Follow us

Έλληνες Celebrities, Αυτό Το Πρόβλημα: Ημιμαθείς, ανεπάγγελτοι, αινιγματικοί ή απλά μέτριοι;

Ίσως οι Έλληνες celebrities να μην ήταν τόσο βαρετοί, αν δεν υπήρχαν οι ξένοι. Όμως οι άλλοι, οι ενδιαφέροντες υπάρχουν καλώς ή κακώς.

Celebrities

Τις τελευταίες ημέρες με απασχόλησε έντονα το τόσο σικ ξεκατίνιασμα της Lady Gaga με τον Leonardo DiCaprio. Αν δεν ξέρετε τι έγινε, οι φήμες θέλουν αυτός να την έκραξε για τη Χρυσή Σφαίρα, επειδή δεν είναι ηθοποιός, και εκείνη να έπεσε πάνω του επίτηδες, σε ένα show off υπεροχής με μια μικρή δόση «Ρε, ξέρεις ποια είμαι εγώ;». Ακολούθησε το υπέρτατο video με την Adele που μπήκε στο αμάξι του James Corden για το Late Late Night Show και χωρίς κανένα δισταγμό τραγούδησε, σαν κανονικός άνθρωπος που τραγουδάει στο αμάξι, τόσο τα δικά της τραγουδία, όσο και Spice Girls – λέγοντας μάλιστα πως σαν παιδί “ήταν” η Geri Halliwell και πόσο λυπήθηκε όταν η αγαπημένη της σταρ έφυγε από το συγκρότημα.

Τι καταλαβαίνουμε από αυτό; Οι μεγαλύτεροι stars του πλανήτη, δηλαδή άνθρωποι που έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους ή έχουν κερδίσει ένα Oscar (εντάξει, ο Leo ίσως το πάρει φέτος, μην το κάνουμε θέμα), κάθονται τελείως απροβλημάτιστα και παρουσιάζουν την αλήθεια τους στο κοινό. Από την άλλη πλευρά, το κοινό πραγματικά τους λατρεύει, εθίζεται μαζί τους και θέλει κι άλλο κι άλλο κι άλλο.

Ακόμα και αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καριέρα, αλλά είναι μόνο celebrities, όπως η Kim Kardashian, η δημοτικότητά τους στηρίζεται στην αδιάκοπη παροχή σκληρής, τηλεοπτικά μεταδιδόμενης αλήθειας τους. Όπως το προσωπικό τους reality ας πούμε. Δεν κρύβονται, δεν φοβούνται, δεν λένε ηλιθιότητες που μόνο σκοπό έχουν να τους συντηρήσουν στην επικαιρότητα για μια, δυο μέρες ακόμα. Τουλάχιστον ό,τι κάνουν φαίνεται αυθόρμητο, ακόμα κι αν είναι το πιο στημένο και μελετημένο πράγμα του κόσμου. Αν το κάνουν επίτηδες, αν το κάνουν με το στανιό, το κοινό αντιδρά και τους απορρίπτει, ακόμα και αν η καριέρα τους πρόσκαιρα τα σπάει – τρανταχτό παράδειγμα η Miley Cyrus.

Εντός συνόρων, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι celebrities αυξάνονται ετησίως κατά δεκάδες, λόγω μιας πρόσκαιρης επιτυχίας, και στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί τα ίδια άτομα αυτο-προβιβάζονται σε «καλλιτέχνες» που μιλούν με τη ψυχή τους, τη δουλειά τους (στην οποία έχουν καταθέσει την προαναφερθείσα ψυχή) και ευχαριστούν τους φίλους που έρχονται να τους δουν στα κάθε είδους μαγαζιά που εμφανίζονται. Τι κι αν οι ίδιοι άνθρωποι, μόλις πριν λίγες ημέρες, μιλούσαν ακατάπαυστα για την προσωπική τους ζωή, αφού λόγω αυτής συνήθως ο κόσμος θυμάται το όνομά τους; Εύκολα, εύκολα μου έρχονται δέκα τέτοιες περιπτώσεις στο μυαλό.

Και το κακό δεν τελειώνει εδώ. Πέρα από τους celebrities που δεν μιλούν για τα αυτονόητα, δεν κάνουν και κάτι για την δουλειά τους. Αυτοί που έχουν δουλεια δηλαδή, λίγοι. Τι κι αν στο Voice οι τέσσερις κριτές έστηναν τους παίκτες να τραγουδήσουν ζωντανά, ακούγοντας μόνο τη φωνή τους, για να τους αξιολογήσουν; Ο μέσος καλεσμένος (δεν μιλάω για τους πραγματικά καταξιωμένους, αν και αυτοί τα είχαν κάνει μαντάρα για μια περίοδο) αρνείται να τραγουδήσει ζωντανά, αρνείται να πει ένα στίχο a cappella, φοβάται μέχρι και τη σκιά του και μένει τελικά στην ασφάλεια του playback, των πλάνων από την παράσταση ή τη σειρά. Μετά, αφού δεν έχουν κάνει κανένα κόπο για να προβάλλουν τη δουλειά τους και αφού λένε αερολογίες για το πόσο καλή παρέα είναι πίσω από τα φώτα, ο κόσμος πάει στον χώρο που εμφανίζονται και βλέπουν κάτι άλλο: δημοφιλή πρόσωπα, μετρίων δυνατοτήτων, που νομίζουν ότι είναι η νέα dream team του ελληνικού καλλιτεχνικού κόσμου. Και όλα αυτά, επειδή το όνομά τους παίζει στα πάνελ ως θέμα ή επειδή ακόμα αρμέγουν, χρόνια μετά, μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία. Το μόνο στάνταρ είναι ότι τους βλέπεις να σέρνονται από event σε event για να εξασφαλίσουν λίγα φλας νεκρανάστασης, ακόμα και αν ξέρουν πως δεν έχουν τίποτα για το προσωπικό τους σήμερα.

Κρούσματα επικοινωνιακής μετριότητας, όμως, έχουμε και από πολύ δημοφιλή πρόσωπα της εγχώριας showbiz. Βλέπεις, ας πούμε, έναν καταξιωμένο παρουσιαστή ψυχαγωγίας να σου λέει με κομπασμό «κάνω 20 χρόνια τηλεόραση», λες κι αυτό είναι που τον ξεχωρίζει και κάνει τη γνώμη του πιο σημαντική. Βλέπεις ανθρώπους να νομίζουν ότι κάνουν κάτι πάρα πολύ σημαντικό, να σε προϊδεάζουν για παπάδες πριν από μια δουλειά και στο τέλος να αδυνατούν να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά πρωτότυπο, να κάνουν κάτι που έχει το στίγμα και την υπογραφή τους. Χωρίς να το δουν από κάπου αλλού, χωρίς να το κατακρεουργήσουν ένα concept εξωτερικού. Πρόκληση στην πρόκληση, μπαρούφα στη μπαρούφα. Ασφάλεια, τάξη και ησυχία. Και μετά παπαρατσικά στο Golden Hall και στη Γλυφάδα για να αποδείξουμε πως υπάρχουμε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το χειρότερο είναι ότι κάποιοι παρουσιαστές δηλώνουν διαθέσιμοι να φτάσουν στα άκρα την εκπομπή τους, να τσαλακωθούν (ακόμα κι αν ξέρουν καν τι πρέπει να κάνουν γι' αυτό, πέρα από γελοιότητες) και να αυτοσαρκαστούν (προϋπόθεση να μπορούν). Αλλά τι κρίμα που οι καλεσμένοι τους δεν έχουν ίχνος θάρρους να κάνουν οτιδήποτε. Όχι κάτι σοκαριστικό, μιλάμε ότι αρνούνται οτιδήποτε παραπάνω από την αγαπημένη τους δήλωση - πως καταθέτουν τη ψυχή τους και ότι είναι καλή παρέα στα παρασκήνια. Άραγε ρώτησαν ποτέ, όλοι αυτοί, τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος για εκείνους;

Και επειδή δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός, σαφέστατα και υπάρχουν πραγματικά ταλαντούχοι, αυθεντικοί καλλιτέχνες κάθε είδους, που μπορούν να καλύψουν αρκετές ώρες τηλεοπτικού χρόνου. Και δημοσιογράφοι επίσης. Μη σου πω και πολιτικοί! Όμως τι κρίμα που κι αυτοί μαθαίνουν από τους υπόλοιπους και μαζεύονται τόσο που ή σνομπάρουν κάθε Μέσο που τους προτείνει μια συνέντευξη ή όταν μιλούν καταντούν πιο βαρετοί κι από μάθημα θεωρίας για δίπλωμα οδήγησης!

Συμπέρασμα: Το να γίνεις γνωστός είναι εύκολο. Το να κάνεις επιτυχία είναι πιθανό. Το να ξεχειλώσεις τη δημοσιότητα που σου αναλογεί μέχρι να σκιστεί είναι δυνατό. Αλλά το να αποκτήσεις ταλέντο και προσωπικότητα ταυτόχρονα είναι τόσο δύσκολο, που όση ψυχή και να καταθέσεις στην τάχα δουλειά που κάνεις, όσους αυλικούς κι αν μαζέψεις να σου λένε πόσο τέλεια κάνεις αυτό που κάνεις, ποτέ δεν θα σαι αρκετός για να γίνεις αυτόφωτος.

Πάρ' το χαμπάρι και άλλαξε ρώτα, φίλε celebrity.

Y.Γ. Μη φοβάσαι, ό,τι κι αν πω εγώ, είμαι σίγουρος πως θα σε κάνει να το ξεχάσεις το φλας του επόμενου παπαράτσι που θα δεις στο Mall που θα σε καλέσουν. Και μακάρι όλα αυτά τα μπακαλοστημένα, να τα έστηνες τουλάχιστον επαγγελματικά. Θα ήταν απόλαυση για όλους μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα