Follow us

Είδαμε Πρώτοι την "Έρημη Χώρα" του ERTFLIX

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε σε avant premiere την "Έρημη Χώρα" του Γιώργου Γκικαπέπα

Έρημη Χώρα Rnew

Είναι ωραίο να πηγαίνουμε μπροστά, προσωπικά το απολαμβάνω. Το πρωί της Τρίτης λοιπόν οι άνθρωποι της ΕΡΤ πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερη avant premiere, αυτή της νέας σειράς "Έρημη Χώρα" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέπα.

Το ιδιαίτερο της συγκεκριμένης σειράς δεν είναι μόνο η ίδια, που θα σας αναλύσω περισσότερο αν μου άρεσε ή όχι, αλλά ότι μιλάμε για την πρώτη παραγωγή που προορίζεται αποκλειστικά για το ERTFLIX. Όχι για λίγες μέρες, όχι για κάποιες ώρες πριν την ΕΡΤ1, αλλά για μία ολόκληρη σειρά που θα δούμε στην πλατφόρμα. Και αυτό είναι πράγματι ένα βήμα μπροστά. Άλλωστε μιλάμε για μία πλατφόρμα θέασης χωρίς συνδρομή που πραγματικά προάγει το όραμα της ΕΡΤ και χαράζει μια κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια – μην πω για δεκαετίες.

Αν καταλάβουμε λοιπόν ότι πλέον η ΕΡΤ "ανοίγει τον δρόμο" ώστε το βασικό της τηλεοπτικό προϊόν ενδεχομένως να μοιράζεται πλέον στην ΕΡΤ1 αλλά και το ERTFLIX, εδώ μιλάμε για ένα πραγματικά καινοτόμο πείραμα.

Συγκεκριμένα τώρα για την "Έρημη Χώρα", μιλάμε για ένα εξαιρετικό σήριαλ, μια μίνι σειρά 8 επεισοδίων που θα είναι διαθέσιμη από την 1η Δεκεμβρίου στο κοινό σε τετράδες επεισοδίων. Δηλαδή οι θεατές του ERTFLIX θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα πρώτα τέσσερα επεισόδια από την 1η του επόμενου μήνα και τα επόμενα τέσσερα που ολοκληρώνουν την ιστορία του πρώτου κύκλου μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Η κίνηση αυτή, προφανώς, δεν εξαντλεί το περιθώριο της σειράς να απασχολήσει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες ενώ διπλασιάζει αυτόματα το ενδιαφέρον των αναφορών στη σειρά.

Με την υπογραφή του Γιώργου Γκικαπέπα, ο οποίος υπέγραψε σκηνοθετικά πέρυσι και "Το Βραχιόλι της Φωτιάς", η "Έρημη Χώρα" βάζει ξανά στο επίκεντρο μια δυνατή ιστορία για σχέσεις οικογένειας αλλά και εξάρτησης. Στο πρώτο επεισόδιο ακολουθούμε λίγο τη ζωή των βασικών ηρώων. Ο Γιώργος Κέντρος παίζει εξαιρετικά τον απόκοσμο ηλικιωμένο πατέρα του πρωταγωνιστή, ενώ η νεαρή Άννα Μαρία Μαρινάκη εντυπωσιάζει στον ρόλο της εγγονής. Κάπου ανάμεσα δύο άνθρωποι του "κράτους", ένας εισαγγελέας ανηλίκων που υποδύεται ο Γιώργος Καραμίχος και μια κοινωνική λειτουργός που ενσαρκώνει η Δανάη Σκιάδη. Στην ουσία στο πρώτο επεισόδιο παρακολουθούμε το πώς και γιατί η νεαρή Εύα μιλά επιλεκτικά, τι χωρίζει τον ηλικιωμένο Λουκά από τον γιο του και τη νύφη του και τον λόγο που η Εύα θα κληθεί να συνυπάρξει για πρώτη φορά με τον παππού της, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ στη ζωή της.

Σε κάθε επίπεδο η "Έρημη Χώρα" κερδίζει τον θεατή. Καλοφωτισμένη, καλογυρισμένη, με εξαιρετικούς ηθοποιούς. Μια ιστορία βαριά, που ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν θα ήταν η #1 επιλογή του θεατή γραμμικής (ελεύθερης δηλαδή) τηλεόρασης. Στη μικρή οθόνη όπως τη ξέρουμε, εκτός πλατφόρμας, ο θεατής έχει μάθει να βλέπει μασημένη τροφή, πολύ απλουστευμένες ιστορίες. Εδώ έχουμε μια περισσότερο πολύπλοκη και σκοτεινή ιστορία, με κινηματογραφική αισθητική. Ιδανικό για πλατφόρμα και ό,τι πρέπει για να κάνει η ΕΡΤ το επόμενο βήμα και να πουλήσει μια σειρά της σε πλατφόρμα του εξωτερικού.

Αν είσαι φαν του είδους και έχεις μάθει τον τρόπο να βλέπεις σε πλατφόρμα σειρές, θα τη λατρέψεις. Αν είσαι τηλεθεατής της ΕΡΤ και αντιλαμβάνεσαι την άρτια τεχνική που κρύβει η σειρά, θα την αγαπήσεις. Αν είσαι ο μέσος θεατής, ενδεχομένως και να κλοτσήσεις. Όσο πιο νέος και εξοικειωμένος είσαι με τη θέαση σε πλατφόρμα, τόσο πιο ικανοποιημένος θα μείνεις.

Και φυσικά η ΕΡΤ εν προκειμένω μπορεί να χαρεί λίγο παραπάνω γιατί οι θεάσεις θα μετρώνται σύντομα αν χιλιάδες προβολές στο ERTFLIX, που ακούγεται πάντα πιο μπαμπάτσικο το 500 χιλιάδες προβολές σε Χ ημέρες, παρά το 5-7% που θα έκανε στην πιθανή μέτρηση τηλεθέασης στην ΕΡΤ1 με πλήρως αναπτυγμένο ανταγωνισμό.

Ο μεγάλος νικητής είναι η ίδια η ΕΡΤ που κατάφερε τον στόχο της. Να μας πουλήσει ένα άλλο μοντέλο προτίμησης των προϊόντων της, που πλέον το στήνει και πρακτικά. Και φυσικά ο θεατής που μπορεί να έχει μια παραγωγή αξιώσεων στη δημόσια τηλεόραση. Εξαιρετικά νέα, όπως κι αν το δεις.

Είδαμε Πρώτοι την "Έρημη Χώρα" του ERTFLIX

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα