Follow us

Ευρώπη, Ντροπή Σου! : Είμαστε οι αδικημένοι της Eurovision

Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας, γιατί τ’ άδικο το ζούμε μέσα από την κούνια μας. Έτσι ακριβώς είναι, κι όποιος δεν το βλέπει είναι εχθρός μας. Από το 1974 και μετά, οπότε κι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό και να μοιραστούμε την πολύ πλούσια μουσική μας κληρονομιά με τον κόσμο, η υπόλοιπη Ευρώπη σκύλιασε. Πώς είναι όταν ακούμε για κάτι 18-1 εναντίον μας στα συνέδρια του Eurogroup; Ε, κάπως έτσι.

Eurovision - Ρακιντζής

Να 'φταιγε η κρυστάλλινη φωνή της Μαρινέλλας που έκανε άπαντες να στηθούν απέναντί μας έκτοτε ή μήπως η ζήλια για το γεγονός ότι η Μαντώ ήταν μέλος της χορωδίας του «Jesus Christ Superstar», την ώρα που οι εκπρόσωποι των υπολοίπων χωρών είχαν φτάσει το πολύ μέχρι τη χορωδία του σχολείου τους; Όπως και να 'χει, η ιστορία της Ελλάδας στη Eurovision δεν είναι μόνο Παπαρίζου, Σάκης, Καλομοίρα -δηλαδή πανηγύρια κι επιτυχίες- αλλά και Μαριάννα Ευστρατίου, Χρήστος Κάλoου και μια σειρά από αντίστοιχες πίκρες για συμμετοχές μας που πάτωσαν.

Ανάμεσα στις μεν και τις δε, στέκονται περήφανα 5 τραγούδια που μας έκαναν να ανατριχιάσουμε από περηφάνια με τη μουσική, στιχουργική και ερμηνευτική τους αρτιότητα. Δυστυχώς, για 'μας, κάποιοι σκοτεινοί, δόλιοι και υποχθόνιοι Eυρωπαίοι -που συνεδριάζουν μόνο μυστικά, σε υπόγειες κάμαρες- αποφάσισαν ότι εκείνες τις χρονιές απαγορευόταν να σηκώσουμε κεφάλι. Αποφάσισαν ότι η μικρή Ελλάδα πρέπει να συνθλιβεί μουσικά - και το πέτυχαν. Δεν πειράζει, Ευρώπη, έχουμε μεγάλη καρδιά και σας συγχωρούμε όλους. Ούτως ή άλλως, τα συγκεκριμένα τραγούδια δεν χρειάστηκαν την έγκρισή σας για να γίνουν παγκόσμια. Τα αγκάλιασε ο κόσμος - κι αυτό μας φτάνει και μας περισσεύει:

1. Οτοστόπ - Άννα Βίσση & Επίκουροι (1980 - Χάγη / Θέση 13η)


Μια Αννούλα σαν τα κρύα τα νερά, διεθνώς κατανοητός τίτλος και ρεφρέν, διεθνικοί στίχοι, κόκκινα κασκόλ και φουλάρια, ένα τραγούδι σκέτη επανάσταση που καταποντίστηκε αναίτια από το βρόμικο ιερατείο όλων αυτών που, προφανώς, ήθελαν τα σύνορα μεταξύ των κρατών κλειστά.

2. Stop! - Bang (1987 - Βρυξέλλες / Θέση 10η)


Οι «δικοί μας Wham», Θάνος Καλλίρης και Βασίλης Δερτιλής, με τη σωστή κουπ-τίγρης και τον υπέρκομψο συνδυασμό σακακιών σε άσπρο-μαύρο δίνουν μια μοναδική ποπ ροκ ερμηνεία, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει έκτοτε ο διαγωνισμός. Οι groupies λιποθυμάνε ομαδόν στα παρασκήνια για πάρτη τους, ωστόσο οι (μεσήλικες κατά μέσο όρο, προφανώς) Ευρωπάιοι ψηφοφόροι αποφασίζουν να τιμωρήσουν τα νιάτα και την ομορφιά στο πρόσωπο των εκπροσώπων μας.

3. Το Tρεχαντήρι - Κώστας Μπίγαλης & The Sea Lovers (1994 - Δουβλίνο / Θέση 14η)


Θάλασσα, κύμα, ήλιος, όμορφα κορίτσια, ο Αντώνης Τουρκογιώργης να λάμπει μέσα στο εκτυφλωτικά καναρινί σακάκι του, ο τρισμέγιστος Big Alice να δίνει ρέστα ως πράσινη οπτασία κι οι Εurovision-ιστές εκεί, ασυγκίνητοι... ανίκανοι να εκτιμήσουν τα υψηλά νοήματα της τέχνης μας.

4. S.A.G.A.P.O. - Μιχάλης Ρακιντζής (2002 - Ταλίν / Θέση 17η)


Οι άνθρωποι που ψήφισαν τους Lordi, τίμησαν δεόντως τις γιαγιάδες της Ρωσίας και τη Βέρκα Σερντούτσκα και γενικώς έδειχναν ανέκαθεν υπέρ κάθε είδους εκκεντρικής εμφάνισης στον διαγωνισμό, αίφνης θυμήθηκαν τον συντηρητικό τους εαυτό. Αυτόν που δεν αντέχει να βλέπει το μέλλον της μουσικής να εισβάλλει ξαφνικά στο παρόν του. Ας είναι, πτωχοί τω φουτουριστικό μουσικό πνεύματι Ευρωπαίοι, ας δεχτούμε ότι δεν είσασταν έτοιμοι ακόμα. Απλώς όταν αποθέωνετε το επόμενο «παρτσακλό» στη σκηνή της Eurovision, να θυμάστε ότι ο Μιχάλης είναι ο «μπαμπάς» όλων σας.

5. Άνοιξη - Σοφία Βόσσου (1991 - Ρώμη / Θέση 13η)


Χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια, πρόκειται ξεκάθαρα για τη μεγαλύτερη αδικία που έχει συντελεστεί σε οποιονδήποτε μουσικό διαγωνισμό από καταβολής κόσμου. Η Σοφία (μ’ αυτή την απαστράπτουσα τουαλέτα και αυτό το νύχι -κατσαβίδι) να ανεβοκατεβαίνει οκτάβες με την άνεση του Φρέντι Μέρκιουρι, του Στίβεν Τάιλερ και του Αξλ Ρόουζ μαζί, πλάι της ο Αντρέας Μικρούτσικος να ροκάρει ανελέητα με το κατακόκκινο ηλεκτρικό μπάσο του, σόλο σαξόφωνο στη μέση, μια μουσική πανδαισία ήχων, αισθήσεων και χρωμάτων που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει από τότε -και ούτε πρόκειται ποτέ- το παγκόσμιο πεντάγραμμο.

Περισσότερα κείμενα από τον Γιάννη Τσαούση: http://www.yupiii.gr/author/tsaousis/

Ο Γιάννης Τσαούσης στα social media:

facebook.com/pages/Γιάννης-Τσαούσης/341141859303458

twitter.com/mikros_satrapis

Σου άρεσε το κείμενο; Συμφωνείς; Διαφωνείς οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως; Κάνε το δικό σου σχόλιο παρακάτω. Το Yupiii θέλει και τη δική σου άποψη.

Διάβασε ακόμη:

Οι Ελληνίδες Celebrities Καταλαβαίνουν Άραγε Πώς Είναι Μετά Τις Αισθητικές Επεμβάσεις;: Υπέροχα πρόσωπα στις Κάννες, «αφύσικα» στην Αθήνα - από τον Γιώργο Δέδε

Eurovision 2015: Ο Hμιτελικός Tης Mπαλάντας Kαι Των Κλισέ: Αυτά που έλειπαν, οι τρέσες της Κυριάκου και το... μάτι - από τον Νίκο Παρτσώλη

Η Νέα «Καραμέλα» Των Celebrities: Για όλα φταίνε οι κακοί δημοσιογράφοι - από την Κλεοπάτρα Πατλάκη

Η Χρυσή Δεκάδα Της Εβδομάδας: Η Ελένη, η νέα Καινούργιου & η πιο WTF στιγμή της σεζόν - από τον Κωνσταντίνο Αντωνάτο - Χαντζάκο

Μωρά Χωρίς Κεφάλια Στα Social Media: Διάσημοι γονείς που «μοιράζουν» φωτογραφίες των παιδιών τους - από τον Γιώργο Δέδε

Μια Δεύτερη Αποτίμηση: Οι παράπλευροι νικητές των εκλογών - από τον Αντώνη Τζαβάρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα