Follow us

Ως πότε θα νιώθουμε τόση ντροπή για όσα βλέπουμε στην τηλεόραση;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους

αποψη

Πολλές φορές είμαι εντυπωσιακά καλοπροαίρετος με την τηλεόραση. Βαθιά μέσα μου θέλω να πιστεύω πως είναι μαζική πηγή ελαφράς ψυχαγωγίας, ασφαλούς ενημέρωσης ενώ ορισμένες φορές μπορεί να παράξει ακόμα και Τέχνη. Τα πρόσωπά της, όσο πόλεμο και αν δέχονται, όση λάσπη και αν έχουν φάει (ακόμα και αν την κλοτσιά στο χώμα τη ρίχνουν πολλές φορές οι ίδιοι), θεωρώ -και αυτό δεν το αμφισβητώ- πως είναι άξιοι επαγγελματίες, που κάνουν παθιασμένα τη δουλειά τους. Όχι πάντα με καλές προθέσεις, όπως οι περισσότεροι που τους παρακολουθούν, αλλά με τη ζέση του ανθρώπου που θέλει να πετύχει και κάνει τα πάντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Υπάρχει όμως και η κακή πλευρά της τηλεόρασης. Αυτή της εκμετάλλευσης. Της εκμετάλλευσης των ανθρώπων της, αλλά και της δύναμής της. Αυτό το σπορ, ειδικά του χυδαίου εξευτελισμού ορισμένων εκ των προσώπων της, εγώ το λέω "εύκολη λύση" για τις τηλεοπτικές εκπομπές. Έχω αισθανθεί αρκετές φορές ντροπή για όσα ακούω από τον Νίκο Αποστολόπουλο για τους πάντες, έχω ενοχληθεί από τον τρόπο που η Χρυσούλα Διαβάτη μιλά για κάθε άνθρωπο που η ίδια στο στενό "ποιοτικό" της πλαίσιο δεν θέλει να αποδεχθεί, έχω βαρεθεί να ακούω τη Μέγκι Ντρίο να λέει κακίες για όποιον αναπνέει τον ίδιο αέρα με την ίδια, έχω δυσαρεστηθεί από τον τρόπο που η κάμερα εκμεταλλεύεται τον αφελή -με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας- τρόπο που μιλά η Μαρία Ιωαννίδου και εκείνη ανταποκρίνεται σαν άβουλο 5χρονο που το τραβά από το χέρι ο κακός άγνωστος να του δώσει "βρώμικες" καραμέλες.

Ως πότε πια θα το ανεχόμαστε όλο αυτό;

Αυτή τη φορά όμως, το πράγμα κάπως παραβάρυνε. Βρισκόμαστε μετά από δύο καταστροφικά χρόνια για την τηλεόραση, την αγορά, τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό το φάσμα επαγγελμάτων, την καθημερινότητά μας γενικότερα. Επίσης βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που η συνολική έκθεση αποκαλύψεων στο πλαίσιο του #meToo έφερε ανθρώπους από το απυρόβλητο στα σίδερα της φυλακής. Έχουμε καταδικάσει τηλεοπτικούς σταρ για μια μπούρδα που είπαν, έκαναν ή και υπονόησαν στον αέρα μιας εκπομπής. Και τελικά τι; Γελάμε ακόμα με τις κακίες, τις εμμονές και τις προσβολές εναντίον ανθρώπων; Τελικά μήπως δεν μάθαμε τίποτα για τον χρήσιμο χαρακτήρα της μικρής οθόνης;

Ας μη μιλάω στον αέρα όμως. Όλα ξεκίνησαν από τις νέες δηλώσεις του Νίκου Αποστολόπουλου. Ας μείνουμε στο πρόσωπο, αυτό καθαυτό. Εντάξει, μεγάλη καριέρα, ωραίο life story, ακμή, καταστροφή, επάνοδος. Να τα λέει στις συνεντεύξεις του. Όμως δεν είναι και η Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα για να τον ρωτάμε κάθε χρόνο τη γνώμη του επί παντός επιστητού και εκείνος να εκτελεί στα 5 μέτρα κάθε τόσο και μια διαφορετική προσωπικότητα. Το δικαίωμα αυτό δεν του το έδωσε κανείς. Στις μέρες μας, το να κάνεις φτηνά λογοπαίγνια με το ονοματεπώνυμο κάποιου, να πεις απαξιωτικά πως στα μάτια σου μοιάζει εκείνος άφυλος -λες και του την πέσαμε για να μας νοιάζει τι νιώθει ο ίδιος- και στο τέλος όλο αυτό να το λες περήφανα με την αίσθηση "κοίτα τι χαμό έκανα πάλι ο άτιμος" είναι ντροπή, δεν είναι τηλεόραση. Και ακριβώς επειδή εγώ ντρέπομαι κάθε φορά που βλέπω μία ακόμα δήλωσή του στις κάμερες, πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να τον σταματήσει. Για την προστασία της δημόσιας εικόνας του ίδιου αλλά και τη διασφάλιση του στοιχειώδους σεβασμού απέναντι στο πρόσωπο του καθενός μας που αποφασίζει να εκτίθεται στα Μέσα. Είτε μέσω εικόνας, είτε μέσω ήχου, είτε μέσω γραπτού. Αλίμονο αν ο καθένας μπορούσε στις μέρες μας να μας κατηγορήσει για το πόσο άφυλοι ή έμφυλοι είμαστε σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση κι αυτό να θεωρηθεί νόμιμο και ηθικό...

Η ευθύνη δεν είναι μόνο του ομιλούντα.

Οι άνθρωποι που κατά τα άλλα με καημό θέλουν να αναφέρεται το όνομά τους όταν εξασφαλίζουν μια πολιτικά ορθή συνέντευξη για την εκπομπή που εκπροσωπούν, οι ίδιοι άνθρωποι είναι αυτοί που προκαλούν το ντροπιαστικό αυτό αποτέλεσμα. Άντε και πες πως ο Χ κακεντρεχής ανθυποcelebrity σου στήνεται για δηλώσεις, εσύ πρέπει να συμμετέχεις; Και ακόμα χειρότερα, άντε πες πως εξασφάλισε αυτόν τον ποταμό hate για τον αέρα που αναπνέουμε, πρέπει να το μεταδόσεις ως άξια και μεγάλη είδηση της ημέρας; Θυμίστε μου, πόση ώρα αφιέρωσε κάθε εκπομπή για να αναφέρει πόσο μεγαλειώδες ήταν το παίξιμο της Μαρίας Καβογιάννη στο "Τρίτο Στεφάνι", στην επίσημη πρεμιέρα του οποίου έγιναν οι δηλώσεις του κ. Αποστολόπουλου, και πόση ώρα για να "σχολιάσουν” τις δηλώσεις του κάθε προσκεκλημένου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που πιστέψατε πως με την παρουσία σας στον τηλεοπτικό στίβο γεμίζετε ένα άλμπουμ καριέρας που θα το δείχνετε στους φίλους σας μετά από 20 χρόνια και θα λέτε "ρε συ, άξιζε η δουλειά που έκανα”; Αν αξίζει να βγάζετε στον αέρα κάθε Αποστολόπουλο να βρίζει κόσμο, μήπως να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο "τηλεοπτική ψυχαγωγία”;

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι είναι που... δεν αντέχουν την ελαφρότητα άλλων ανθρώπων που με πολύ έξυπνο τρόπο και μέτρο πουλάνε τη δημόσια εικόνα τους και χτίζουν το προφίλ τους μέρα με τη μέρα. Αλήθεια, ποιον προσέβαλε έστω μια φορά η Ιωάννα Τούνη; Μη μου πείτε την αισθητική σας, έχουμε όλοι καθρέφτη και βλέπουμε ποιος είναι καθείς εξ ημών και υμών. Ποιον ενόχλησε μια παίκτρια του "Bachelor” που αυτοεξευτελίζεται για να "σαγηνεύσει” τον κάθε Αλέξη Παππά βάση σεναρίου και έναντι εκατοντάδων ευρώ; Τον εαυτό της. Όμως οι δηλώσεις πραγματικών προσώπων εναντίων αληθινών ανθρώπων ενοχλούν. Τους ίδιους, τους άλλους, την κοινωνία, εμένα. Εσάς που εγκρίνετε την... πολιτική αυτή μπορεί και όχι, αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα και όχι δικό μου.

Χέρι χέρι λοιπόν ορισμένοι εκ των συντελεστών της "ζωντανής”, "καθημερινής”, lifestyle τηλεόρασης μαζί με κωμικοτραγικές φιγούρες μπροστά σε μία κάμερα είναι οι ενορχηστρωτές ενός τσίρκου που εμένα μου προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι. Φτάνει πια. Αρκετά.

Υ.Γ. Μη σας φταίνε μετά τα μονοψήφια. Δείξε μου τον συνεργάτη σου, να σου πω ποιος είσαι. Εσείς τους επιλέγετε, εσείς τους παίζετε, εσείς δικαίως λούζεστε και την αποτυχία στην οποία με μαθηματική ακρίβεια σας οδηγεί κάθε θέμα που παίζετε ενώ δεν θα παρακολουθούσατε ποτέ ως θεατές εσείς.

Ως πότε θα νιώθουμε τόση ντροπή για όσα βλέπουμε στην τηλεόραση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Tags

Διαβάστε Ακόμα