μάθουμε ποτέ αν ήταν τόσο ικανοί και αυτοί του 2017, αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Αγγελόπουλος να κερδίζει κάθε κούρσα στην οποία συμμετείχε. Μη ξεχνάτε βέβαια πως για τους Διάσημους του Survivor αυτό είναι δουλειά, από την οποία φουσκώνει ένας τραπεζικός λογαριασμός ακόμα και με 6000 ευρώ την εβδομάδα σε μια περίοδο που η κανονική τους δουλειά ίσως να τους έβαζε και μέσα! Δεν έχουν κανένα λόγο να παίξουν καλά ή άσχημα, έχουν λόγο μόνο να παραμένουν στο παιχνίδι. Και πιστέψτε με, αν η παραγωγή δει πως οι Διάσημοι φυλλορροούν, υπάρχει τρόπος το παιχνίδι να γυρίσει και να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον. Κανείς δεν θέλει να φύγουν σερί 8-9 διάσημοι και να μείνουν μεταξύ τους οι Μαχητές να λένε τα νέα τους.

Από την άλλη, οι Μαχητές είναι και αυτοί με την ίδια σκοπιά επιλεγμένοι. Είναι κάποιοι άνθρωποι κανονικοί, κάποιοι άνθρωποι που αγαπούν τη δημοσιότητα χωρίς να καταφέρνουν να γίνουν πραγματικά γνωστοί, είναι και κάποιοι που απλά ήθελαν να πάνε στο Survivor. Το τελευταίο είδος φαίνεται πως είναι το πιο δυσεύρετο γιατί σκέψου πόσο απελπισμένος είναι κάποιος από τη ζωή του που θέλει να πάει στην άλλη άκρη της γης, χωρίς ιδιαίτερο οικονομικό όφελος, για να αγωνιστεί απλά για τη φανέλα, παίζοντας όπως παλιά.

Η προαγωγή του Λιανού

Την ίδια στιγμή, το Survivor έχει και ολοκαίνουργιο παρουσιαστή. Δηλαδή όχι και ακριβώς του κουτιού, αφού ο Γιώργος Λιανός ήταν και στους προηγούμενους κύκλους αλλά σε δεύτερο ρόλο. Τώρα λοιπόν ο δεύτερος έγινε πρώτος και μια χαρά κεντρικός. Ναι, ο Σάκης Τανιμανίδης πλέον δεν λείπει σε κανένα, ούτε καν σε εμένα που αναγνωρίζω πόσο λαμπερό τηλεοπτικό πρόσωπο είναι και μάλιστα με δική του πλάκα μικρής οθόνης. Ωστόσο, ο Γιώργος Λιανός είναι στο καλύτερο τηλεοπτικό βήμα που έκανε ποτέ. Είναι συμπαθής, πολυτάλαντος, ώριμος και έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς, ανάμεσα σε αυτούς και σε εμένα που ανήκα στην κατηγορία πως δεν έχει τηλεοπτικό εκτόπισμα. Δεν πιστεύω πως θα δει κάποιος το Survivor για τον Γιώργο Λιανό, όμως η παρουσία του στο reality κάνει καλύτερο το Survivor με αποτέλεσμα ο στόχος να έχει επιτευχθεί ήδη.

Με λίγα λόγια, το φετινό Survivor είναι ένα καλά οργανωμένο reality και μάλιστα αυτή τη στιγμή χωρίς σημαντικό ανταγωνισμό. Ο ΣΚΑΪ επέλεξε σοφά να το περιορίσει και να δώσει μικρότερη και πιο συμπαγή, περιεκτική δόση εξελίξεων. Επιμένω στην άποψή μου πως κάθε είδους εκπομπή (μυθοπλασία ή reality) όταν φθάνει τα 5 ή 6 επεισόδια την εβδομάδα σε μπουκώνει και αρχίζεις να το βαριέσαι. Τα σεμνά 3 με 4 επεισόδια είναι ικανά να κρατούν το ενδιαφέρον του τηλεθεατή, η καλή εικόνα σε κάνει να πιστεύεις πως βρίσκεσαι εκεί, οι δυνατοί χαρακτήρες πως είσαι οπαδός κάποιου. Το Survivor δεν βγήκε στον αέρα πρόχειρα, βγήκε όπως έπρεπε. Αυτό δεν είναι τύχη, είναι αποτέλεσμα δουλειάς.

Η σύγκρουση με το MasterChef

Όσο για τον ανταγωνισμό, σε πρόσφατη συζήτηση που είχα, κατάλαβα πως αυτός που πρέπει να ανησυχεί δεν είναι το MasterChef, που σίγουρα θα ανακόψει την ορμή που έχει ήδη αποκτήσει ο ΣΚΑΪ, αλλά όσα προγράμματα θα συναντούν και τα δύο προγράμματα απέναντι (βλέπε Άγριες Μέλισσες και λοιπή μυθοπλασία σε ΑΝΤ1, Alpha και MEGA) αλλά και τα late night που θα δουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Το MasterChef, από την άλλη, είναι ένας άξιος αντίπαλος με πολύ καλά κουρδισμένη ομάδα που προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του γιατί φυσικά και ένα πρόγραμμα που έχει τόσο μεγάλη τηλεοπτική παρουσία μέσα σε 4 χρόνια δεν γίνεται να μην έχει κουραστεί. Έτσι και αυτό για να επιβιώσει θα πρέπει να κάνει αλλαγές, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να αντιληφθεί τη ροή του τηλεοπτικού ποταμού και να συγκρατήσει το κοινό του που σαφέστατα θα είναι μεγάλο.

Με λίγα λόγια, το Survivor δεν πρόκειται να πληγωθεί. Έρχεται μία σεζόν που θα ζούμε ανάμεσα στο MasterChef, το Survivor και ό,τι περισσεύει θα κατοικεί στο Διαφάνι.

Το Survivor 2021, η Κάτια & η νεκρανάσταση της reality επιβίωσης

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

http://instagram.com/sirconstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα