Follow us

Ο συγγραφέας του "Προξενιού της Ιουλίας" αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας

Ο Γιώργος Πολίτης αποκαλύπτει όσα πρόκειται να δούμε στη μεταφορά του βιβλίου του

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΠΑ
Το προξενιό της Ιουλίας

Συνέντευξη στη Χρύσα Παχούμη για το περιοδικό "Τηλεθεατής" παραχώρησε ο Γιώργος Πολίτης. ο συγγραφέας του βιβλίου "Το προξενιό της Ιουλίας" που γίνεται σειρά στον Alpha τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Το βιβλίο καταγγέλλει την κατάχρηση εξουσίας των αντρών εις βάρος των γυναικών καθώς και της έμφυλης βίας, με φόντο την ελληνική επαρχία του 1950.

Ο συγγραφέας του "Προξενιού της Ιουλίας" αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας
Ο Γιώργος Πολίτης - Ο συγγραφέας του βιβλίου "Το Προξενιό της Ιουλίας"

Η ηρωίδα Ιουλία Βένιου παντρεύεται με προξενιό το μεγαλύτερό της, χήρο και πλούσιο Λαρισαίο Γεωργίκη Προβιό. Στο πρόσωπό της καθρεφτίζονται όλες οι γυναίκες εκείνης της εποχής, μέλη μιας κοινωνίας αυταρχικής, φαλλοκρατικής, που αποδέχονται τη μοίρα τους, χωρίς να ευθύνονται γι’ αυτήν;

Αναμφίβολα θα υπήρχαν εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις υπάρχουν σε κάθε τόπο και σε κάθε εποχή, όμως η πρακτική αυτή έβρισκε πρόσφορο έδαφος στη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών.

Η Ιουλία είχε απέναντί της τη μάνα της, που έβαλε τέλος στον έρωτά της με τον Γρηγόρη;

Η Στάσα, η μάνα της Ιουλίας, ήταν πρακτικός άνθρωπος. Ήθελε το καλύτερο για την κόρη της, μονάχα που έκανε το ίδιο λάθος που κάνουν πολλοί ακόμα και σήμερα. Πίστεψε ότι το χρήμα είναι το πρώτο συστατικό της ευτυχίας. Θεώρησε ότι τα αισθήματα έπονται. Η αλήθεια είναι ότι αναγνώρισε το λάθος της, αλλά όταν ήταν πλέον αργά. Η πρακτική -ξέρετε- εκείνης της εποχής που αφορούσε τις γυναίκες ήταν "κάνε υπομονή”.

Ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της, Βγενιώς;

Προφανώς. Από τη μέρα εκείνη η Ιουλία παύει να ζει. Κλείνεται στο δικό της κόσμο. Απορρίπτει τον κόσμο που της προτείνεται. Αποδέχεται την όποια μοίρα της. Δηλώνει με τον τρόπο της νικημένη.

Σε έξι ημέρες η συζυγοκτόνος και παιδοκτόνος, που έχει καταδικαστεί ομοφώνως, χωρίς να έχει ομολογήσει τα εγκλήματά της, θα τουφεκιστεί. Παρέμεινε αμίλητη μέχρι τέλους;

Η Ιουλία έχει παραδοθεί, όπως είπαμε. Ο κάθε άνθρωπος αγωνίζεται μέχρι το όριο των δυνατοτήτων του. Η Ιουλία αν είχε τη δύναμη να αυτοκτονήσει, θα το έκανε. Δεν έχει, όμως, πλέον καμία βούληση. Βρίσκεται σε μια συνεχή περιδίνηση προς το εσωτερικό του εαυτού της, επομένως όλα όσα συμβαίνουν έξω από αυτόν είναι για εκείνη ως μη γενόμενα.

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα, προσπαθώντας να της πάρει συνέντευξη μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, για την εφημερίδα, δένεται μαζί της, βάζοντας σκοπό την αθώωσή της με τη βοήθεια του δικηγόρου Δημητρού Ατζαλίνα;

Η Αλεξάνδρα ως γυναίκα παρουσιάζεται πιο ευαίσθητη. Περνάει δίχως να προσπαθήσει στον κόσμο της Ιουλίας, αναγνωρίζει τον πόνο, τους φόβους και τις αναστολές της. Προσπαθεί να της δώσει ζωή με όποιον τρόπο μπορεί και, πράγματι, καταφέρνει να αφυπνίσει ένα μέρος της, εκείνο που έρχεται σε επαφή με το παιδί της. Τότε, βάζει σκοπό με την αρωγή του Δημητρού Ατζαλίνα την απόδειξη της αθωότητάς της.

Είναι αρκετές οι έξι ημέρες για να ανατραπούν τα γεγονότα;

Το εγχείρημα φαντάζει αδύνατο. Όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον τους κι εδώ έρχεται το σθένος του ανθρώπου που βασίζεται στις δυνάμεις του. Κινούν γη και ουρανό, ώστε να αποδείξουν εκείνο που πιστεύουν, όμως καμία πίστη δεν εμπεριέχει γνώση. Έτσι, τα ενδεχόμενα της μη αθωότητάς της παρουσιάζονται εκ νέου ισχυρά.

Η Ιουλία συμβιώνει στη φυλακή με πολιτικές κρατούμενες από τον Εμφύλιο, καταδικασμένες γιατί δεν υπέγραφαν δήλωση μετάνοιας. Είναι μια πλευρά της ζωής που αγνοούσε;

Η Ιουλία ήταν ένα κορίτσι που δεν είχε ξεφύγει ποτέ από την επιρροή της μητέρας της. Αγνοούσε όλα τα βασικά που χρειάζονται ώστε να φέρει βόλτα ένα σπίτι, οπότε θα ήταν υπερβολικό να μιλήσουμε για τις γνώσεις της επί θεμάτων πολιτικής. Βέβαια, από τη μέση του γάμου της κι έπειτα, παρουσιάζεται με ιδέες άξιες, όμως η ψυχολογική της κατάσταση ήταν τέτοια που δεν αντιλαμβανόταν τον κόσμο γύρω της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα