Follow us

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης : Το ξεκαθάρισμα για τη δήλωση που παρεξηγήθηκε: «Οι λέξεις ήταν λάθος»

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης βρέθηκε στο «Πάμε Δανάη» και μίλησε για την πρόσφατη ανάρτησή του για τους κανόνες λειτουργίας των θεάτρων που προκάλεσε αντιδράσεις.

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Με αφορμή το «Τρίτο Στεφάνι» που ανεβάζει αυτό τον χειμώνα στη σκηνή του «Παλλάς» εν μέσω των αντίξοων συνθηκών για τον χώρο της Τέχνης λόγω του κορονοϊού, ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης εξήγησε: «Γράφτηκε το '62 αλλα μιλά για την Ελλάδα από το 1900 έως το 1950, την πρώτη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα. Κάτι που αισθάνθηκα μέσα στην καραντίνα όσο έγραφα τη διασκευή, κατάλαβα πως το έργο μιλάει για μια εποχή της χώρας των παππούδων ή των προπαππούδων μας που πέρασαν μεγάλες αντιξοότητες. Είχαν τον ένα πόλεμο πίσω από τον άλλο, φτώχεια, σπίτια με τα μπάνια στην αυλή, θανάτους από αρρώστιες. Οι άνθρωποι των οποίων είμαστε εμείς αποτελέσματα δυσκολεύτηκαν πολύ στη ζωή τους, πέρασαν πολύ σκληρά και άντεξαν, προχώρησαν, δημιούργησαν. Έκαναν παιδιά, χαμογέλασαν, ερωτεύτηκαν και τα κατάφεραν. Όπως τα κατάφεραν εκείνοι, έτσι θα τα καταφέρουμε και εμείς».

Η κουβέντα συνεχίστηκε γύρω από το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Το πρόβλημα είναι πραγματικό, ειδικά στην Αττική. Καταλαβαίνω ότι σε όλα τα πράγματα που έχουν σχέση με τον κορονοϊό υπάρχει μια ισορροπία. Στη μία άκρη της ζυγαριάς υπάρχει η δημόσια υγεία, που είναι το απόλυτα σημαντικό, και στην άλλη άκρη υπάρχει η λειτουργία της χώρας. Ο κάθε κλάδος προσπαθεί να βρει μια ισορροπία και οι κυβερνητικοί μαζί με τους υγειονομικούς προσπαθούν να βρουν τον τρόπο πώς θα λειτουργήσει η χώρα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Εκεί θέλω να πω πως το θέατρο, το καλοκαιρινό μιας και το χειμερινό δεν έχει πραγματοποιηθεί, σε σχέση με άλλους συνωστισμούς όπως η εστίαση, τα μπαρ ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι επίσης αναγκαία είναι πιθανό εξίσου αν όχι και περισσότερο ασφαλές. Αυτό που φοβίζει στο θέατρο είναι ο απόλυτος αριθμός των θεατών. Δηλαδή πάρα πολλοί άνθρωποι μέσα σε ένα χώρο, είτε ανοιχτό είτε κλειστό. Αν ήμουν υγειονομικός κι εγώ έτσι θα το καταλάβαινα. Όμως εφόσον υπάρχει ο κορονοϊός και πρέπει να μάθουμε να ζούμε έτσι, πιθανόν θα πρέπει να κάνουμε και θέατρο με αυτό. Εφόσον τελειώσουμε λοιπόν με το πρόβλημα της Αττικής και δεν δούμε τα χειρότερα, θα πρέπει να μάθουμε και στο θέατρο να υπάρχουμε με τον κορονοϊό» εξήγησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Μάλιστα, συγκεκριμένα για την ανάρτησή του που συζητήθηκε, τόνισε: «Στα κοινωνικά δίκτυα ό,τι και να γράψεις είναι δημόσιος λόγος. Το πράγμα ξεκίνησε από τα μέτρα για την Αττική και την προσπάθεια που έκαναν οι άνθρωποι του Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού να ληφθούν υπόψιν τα επιχειρήματα αυτά που μόλις σας είπα. Ελήφθησαν υπόψιν και το να μην κλείσουν τα ανοιχτά θέατρα στην Αττική ήταν μια πολιτική απόφαση. Εγώ εκεί έκανα το λάθος να είμαι απρόσεκτος στη διατύπωση των ευχαριστήριων για το ότι έμειναν ανοιχτά τα θέατρα, γράφοντας την περιβόητη φράση "ενάντια στις εισηγήσεις των υγειονομικών". Προφανώς και το δηλώνω τώρα που έχει ένα νόημα, δεν πήγε κανείς ενάντια στις εισηγήσεις των υγειονομικών ούτε πρέπει να πηγαίνει κανείς ενάντια. Η δική μου συμπεριφορά και ο τρόπος το έχει αποδείξει. Οι λέξεις ήταν λάθος, ήταν απρόσεκτες. Δημιούργησαν μια αίσθηση πως κάποιοι ή εγώ θέλουμε να είμαστε ενάντια στις εισηγήσεις των υγειονομικών».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επέμεινε, δε, πως η ανάρτησή του αφορούσε τη λειτουργία των θερινών θεάτρων και τόνισε πως για τη συνέχιση των παραστάσεων και σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ώστε τα θέατρα να θεωρούνται ασφαλείς χώροι συνάθροισης ατόμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα