Follow us

Η Μαρίνα Σάττι & το "Ζάρι" στον καθωσπρεπισμό

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Μαρίνα Σάττι

Δεν χρειάζεται πια συστάσεις, το "ZARI" της Μαρίνας Σάττι είναι μέσα σε λίγες ώρες μία πολυσυζητημένη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision. Και το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ήδη μια μεγάλη νίκη της Ελληνίδας εκπροσώπου στον διαγωνισμό.

Η Μαρίνα Σάττι, μία από τις πλέον εκκεντρικές hit maker της γενιάς της, έχει καταφέρει από την πρώτη στιγμή να σπάσει τα κατεστημένα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι "Κούπες" και η "Μάντισσα" έφεραν πράγματι αέρα ανανέωσης στα ελληνικά charts που μέχρι τότε σχεδόν δεν γνώριζαν τι σημαίνει καλλιτεχνική ταυτότητα πρωτοεμφανιζόμενου και ανεξάρτητη παραγωγή που κατακτά το mainstream κοινό.

Η ΕΡΤ για τη φετινή Eurovision δεν έκανε μόνο απευθείας ανάθεση στη Μαρίνα Σάττι. Βλέποντας τα δεκάδες λάθη των τελευταίων ετών αλλά και τη διάθεση απαξίωσης του νεανικού κοινού στις μουσικές επιλογές των ανθρώπων του Ραδιομεγάρου, η επιλογή η Μαρίνα Σάττι να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με αυτή τη μέθοδο ήταν κίνηση... φιλίας προς το πραγματικό κοινό της ελληνικής μουσικής. Όχι πια πρωτοεμφανιζόμενοι ομογενείς, όχι άνθρωποι που δεν ξέρουν να μιλήσουν καν ελληνικά, ούτε καν ευφάνταστοι έφηβοι (που εμένα σε πρώτη φάση μου γέμιζαν το μάτι, το ψέμα δεν το θέλω). Με την επιλογή της Μαρίνας Σάττι, η ΕΡΤ έδειξε να αφουγκράζεται τι είναι hit σήμερα και αγόρασε όλο το πακέτο. Νιώθω σαν κάποιος να είπε "Το Σπίρτο & Βενζίνη γ@μ@ει, πάμε με ένα τέτοιο στη Eurovision να γίνει της πουτ@ν@ς". Και ξεκίνησε να γίνεται αυτό ακριβώς.

Το "ZARΙ" για το ελληνικό κοινό είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Κακά τα ψέματα, δεν στείλαμε και το "YaHabibi" της Βανδή να ξέρουμε τι περιμένουμε. Μια κονσεπτική καλλιτέχνιδα που κάνει θραύση στο TikTok και στα μουσικά φεστιβάλ των Βαλκανίων στέλνουμε. Οπότε το "ZARI" είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης πραγματικά πολλών και πολύ επιτυχημένων δημιουργών από τη χώρα μας. Μια κορυφαία μουσική παραγωγή, ένα μελωδικό τέχνασμα που συνδυάζει πολλές μουσικές φόρμες και βγάζει ένα αποτέλεσμα εκρηκτικό.

Διαβάστε Επίσης

Εξίσου ριζοσπαστική είναι και η εικόνα του video clip. Η Μαρίνα Σάττι τα σπάει σε μια σύγχρονη Αθήνα η οποία καίγεται στο βωμό της απαξίωσης και αποθεώνεται ταυτόχρονα από τη σπίθα μιας γενιάς που την "καταλαμβάνει" ολοένα και πιο ηχηρά. Η φολκλόρ ψευτομπαλκάν καθημερινότητα του Έλληνα μέσα στα τσιφτετέλια, τον καθωσπρεπισμό της κλασικολαγνίας, του περήφανου Τσολιά μπροστά στα μάρμαρα, αλλά και μιας γενιάς που μεγαλώνει αμφισβητώντας τα πάντα και προσκυνά ταυτόχρονα τα προνόμια που κληρονομεί από το κατεστημένο. Η λαμπερή εικόνα της ευρωπαϊκής πρωτεύσουσας, μπροστά στο Παναθηναϊκό στάδιο, κάνει κόντρες με κωλοφτιαγμένα Sierra στον Λυκαβηττό και χορεύει τραπ τσιφτετέλια μπροστά στη Βουλή ψάχνοντας κέφι και φιλότιμο.

Διαβάστε Επίσης

Ακριβώς όπως το έγραψε η Ναταλία Γερμανού, "Μαρίνα Σάττι το "ζάρι" σου είναι... εξάρες κορίτσι μου!!! Σκίσε".

Υ.Γ. Την ώρα που άκουσα την πρώτη στιγμή που άκουσα το "ZARI” έβλεπα έναν ύμνο στην καριέρα της Άντζελας Δημητρίου στο "Ενώπιος Ενωπίω". Και εκεί επιβεβαιώθηκα ακόμα περισσότερα για το πόσο επίκαιρα μπορείς να γουστάρεις που είσαι ένας μπαλκανοφολκλόρ Έλληνας στην Ευρώπη του 2024. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εσείς καθίστε στην ανασφάλεια της κλασικολαγνείας... Τέρμα με το λίγο, αρκετά με τη δειλία να δούμε το είδωλό μας στον καθρέφτη.

Η Μαρίνα Σάττι & το "Ζάρι" στον καθωσπρεπισμό - εικόνα 3

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα