Follow us

Το ERTFLIX αλλάζει την ΕΡΤ | Μύθοι και αλήθειες για τη νέα εποχή του Ραδιομεγάρου

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την παρουσίαση της ΕΡΤ σχετικά με τα 2,5 χρόνια λειτουργίας του ERTFLIX

ERTFLIX

Aς μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν το ERTFLIX ξεκίνησε κανένας δεν το πίστευε. Προσωπικά όχι απλά δεν περίμενα να πετύχει, δεν περίμενα καν να δουλεύει. Πως ήταν ο ΑΝΤ1+ με το Μουντιάλ; Ε κάτι τέτοιο.

Ευτυχώς η ιστορία με διέψευσε. Εμπειρικά μπορώ πολύ έντιμα να καταθέσω πως πέρα από την κανονική θέαση του "Στούντιο 4", κάθε μεσημέρι, καμία άλλη εκπομπή της ΕΡΤ δεν με έχει κρατήσει μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να τη δω στη μέρα και ώρα μετάδοσής της. Αυτό έχει δύο αιτίες: είτε δεν με αφορούν οι εκπομπές της είτε ξέρω πως εφόσον με αφορούν θα τις βρω πολύ έγκαιρα ανεβασμένες στο ERTFLIX. Ναι, εκείνο που δεν πίστεψα καν πως θα ανοίγει και τελικά λειτουργεί λίγο πιο σταθερά από το Netflix που κολλάει συχνά πυκνά. Έκτοτε είμαι ένας πιστός θεατής εκπομπών της ΕΡΤ μέσω ERTFLIX, όπως και χιλιάδες συμπολίτες μου, όπως κατάλαβα το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας, Πρόεδρος της ΕΡΤ αν δεν το ξέρετε τα τελευταία χρόνια, έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης στοιχεία θεαματικότητας ελληνικών προγραμμάτων εκτός τηλεόρασης. Λόγου χάρη μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πως σύμφωνα με το TOP 10 της Νielsen για την "ετεροχρονισμένη θέαση των σειρών μυθοπλασίας" βρίσκονται έξι παραγωγές της ΕΡΤ, δύο του ΑΝΤ1 και δύο του OPEN. Ως εκ τούτου, το κοινό μπορεί και να παρακολουθεί σχεδόν εξίσου τις σειρές όλων των καναλιών αλλά με άλλες συνθήκες. Το βασικό ερώτημα γεννάται από την ώρα που θα μάθεις πως η Nielsen ως "ετεροχρονισμένη θέαση" προσμετρά μόνο τις θεάσεις των σειρών αυτών σε τηλεοράσεις. Τι γινεται με τα κινητά, τα tablets και φυσικά τους υπολογιστές; Χάος!

Σκοπός της εκδήλωσης της ΕΡΤ δεν ήταν να μας αμφισβητήσει τα νούμερα της Nielsen, όπως αυτά προσμετρώνται κατά τη γνώμη μου. Σκοπός ήταν να βάλει στο παιχνίδι και όλο αυτό το τεράστιο κοινό που βλέπει "τηλεοπτικό περιεχόμενο" εκτός της ίδιας της συσκευής. Χαρακτηριστικά η ΕΡΤ ανακοίνωσε πως το 66% των τηλεθεατών βλέπουν ERTFLIX από άλλες συσκευές και όχι από την τηλεόραση.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία μετρήσεων του ERTFLIX

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς λογισμικού συστήματος YOUBORA που χρησιμοποιούν και πολλές διεθνείς πλατφόρμες, το 28% των τηλεθεατών μπαίνει στο ERTFLIX από κινητό τηλέφωνο, το 25% από υπολογιστές και το 13% από τάμπλετ. Σε αριθμούς από τις 2 εκ. επισκέψεις που δέχεται κάθε εβδομάδα το ERTFLIX μόνον οι 700.000 γίνονται μέσα από την τηλεόραση. Οι "υπόλοιπες" 1,3 εκ. γίνονται μέσα από άλλες συσκευές και δεν είχαν καταγραφεί ποτέ έως τώρα. Είναι δε πραγματικά εντυπωσιακό για τον νέο τρόπο θέασης τηλεοπτικών προγραμμάτων ότι όσοι βλέπουν on demand μια σειρά της ΕΡΤ μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο (28%) είναι σχεδόν όσοι τη βλέπουν on demand και μέσω smart TV (34%).

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ έδωσε και στοιχεία αντίστοιχα για τις πρώτες θέσεις δημοτικότητας στο ERTFLIX στο ίδιο διάστημα των 9 εβδομάδων (από 12/9 έως 13/11) που προήλθαν μέσα από το YOUBORA. Εδώ φαίνεται και η μεγάλη επιτυχία των φετινών σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ με αριθμούς ρεκόρ. Τα 9 διπλά επεισόδια του "Κάνε ότι κοιμάσαι" που προβλήθηκαν σ’ αυτό το διάστημα δέχθηκαν περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επισκέψεις και ακολουθεί το "Χαιρέτα μου τον Πλάτανο" με 1,4 εκ., τα "Καλύτερά μας χρόνια" με 1,1 εκ., "Τα Νούμερα" με 840.000 προβολές, η "Φλόγα και άνεμος", η "Νύχτα του Αυγούστου" με περισσότερες από 500.000 προβολές.

Αν μείνουμε στην ανάλυση των στοιχείων δε, για την ετεροχρονισμένη θέαση της σειράς "Κάνε ότι κοιμάσαι" επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του YOUBORA ότι η τηλεθέαση όχι μόνον δεν εξαντλείται μέσα σε 7 μέρες από τον χρόνο προβολής τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπερδιπλασιάζεται στις εβδομάδες που ακολουθούν. Το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου δέχθηκε περισσότερες από 226.000 επισκέψεις μέσα σε έναν μήνα. Και από αυτές τις επισκέψεις το 73,4% έγιναν μετά τις 7 πρώτες μέρες. Αν μάλιστα επεκτείνουμε την περίοδο μέτρησης για τις 9 εβδομάδες που αντλήθηκαν τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, καθώς δείχνουν ότι η τηλεθέασή του υπερβαίνει το 100% μετά την πρώτη εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά τις 275.000 προβολές.

Το ERTFLIX οδηγεί την ΕΡΤ στη νέα της εποχή; Ναι!

Αναμφίβολα το ERTFLIX είναι το άρμα για να μπει η ΕΡΤ σε μία νέα εποχή ύπαρξης, αν όχι παραγωγής προγράμματος. Το όραμα του Κωνσταντίνου Ζούλα, με το επιχείρημα πως η ΕΡΤ δεν οφείλει να δράσει ανταγωνιστικά, αλλά ως εναλλακτική επιλογή στην παντοδυναμία της ιδιωτικής εμπορικής τηλεόρασης, αφού δεν στοχεύει αμιγώς στα διαφημιστικά έσοδα έχοντας το "ανταποδοτικό τέλος" στη φαρέτρα της, είναι ο δρόμος για να μπει σε αυτή τη νέα εποχή. Το όχημα, φυσικά το ERTFLIX. "Η επόμενη σειρά μυθοπλασίας της ΕΡΤ, το "Βραχιόλι της Φωτιάς”, θα ανέβει πρώτα στο ΕRTFLIX και μετά θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1" ήταν τα λόγια του ισχυρού άνδρα του Ραδιομεγάρου και ομολογουμένως αυτή είναι μια κίνηση ματ. Η ΕΡΤ υπάρχει και μας δείχνει τον δρόμο για το πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Παραθέτω ακριβώς τα λόγια του Προέδρου της ΕΡΤ για του λόγου το αληθές: "η σημερινή παρουσίαση εκτός από αποκαλυπτική για την επιτυχία του ΕΡΤFLIX πρέπει να μας προβληματίσει όλους σε σχέση με τον τρόπο που αποτυπώνονται σήμερα οι περιβόητες μετρήσεις τηλεθέασης. Διότι είναι πλέον προφανές ότι αυτές οι μετρήσεις έχουν από τις συνθήκες πια ξεπεραστεί, καθώς αποτυπώνουν τις συνήθειες ενός μέρους μόνον των τηλεθεατών, όταν εκατοντάδες χιλιάδες προτιμούν πλέον να βλέπουν τα αγαπημένα τους προγράμματα στον χρόνο που εκείνοι επιθυμούν και όχι κατ’ ανάγκην από την τηλεόραση".

Το εύλογο ερώτημα είναι προφανές: Το επιχείρημα των θεάσεων του ERTFLIX είναι αρκετό ώστε να δικαιολογήσει την ομολογουμένως μικρή απήχηση των ακριβών προγραμμάτων της ΕΡΤ σε μια τόσο ανταγωνιστική σεζόν; Το ERTFLIX μπορεί να είναι ο άσος στο μανίκι της Αγίας Παρασκευής ή μια εύκολη δικαιολογία για τα χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης; Σπεύδω να απαντήσω εγώ στη σκέψη μου: Η ΕΡΤ, με το επιχείρημα του ERTFLIX, μας βάζει για πρώτη φορά στην επίσημη συζήτηση αν τα νούμερα τηλεθέασης εκφράζουν το σύνολο των θεατών του τηλεοπτικού περιεχομένου με όποιο τρόπο κι αν το προσεγγίζει.

Και ναι, το μέλλον της ΕΡΤ είναι στο ERTFLIX. Η ΕΡΤ1 είναι αρκετή για το ζωντανό αυτό πρόγραμμα που ενημερώνει, ψυχαγωγεί και κρατά συντροφιά στον Έλληνα θεατή. Οτιδήποτε άλλο είναι μια πρόσθεση υπηρεσία που μελλοντικά θα πρέπει να την αναζητούμε μέσα από το μενού της παντοδύναμης και επίσημης πλατφόρμας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Ό,τι κι αν παράγει η ΕΡΤ κάθε σεζόν θα πρέπει να ανεβαίνει στην πλατφόρμα για όσο καιρό κρίνεται πως παραμένει ανταγωνιστικό. Άλλωστε δεν μιλάμε για το αρχείο της ΕΡΤ αλλά για μια πλατφόρμα με προτάσεις τηλεοπτικού περιεχομένου που αφορούν τον τηλεθεατή τη χρονική στιγμή που μπαίνει σε αυτή.

Το ERTFLIX αλλάζει την ΕΡΤ | Μύθοι και αλήθειες για τη νέα εποχή του Ραδιομεγάρου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα