Follow us

Eurovision 2023 | Τα νέα δεδομένα, η προσθήκη της Μελιτά & όσα θες να ξέρεις για τον Α' Ημιτελικό

Το πάρτι της Eurovision 2023 ξεκινά απόψε!

ΕUROVISION 2023

Τα φώτα ανάβουν, τα μικρόφωνα ανοίγουν και ο δρόμος για τον 67ο Διαγωνισμό της Eurovision ανοίγει και επισήμως απόψε το βράδυ μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1. H Eurovision 2023 εγκαθίσταται στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας και η περυσινή νικήτρια Ουκρανία όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη διοργάνωση λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ο χωρός των εμφανίσεων ξεκινά απόψε στις 22:00, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, με τη μετάδοση του Α' Ημιτελικού. Για τις αποστολές που αφορούν το ελληνόφωνο κοινό, δηλαδή αυτή της Ελλάδας και της Κύπρου δεν υπάρχει ιδιαίτερη αγωνία ακόμα μιας και οι δυο εμφανίζονται στον Β' Ημιτελικό, της προσεχούς Πέμπτης. Στην αποψινή βραδιά θα δούμε, σύμφωνα με τις επίσημη σειρά εμφάνισης τις αποστολές από τη Νορβηγία, τη Μάλτα, τη Σερβία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τη Μολδαβία, τη Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στον Α' Ημιτελικά μόλις 10 θα πάρουν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, ενώ άλλες τόσες θα προκριθούν από τη διαγωνιστική βραδιά της Πέμπτης. Οι συνολικά 20 προκριθείσες αποστολές να προστεθούν στις BIG 5, δηλαδή τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, όπως και την περυσινή νικήτρια, Ουκρανία, αποτελώντας τις 26 συμμετοχές στον τελικό της φετινής Eurovision. Στον φετινό διαγωνισμό δεν συμμετέχει η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης των τελευταίων ετών.

Αλλαγές στη ψηφοφορία

Φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που το κοινό μπορεί να ψηφίσει τα αγαπημένα του τραγούδια. Πλέον σε κάθε ημιτελικό ψηφίζουν μόνο οι χώρες που συμμετέχουν και ορισμένες εκ των βασικών έξι (BIG 5 και περυσινή νικήτρια). Για παράδειγμα, στον αποψινό ημιτελικό ψηφίζουν οι 15 συμμετέχουσες χώρες, μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Παράλληλα, τηλεθεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στη Eurovision θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής. Η μεγάλη αλλαγή ωστόσο έρχεται στο ότι πλέον στους ημιτελικούς ψηφίζουν μόνο οι τηλεθεατές και όχι οι κριτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν ξανά τον ρόλο τους, δηλαδή το 50% του τελικού αποτελέσματος, μόνο στη βραδιά του τελικού. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ακριβώς για αυτόν τον ρόλο στη διαδικασία επιλογής του Έλληνα εκπροσώπου, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Κοινού από την ΕΡΤ, ώστε ένα σχήμα εκπροσώπησης του κοινού να έχει ηχηρή γνώμη για την επιλογή του τραγουδιού που εκπροσωπεί τη χώρα.

Νέοι σχολιαστές

Παράλληλα μη ξεχνάμε πως απόψε το βράδυ θα κάνει ντεμπούτο στον αέρα της ΕΡΤ και της Eurovision το νέο δίδυμο σχολιαστών της διοργάνωσης. Η Τζένη Μελιτά παίρνει τη θέση του Γιώργου Καπουτζίδη, που ολοκλήρωσε οικειοθελώς τον κύκλο του στον διαγωνισμό, και ενώνει δυνάμεις και φωνή με αυτή της βετεράνου της ελληνικής αποστολής πια, Μαρίας Κοζάκου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στον σχολιασμό του διαγωνισμού.

Η Eurovision 2023 πρόκειται να στεγαστεί στη Liverpool Arena, που φιλοξενεί το εντυπωσιακό σκηνικό του φετινού διαγωνισμού. Τις τρεις ζωντανές μεταδόσεις του διαγωνισμού θα παρουσιάσουν η Βρετανίδα τραγουδίστρια Alesha Dixon, η Βρετανίδα ηθοποιός Hanna Waddingham και η Ουκρανή τραγουδίστρια Julia Sanina. Στη βραδιά του μεγάλου τελικού θα προστεθεί στην ομάδα παρουσιαστών και ο διάσημος Ιρλανδός παρουσιαστής Graham Norton.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα