Follow us

Aide-mémoire | 108 λεπτά τηλεοπτικού εφιάλτη

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το τηλεοπτικό τοπίο και όχι μόνο

O Νίκος Καρβέλας στη «Μεγάλη Εικόνα»

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα!

Ομολογώ περίμενα με ανυπομονησία και με μία κάπως χαρά τον Νίκο Καρβέλα στη "Μεγάλη Εικόνα". Είναι ένας άνθρωπος φωτισμένος, βαθιά επιτυχημένος, με ξεκάθαρο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή. Δε χρειάζεται συστάσεις και δε θα έπρεπε να μας απασχολεί και τίποτα άλλο για εκείνον, πέρα από το έργο του. Είναι τόσο μεγάλο και ηχηρό, τόσο dna-κά ριζωμένο στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας, που οτιδήποτε άλλο για εκείνον είναι φτωχό να ειπωθεί.

Επέλεξε ο ίδιος, από ό,τι κατάλαβα, και μάλιστα υπό όρους να δώσει μια συνέντευξη σε μια εκπομπή. Η οποία εκτάκτως βγήκε ζωντανά στον αέρα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι ελάχιστες οι φορές που η Νίκη Λυμπεράκη υποδέχθηκε κάποιον ζωντανά στις 12 το βράδυ μέσα από το στούντιο του MEGA. Με τον Νίκο Καρβέλα έγινε, τον τίμησαν από κάθε άποψη. Και εκείνος τι έκανε; Έστησε στον τοίχο με όποιο τρόπο μπορούσε αφενός το εγχώριο media-κό σύστημα. Ένα σύστημα που τον έχει στηρίξει -αλλά και ανεχθεί- επί τέσσερις δεκαετίες τώρα, του έχει συγχωρήσει αμέτρητες καλλιτεχνικές εκτός πλαισίου στιγμές. Μάλλον αυτό θα φταίει. Ότι κανείς, μα κανείς, δεν έκανε σαφές στον Νίκο Καρβέλα, πως το έργο του και το χάρισμα της Άννας Βίσση του δίνουν κύρος ως επιτυχημένη προσωπικότητα. Κι αυτό συνέβη, όταν ένας δημοσιογράφος, αναλογιζόμενος τι σημαίνει για το "σύστημα" να χτυπήσεις τον Καρβέλα, είναι σαν να προσπαθείς να φθείρεις την Άννα Βίσση που εν προκειμένω δεν φταίει σε τίποτα.

Παραδέχομαι ένα πράγμα. Ο Νίκος Καρβέλας είναι ένας πάρα πολύ καλός καλλιτέχνης. Με το χάρισμα του λόγου του, έλεγε τελείως υποκειμενικές σκέψεις, απαξιωτικές προς πάσα κατεύθυνση, προσπαθώντας να στις "περάσει" ως κάτι εξωφρενικά διαφωτιστικό για την ίδια σου την ύπαρξη. Ένιωσα πως ήθελε απλά να κάνει ένα διάγγελμα και μετά να εξαφανιστεί, σαν να μας έδειξε το... φως και ξανακρύφτηκε γιατί δεν είναι για χόρταση. Για τον Θεό, δεν πάει έτσι το πράγμα.

Η Νίκη Λυμπεράκη βρέθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή της τηλεοπτικής καριέρας. Ένας δύστροπος καλεσμένος, να σε προσβάλει επί 108 λεπτά μες στα μούτρα, κι εσύ, ως οικοδέσποινα, να μην μπορείς να κάνεις τίποτα, πέρα από το να το πάρεις στην πλάκα, να αυτοσαρκαστείς με αυτό που σου συμβαίνει ζωντανά μπροστά σε περίπου 200 χιλιάδες θεατές και να λες "Δε θα τα παρατήσω, κάνω τόσα χρόνια αυτή τη δουλειά, θα την ολοκληρώσω τη ρημάδα τη συνέντευξη". Και αν δεν τα σκέφτηκε η Λυμπεράκη όλα αυτά, τα σκέφτηκα εγώ ως θεατής. Η συνέντευξη ήταν άβολη και για εμένα, που δεν με ενδιέφερε καν να του απαντήσω.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κάποιοι άνθρωποι, στο όνομα μιας εκκεντρικότητας, αφήνουν ένα στίγμα μάλλον αρνητικό στο δημόσιο βίο. Χθες ακούγαμε στον αέρα του MEGA να μιλούν για "βόθρους", "σκατίλα", "σάπιο σύστημα" δύο άνθρωποι, που επιτακτικά ο καλεσμένος έλεγε "Δεν θα μου λες τι θα λέω. Με έφερες εδώ να πω αυτό που θέλω. Δεν σε ρώτησα εσένα, εσύ ρωτάς εμένα". Ντροπή και μόνο που το είδαμε. Άστην να μιλήσει, είναι μια από τις καλύτερες δημοσιογράφους που βρίσκεται στον τηλεοπτικό αέρα. Άστην να σου πει αυτό που θέλει, στο όνομα της κοινωνικής ευπρέπειας.

Τελικά η μασημένη τσίχλα στο "Star Academy" ήταν μόνο πρόγευμα από όσα δυσάρεστα θα ακολουθούσαν, αν έμενε τότε στην επιτροπή. Κρίμα γιατί ένας άνθρωπος τόσο ταλαντούχος, δεν είχε να πει τίποτα στους θαυμαστές του έργου του. Που όντως υποκλίνονται μπροστά στο ταλέντο του, που όντως τον εκτιμούν και τον σέβονται επειδή έχουν ευχαριστηθεί με τα τραγούδια της Άννας Βίσση. Γιατί εγώ αυτή τη γλώσσα χειρίζομαι, αυτή τη γλώσσα ξέρω, με αυτή τη γλώσσα απευθύνομαι στους ανθρώπους που θαυμάζω. Ευτυχώς υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που τη δέχονται και την καταλαβαίνουν.

Aide-mémoire | 108 λεπτά τηλεοπτικού εφιάλτη

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα