Follow us

Aide-mémoire | Η "πρωία" της ΕΡΤ1, ανανεωμένο πρωινό MEGA & μια... "Παράλληλη αγάπη"

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για ό,τι συζητάει η τηλεοπτική πιάτσα (και οι τηλεθεατές)

Aide-mémoire | Η 'πρωία' της ΕΡΤ1, ανανεωμένο πρωινό MEGA & μια... 'Παράλληλη αγάπη'

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα.

Ανανέωσε και επίσημα η Κατερίνα Καινούργιου με τον Alpha. Μια ανανέωση που την είχε ανακοινώσει πρώτος ο Νίκος Κοκλώνης. Ποιος τον σταματά άλλωστε, άμα θέλει να πει κάτι; Ας είμαστε ειλικρινείς όμως, με ή χωρίς Κοκλώνη, η Κατερίνα Καινούργιου παρουσιάζει μια εκπομπή που ανέστησε το πρόγραμμα του Alpha σε μια ζώνη που είχε να σταυρώσει καλά ποσοστά από την εποχή του "Καφέ με την Ελένη". Ναι, δεν είναι μια εκπομπή που ταιριάζει 100% στον Alpha, είναι μια αυτόνομης αισθητικής και θεματολογίας εκπομπή που στεγάζεται τηλεοπτικά από τον συγκεκριμένο σταθμό. Ωστόσο, είναι και ένα τηλεοπτικό χιτ. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μόνο η ΚατΚαιν κατάφερε να κοιτάξει στα "μάτια" τον Λιάγκα σε μία τόσο σκληρή σεζόν. Οπότε, όλοι μεταξύ Κηφισιάς και Πικερμίου είναι ευχαριστημένοι.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ανακοίνωση της Barking Well που ακολούθησε αυτής του Alpha. Ουσιαστικά η πλευρά Κοκλώνη επιβεβαίωσε πως παραμένει στην παραγωγή της "Super Katerina", όμως με μία υπέροχη διατύπωση για την εκπομπή. "Η αγαπημένη παρουσιάστρια της ζώνης 10.00-13.00, μέσα από την "Super Κατερίνα" στον Alpha, σε παραγωγή της Barking Well Media, ψυχαγωγεί και ενημερώνει καθημερινά το τηλεοπτικό κοινό με μια εκπομπή υψηλών ταχυτήτων με άμεσα αντανακλαστικά και ρεπορτάζ για όλα όσα συμβαίνουν, έχοντας κερδίσει την αγάπη και την προτίμηση του κοινού" ανέφερε η ανακοίνωση. Μετατρέψαμε το "...παρουσιάζει ένα εμπορικό gossip πρωινό με όλες τις πιπεράτες αποκαλύψεις από τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν..." στο "μια εκπομπή υψηλών ταχυτήτων με άμεσα αντανακλαστικά". Όταν λέμε για την ανάπτυξη της ελληνικής μυθοπλασίας, μάλλον αυτό εννοούμε.

"Ο λόγος μου είναι συμβόλαιο" είπε η Φαίη Σκορδά ανήμερα των γενεθλίων της. Και έτσι έκανε γνωστό πως θα παρουσιάσει τις βραδιές της τελικής φάσης του "The Voice". Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως έχετε καταλάβει, το "Πρωινό μας" δεν είναι το καλύτερό μου. Από αυτή την εκπομπή έχω πει πολλές φορές πια πως θα κρατούσα μόνο τη Φαίη την ίδια και την Έλενα Χριστοπούλου. Και την πολύ ωραία αστρολόγο, που αγνοώ το όνομά της, αλλά πολύ μ' αρέσει όταν την πετυχαίνω σε βίντεο ή στο ζάπινγκ. Ωστόσο, η παρουσίαση του "The Voice" από τη Φαίη Σκορδά θα είναι κάτι αναμφίβολα καλό, λαμπερό και ενδιαφέρον. Η Φαίη είναι μια γυναίκα που έχει φωνή στην τηλεόραση, έχει παρουσία στον φακό και ένα βραδινό show είναι κάτι που μπορεί η ίδια να απογειώσει. Ακόμα και αν αυτό είναι το "The Voice", που έχει καταντήσει φασόν εκδοχή ενός παλιού καλού εαυτού του. Δεν ξέρω τι νούμερα θα κάνει, δεν ξέρω καν τι μέρα θα το βάλουν να παίζει, μιας και απέναντι μέχρι τότε θα έχει ξεκινήσει το "J2US". Ωστόσο, η Φαίη Σκορδά στο "The Voice" είναι κάτι αναντίρρητα καλό. Είναι μια πολύ καλή παρουσιάστρια και μια εκθαμβωτική γυναίκα. Όλα κι όλα.

Πρόσφατα είχα πει σε έναν συνάδελφο, που προσπαθούσε να "επικοινωνήσει" κάποιους συνεργάτες του, να προσέξει, επειδή αυτό που θες να "επικοινωνήσεις" θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν έχει σημασία τι και πώς, εγώ το είχα καταλάβει. Ωστόσο δεν με άκουσε και το "επικοινώνησε". Και τα λούστηκαν όλοι μαζί. Οι ηθοποιοί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απορούσαν και διαμαρτύρονταν γιατί τα τηλεοπτικά κανάλια δεν δίνουν χώρο στον αγώνα τους. Εγώ θα καταθέσω εν προκειμένω πως ΙΣΩΣ και να τους προστατεύουν. Γιατί σίγουρα δεν άρεσε η θέση της Τίνας Μεσσαροπούλου στον Σπύρο Μπιμπίλα... Το καθεστώς που υπάρχει για τα πτυχία των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών είναι σε ένα νομικό κενό απέναντι στις προσλήψεις στο Δημόσιο: ούτε πανεπιστήμια, ούτε ΤΕΙ, ούτε κολέγια, ούτε ξένα πανεπιστήμια. Τι είναι λοιπόν; Αυτοί οι άνθρωποι κάτι σπούδασαν και δεν ξέρουν πώς το κράτος τους χαρακτηρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Το ΠΔ, το οποίο θέλουν να ανακληθεί, χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες μας ως ανθρώπους που δεν έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές. Επειδή όντως δεν έχουν κάνει τέτοιες. Η απόσταση ανάμεσα στο λύκειο και το πανεπιστήμιο, αν δεν έχεις "βγάλει" μια έστω τεχνική σχολή, είναι μια "μαύρη τρύπα". Εφόσον λοιπόν δεν είσαι ούτε απόφοιτος ΤΕΙ, ούτε ΑΕΙ, είσαι κάτι σαν απόφοιτος λυκείου. Για το κράτος, για τον ΑΣΕΠ. Όχι για την ιδιωτική, ελεύθερη αγορά στην οποία ζουν και εργάζονται οι καλλιτέχνες. Απορώ γιατί κόπτεται ένας καλλιτέχνης για την αναγνώρισή του από τον ΑΣΕΠ. Για την αναγνώρισή του από το Δημόσιο; Για τα πιθανά μεταπτυχιακά που ίσως κάνει κάποιος; Μας πώς να κάνει μεταπτυχιακό αφού δεν είναι απόφοιτος ανώτατης σχολής; Μπέρδεμα! Καλό είναι να βρεθεί μια μέθοδος αξιολόγησης των πτυχίων τους και να σταματήσει όλος αυτός ο αναβρασμός, αρκεί και οι καλλιτέχνες να είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους. Κανένας δεν τους υποβίβασε. Πιο ακριβές είναι πως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνους, ειδικά μετά τον διαχωρισμό τους ανάμεσα σε πτυχιούχους πριν και μετά από το 2003. Και δεν φταίει καμία Μεσσαροπούλου όταν λέει το αυτονόητο στην τηλεόραση. Μη θιγόμαστε. Πολύ μεγάλη η καλλιτεχνική αξία ενός ηθοποιού, λατρεύω το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ενίοτε, ωστόσο δεν είναι πανεπιστήμιο. Είναι κάτι άλλο. Που καλό είναι να βρεθεί ένας χαρακτηρισμός και ανάλογα επαγγελματικά δικαίωματα στο Δημόσιο, γιατί όλο αυτό, γι' αυτό γίνεται.

Πάντως πριν λίγες μέρες μού περιέγραφε φίλος πώς ένα κορυφαίο στέλεχος προοριζόταν για την ΕΡΤ και δεν κατάφερε να "κλείσει" τη συμφωνία επειδή δεν είχε πτυχίο ΑΕΙ. Για βάλε τι περνάνε και τα golden boy του εγχώριου mediaκού τοπίου, που μάθανε τη δουλειά στο πεζοδρόμιο...

Μιλώντας για ΕΡΤ, τι λαμπρή στιγμή η συνάντηση του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά. Οι "Ρόμπες" με την πλούσια φίλη απέδειξαν πως και άποψη έχουν και χιούμορ έχουν και βάζουν τα γυαλιά σε κάθε καημένο που προσπαθεί να κάνει μια εκπομπή αξιοπρεπή υποδυόμενος τον ταλαντούχο και ευφυή. Άλλος έχει το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη, μάτια μου. Η Τζένη υποδύθηκε την συγκλονισμένη φίλη πλούσιας με υποδειγματικό τρόπο, ο Φώτης σόλαρε θυμίζοντάς μας παλιές μοναδικές στιγμές από το "ΦΜ Live" και όλοι μαζί δημιούργησαν ένα από τα πιο ξεκαρδιστικά viral video της σεζόν. Συγχαρητήρια! ΕΡΤ αφού...

Ακούστε τον έρμο τον Σάκη Τανιμανίδη που μέχρι και μπροστά σε κάμερα συμφώνησε με αυτό που γράφω εδώ και εβδομάδες. Το "Dragons' Den" δεν είναι ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για το prime time της Παρασκευής. Ειδικά στην Ελλάδα δεν είναι καν φτιαγμένο για prime time. Λύσσαξε ο σταθμός να το μετακινεί, λες και τα βράδια της Πέμπτης το προόριζαν για 40άρια και έπεσε σε ύφαλο. Όπως και να 'χει όμως, το "Dragons' Den" είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, αρκετά καλοφτιαγμένο για τα ελληνικά δεδομένα. Η αρχισυντάκτριά του άλλωστε έχει μακρά πορεία σε καλοφτιαγμένα reality, προερχόμενη από την Green Pixel στην οποία κατείχε ανάλογες θέσεις στο "GNTM" και το "MasterChef". Τουλάχιστον ο ΑΝΤ1 κάνει καλές επιλογές από άποψη ανθρώπων. Στον προγραμματισμό χάνει πού και πού τη μπάλα.

Μιλώντας για ΑΝΤ1, απήλαυσα και αυτή τη διάσημη ερωτική σκηνή στους "Παγιδευμένους". Η Άννα και ο Δημήτρης επιτέλους ολοκλήρωσαν τη σχέση τους. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως αυτή η σκηνή περιέχεται στο original τούρκικο, αφού ο τηλεοπτικός κώδικας τους δεν επιτρέπει κάτι παραπάνω από απλά φιλιά κλπ. Όρκο δεν παίρνω επ' αυτού, γιατί κι εγώ πληροφορίες συλλέγω. Μη μου βγει και το όνομα του ρεπόρτερ με διασταυρωμένες πληροφορίες και μετά με πρήζετε πως πρόδωσα τον δημοσιογραφικό κώδικα τιμής. Το σίγουρο είναι πως μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και απεργιών (που φυσικά θα δημιουργούσαν πρόβλημα, στις επιδοτούμενες -ας μην το ξεχνάμε- από τον ΕΚΟΜΕ παραγωγές μυθοπλασίας - εκεί να έβλεπα πόσοι ηθοποιοί θα δούλευαν με ή χωρίς αναγνώριση σπουδών και πόσοι θα έλεγαν πως δεν τους ενισχύει το κράτος και παραμένουν άνεργοι) η παραγωγή έχει ξεμείνει από στοκ επεισοδίων και την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταδοθούν μόνο δύο νέα επεισόδια, Τρίτη και Τετάρτη. Τη Δευτέρα θα δούμε το τελευταίο επεισόδιο σε επανάληψη.

Δισκογραφική σύμπραξη σπουδαία, ανάμεσα στη Χάρις Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Το τραγούδι έχει τίτλο "Πώς ν' αγαπώ" και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα από την τελευταία δισκογραφική δουλειά που ετοίμαζε ο Νίκος Αντύπας, πριν φύγει από τη ζωή, μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Πιστή στη στάση της απέναντι στο τραγούδι πάντως η Χάρις Αλεξίου απαγγέλει και δεν τραγουδά, αλλά κάθε της καλλιτεχνική σύμπραξη είναι σημαντική.

Υπάρχουν σκέψεις, λέει, στο MEGA. Για μετακίνηση της Χρηστίδου, λέει, στο καθημερινό. Άλαλα τα χείλη των ασεβών. Ότι θα επιτρέψει η ΚατΚαιν να παίξει άλλη εκπομπή- υπερόπλο με την παραγωγή Κοκλώνη απέναντι της... Εδώ θέλει να βάλει σε τάξη τους ανεξάρτητους ανταγωνιστές της, θα αφήσει να της πάρει ποσοστό άνθρωπος από την ίδια της την οικογένεια; Αν συμβεί θα μου θυμίσει κάτι χασαποταβέρνες που άνοιγαν απέναντι απέναντι αλλά οι ιδιοκτήτες ήταν δευτεροξάδελφα. Κρίμα παιδιά.

Πάντως εγώ σκέφτομαι τουλάχιστον δύο παρουσιάστριες και θυμάμαι τον Παπαγιαννόπουλο στο "Τζένη Τζένη" που μονολογούσε: "Ποιος Γκόρτσος, πάει αυτός πέθανε. Ε ρε έρμε Γκόρτσο, τι όνειρο να 'βλεπες χθες το βράδυ...".

Σε πρώτη φάση πάντως η "Κοινωνία Ώρα ΜΕGA" αποκτά μία ώρα παραπάνω και μετακινεί την Ελεονώρα Μελέτη στις 9 το πρωί με τη "MEGA Καλημέρα" της. Μην τη δείτε στις 10 την επόμενη σεζόν, λέω εγώ τώρα... Η κίνηση αυτή πάντως προβλέπω πως θα αποδυναμώσει τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης της πολύ πρωινής εκπομπής. Αλλά τι πειράζει; Σας τα έλεγα πως το MEGA ενόψει επικαιρότητας θα χρειαστεί περισσότερη ενημέρωση και λιγότερη mix grill ψυχαγωγία. Πρόβα νυφικού, μού φαίνεται εμένα αυτό. Αλλά εγώ κάνω και περίεργες σκέψεις, ποτέ δεν ξέρεις...

Σε άλλα νέα, απολαμβάνω την Ελένη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου. Γουστάρουν τόσο αυτό που κάνουν, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους πως όντως κάνουν το καλύτερο που μπορούν και προσπαθούν να επικοινωνήσουν παντού πως είναι στρατιώτες που ήρθαν για μείνουν. "Θέλουμε να μείνουμε για χρόνια στο Breakfast@STAR" εννοούσε με όσα είπε στο YOU η Ελένη Χατζίδου. Επιτέλους ένας άνθρωπος που λέει αυτό που αισθάνεται και δεν λέει παπάτζες για να συζητηθεί.

Ναυάγησε το project της Βίκυς Χατζηβασιλείου στον ΑΝΤ1. Έλα δεν το πιστεύω, αναφώνησα ως άλλη Ελένη Καστάνη στο "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή". Τα έλεγα εγώ πως υπερεκτιμά ο ΑΝΤ1 τις δυνατότητές του, τα έλεγε και η ίδια πως μέχρι να βάλει υπογραφή δεν θέλει να πολυμιλάει για αυτό. Υπογραφή μάλλον δεν έβαλε, εκπομπή προς το παρόν δεν (φαίνεται να) βγαίνει και η Ελίνα Παπίλα ακόμα απορεί πώς έγινε πρώτο θέμα συζήτησης εν αγνοία της. Αυτόν τον έρμο τον Γιώργο Λάγιο γιατί δεν τον κάλεσε ακόμα καμιά εκπομπή δεν ξέρω...

Η έμμεση δήλωση του Πέτρου Φιλιππίδη στη Γιώτα Κηπουρού για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, μετά την πρωτοβάθμια απόφαση του δικαστηρίου, είναι μια μεγάλη νίκη εντυπώσεων του Alpha και της παρουσιάστριας. Ό,τι κι αν είπε, το είπε. Και τι πάει να πει "ντροπή στη Στεφανίδου που του δίνει βήμα". Δεν θα μιλήσει ποτέ; Στο πιο σοβαρό κατηγορητήριο αθωώθηκε, μην το προσπερνάμε. Τώρα, προφανώς δημόσια εικόνα και καριέρα δεν υφίστανται.

Μια πάρα πολύ ιδιαίτερη θέση εξέφρασε η Δανάη Μπάρκα, λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον Πέτρο Φιλιππίδη, που ουσιαστικά σφραγίζει το πολύκροτο σκέλος του #ΜeToo. Η παρουσιάστρια του MEGA είπε ακριβώς: "Πολλοί θεώρησαν ότι είμαστε και μέρος αυτού του κινήματος λόγω της εμπιστοσύνης που έδειξε η Ζέτα Δούκα στην εκπομπή μας. Είχε φτάσει στα αυτιά μας μέχρι και ότι το διακινήσαμε. Πολλοί μας πήραν τότε τηλέφωνο και μας είπαν: τι κάνετε; Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στο θέατρο να θέλει να το βλάψει; Είναι τρέλα αυτό που λέτε. Μιλάμε για καταθέσεις, καταγγελίες και μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν σε εμάς και μας εμπιστεύτηκαν την αλήθεια τους. Είναι τιμή μας αυτό". Τιμή σας είναι που δώσατε βήμα σε ένα δημόσιο πρόσωπο να πει την εμπειρία του, όπως την έβλεπε εκείνη, από τη συνεργασία με ένα άλλο διάσημο πρόσωπο. Μην χαλάτε τα πεπραγμένα σας. Έχω ξαναγράψει πως ήθελε πολύ θάρρος από την παρουσιάστρια, τον Άρη Καβατζίκη και τον σταθμό να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η αποκαλυπτική τηλεοπτική εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα. Και να γίνατε μπροστάρηδες του #MeToo, γίνατε όχι για να βλάψετε το θέατρο, αλλά για να βοηθήσετε να γίνει πιο υγιές. Είναι λάθος η στιγμή να αποποιείστε τα πεπραγμένα σας. Αν δεν ήταν το "Πάμε Δανάη" ακόμα θα μιλούσα για ψιθύρους στον καλλιτεχνικό κόσμο. What is done, is done. Πάει πέρασε.

Μουσικό throwback για το TikTok, με την Gen-Z να γνωρίζει την "Παράλληλη Αγάπη" που δοξάσαμε το Millenium με τη φωνή έπος της Άντζυς Σαμίου. Υπερτραγουδάρα του 1999, σε μουσική του Κώστα Μηλιωτάκη και στίχους της Σμαρούλας Μαραγκουδάκη, έγινε viral μέσω ενός unplugged medley με τη φωνή της Ανδρομάχης, που εκπροσώπησε πέρυσι την Κύπρο στη Eurovision. Και εκεί αρχίζει το μπέρδεμα. Ενώ η Ανδρομάχη το κάνει viral στο TikTok, η Χριστίνα Σάλτη το κάνει επίσημη επανεκτέλεση. Το ανεβάζει η Ανδρομάχη στο YouTube, της το ρίχνουν λόγω δικαιωμάτων. Και ενώ η Χριστίνα Σάλτη προσπαθεί να το βγάλει ως επίσημο single της, η Ανδρομάχη συνεχίζει να το κάνει viral. Και εμείς οι Millenials θυμόμαστε πως σαν την Άντζυ Σαμίου δεν υπάρχει καμία και τελοσπάντων watch our backs γατάκια νεαροί του TikTok. Υπάρχει μάλιστα και trivia για την "Παράλληλη Αγάπη" αφού αν δει κανείς το original video clip θα δει πως οπτικοποιημένα τουλάχιστον η "Παράλληλη Αγάπη" αφορά ένα gay ζευγάρι. Παπακαλιάτης, who?

Με αυτά και με αυτά, πάντως, σκέφτομαι πως όταν εγώ πήγαινα Γυμνάσιο έβγαιναν τραγουδάρες που τις ακούτε τώρα και παθαίνετε, ενώ στις μέρες μας προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τραγουδάει ο Sidarta και ο SNIK μέσα από μουρμουρητά. Και αν θέλετε να μάθετε την "Παράλληλη Αγάπη" να τη μάθετε από την αυθεντική εκτέλεσή της, δεν χρειάζεται καινούργια πανομοιότυπη. Το 1999 κυκλοφόρησε το κομμάτι, όχι το 1980. Και τι κούκλα η Άντζυ Σαμίου τότε!

Aide-mémoire | Η "πρωία" της ΕΡΤ1, ανανεωμένο πρωινό MEGA & μια... "Παράλληλη αγάπη"

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/constantinosantonatos
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα