Follow us

Με Τη Μιμή Ντενίση Απέναντί Μου: «Όσα με δίδαξε από σκηνής μέχρι να καεί η Σμύρνη»

Τόσα χρόνια την είχα δει σε σήριαλ, την είχα δει σε άπειρες εκπομπές, σε δεκάδες περιοδικά, αλλά ποτέ στο θέατρο.

Μιμή Ντενίση

Η Μιμή Ντενίση ήταν για μένα μια ανεξερεύνητη γη που στα 27 μου θέλησα να γνωρίσω. Η αλήθεια είναι πως έκλεισα τα εισιτήρια για το «Σμύρνη μου, αγαπημένη» λίγο ενοχικά. Ήθελε να το δει κυρίως η γιαγιά μου. Άρα θα πήγαινα στο θέατρο με τη μαμά και τη γιαγιά – πράγμα που από μόνο του είναι κάπως awkward.

Η τύχη μου, όμως, δεν ήθελε να είναι μια τυχαία εμπειρία όλο αυτό. Η θεατρική μου γνωριμία με τη Μιμή Ντενίση ξεκίνησε με μια ωριαία διακοπή ρεύματος, το βράδυ ενός Σαββάτου, που έκανε τον Μπάμπη Τσέρτο και την Εστουδιαντίνα να δώσουν ένα μίνι κοντσέρτο στο ήδη κατάμεστο «Θέατρον» προς τέρψη του κοινού. Και ξαφνικά, εκεί που άκουγα τα σμυρνέικα, βγήκε η Μιμή Ντενίση στη σκηνή (με τη μαύρη μαντήλα και τα όλα της) να μας πει ότι υπάρχει πρόβλημα από τη ΔΕΗ και ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο. Και όντως θα περίμενα μέχρι τα μεσάνυχτα, αν μου το ζητούσε. Ήθελα να τη δω στη σκηνή να παίζει.

Με μία ώρα καθυστέρηση, λοιπόν, η «Σμύρνη μου, αγαπημένη» ορθώθηκε ολόφωτη στη σκηνή, εντυπωσιάζοντας μας με τα high tech σκηνικά της, τον πολυπληθή θίασο και φυσικά την ιδιαίτερη αύρα της πρωταγωνίστριάς της. Φυσικά στο μεγαλείο συντελούν και τα δεκάδες συνολάκια που αλλάζει η Μιμή Ντενισή, γιατί αν δεν είναι ως Σμυρνιά... ντάνα, πότε;

Η θεατρική Φιλιώ είναι η Μιμή Ντενίση στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ή η Μιμή Ντενίση έγινε τόσο η Φιλιώ που τελικά κατάπιε τον ρόλο και στο τέλος δεν τις ξεχώριζα. Έβλεπα απέναντί μου να μιλά η Μιμή ή η Φιλιώ; Λίγο με ένοιαζε από κάποιο σημείο και μετά, αν με ρωτάς, αφού μιλάμε για μια τόσο καλοδουλεμένη παράσταση, με τόσο πολλούς και καλούς ηθοποιούς στη σκηνή.

Σε αυτή την παράσταση, αλλά και σε κάθε παραγωγή που συμμετέχει φαντάζομαι, η Μιμή Ντενίση ζει 8 ζωές σε ένα ρόλο. Είναι η μάνα, η σύζυγος, η γκόμενα, η φίλη, η καλή γειτόνισσα, η τιμημένη Ελληνοπούλα και κυρίως γνήσια Σμυρνιά. Όλα μαζί σε ένα ανυπέρβλητο πακέτο. Ένα πακέτο που ούτε η Αλίκη δεν κατάφερε να προσφέρει, αφού είχε παγιδευτεί στην πρώτη νιότη της. Η πανέξυπνη Μιμή βάζει στο mixer τον σημερινό εαυτό της, μαζί με τις illustrated δεκαετίες της καριέρας της, αλλά και την εξέλιξη που απαιτεί κάθε χρονική περίσταση επί σκηνής.

Μετά από 3 ώρες παράστασης (που έχουν δει παραπάνω 120 χιλιάδες Έλληνες που κάτι σημαίνει αυτό, δεν γίνεται τόσος κόσμος να κάνει τελείως λάθος) προσπαθούσα να καταλάβω αν η Μιμή Ντενίση είναι καλή ή κακή ηθοποιός.... Η αλήθεια να λέγεται, ο Λαζόπουλος με είχε πείσει κατά πολύ πως είναι η κακή.

Τελικά, όμως, δεν είναι. Το εννοώ. Μπορεί να είναι μια ηθοποιός μανιέρας, που παίζει περίπου τον εαυτό της σε εκδοχή Μπουμπουλίνας, Μεγάλης Θεοδώρας, Σμυρνιάς πλουσίας ή γενικά κάτι grande. Αλλά κακή σε αυτό δεν είναι. Τουλάχιστον σε αυτό, για άλλα δεν ξέρω και ούτε με αφορά στην τελική. Γιατί ποιος είπε ότι το μαζικό θέατρο κάτι παραπάνω; Το θέατρο για το ευρύ κοινό απαιτεί καλές ερμηνείες και δημοφιλή είδωλα. Που αυτά ξέρει και αυτά εμπιστεύεται.

Και εμένα η Μιμή Ντενίση μου φάνηκε κυρίως έντιμη. Απέναντι σε αυτό που μου είχε υποσχεθεί τηλεοπτικά, απέναντι σε αυτό που είναι και σε αυτό που πρεσβεύει. Γι' αυτό, η «Σμύρνη μου, αγαπημένη» θα συνεχίσει να κόβει εισιτήρια στον αιώνα τον άπαντα. Μέσα σε όλα έχει άπειρα σωστά ιστορικά στοιχεία, άπειρη συγκίνηση, εύστοχο πολιτικό σχόλιο και άρτια παραγωγή. Χίλιες φορές να παρουσιάζεις κάτι καλό στα μέτρα σου, παρά κάτι υπερ-φιλοσοφημένο που δεν θα σου πήγαινε ποτέ πάνω σου.

Congrats, κα. Μιμή.

Υ.Γ. Και μιας και το έργο είναι βαθιά πολιτικό, ας προσθέσω κι αυτό. Όντως δεν ήταν συνοστισμός, ήταν η ίδια η κόλαση. Στο λέει και η Μιμή, στο λέω κι εγώ. Μου το ΄πε και η προγιαγιά μου, που το έζησε, αν έχεις ακόμα διάθεση για κουβεντούλα.

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

https://twitter.com/SirConstantino

http://instagram.com/sirconstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα