Follow us

Βιολογική θεραπεία PRP: Η επαναστατική μέθοδος με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Όσα θέλεις να γνωρίζεις για μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης ορθοπεδικών παθήσεων

Ξένη Δημοσίευση
ΓΡΑΦΕΙ: ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
γιατρος

-Από τον Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Αθλητίατρο Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων "Υγεία" και "Μητέρα", με ιδιωτικά ιατρεία στο Μαρούσι και στη Χαλκίδα (grigoriosavramidis.gr)

Με την επιστήμη της ιατρικής συνεχώς να εξελίσσεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, είναι πλέον εφικτό να έχουν οι ασθενείς πρόσβαση σε εξαιρετικά σύγχρονες μεθόδους θεραπειών. Όσον αφορά τις ορθοπεδικές παθήσεις, μία νέα μέθοδος που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ειδικών χάρη στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της, είναι η βιολογική θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια ή αλλιώς θεραπεία PRP.

Πρόκειται για μια μέθοδο που καλύπτει ευρεία γκάμα τραυματισμών, όπως αυτούς που σχετίζονται με τους τένοντες, τους μυς, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας της αποκατάστασής τους.

Λίγα λόγια για τα αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι ένα από τα βασικά κυτταρικά στοιχεία του αίματος και παίρνουν μέρος στη διαδικασία της πήξης. Μια από τις ιδιότητες τους είναι η απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι συμμετέχουν στη διαδικασία της επούλωσης. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην αποκατάσταση μιας βλάβης μέσω της ενεργοποίησης των μηχανισμών επούλωσης.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος PRP

Η αύξηση της συγκέντρωσης αιμοπεταλίων στο σημείο που έχει υποστεί την ορθοπεδική βλάβη, θα οδηγήσει και σε μεγαλύτερη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων στο ίδιο σημείο. Στην ιδιότητα αυτή των αιμοπεταλίων βασίζεται η μέθοδος PRP, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται μια πολύ σημαντική ώθηση στην επούλωση των πληγέντων ιστών, αλλά και την αναγέννησή τους. Έτσι, μειώνεται εν τέλει και ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση.

Είναι όντως αποτελεσματική;

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και δείγματα γραφής που έχει δώσει η μέθοδος PRP θεωρούνται από τους γιατρούς ενθαρρυντικά. Μάλιστα, κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς αρχίζει να χρησιμοποιείται σταδιακά για τη θεραπεία όλο και περισσότερων ορθοπεδικών παθήσεων.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια αποτελείται από τρία βασικά στάδια:

Σε πρώτη βάση λαμβάνεται από τον ασθενή μια μικρή ποσότητα αίματος 20-60 cc. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν διαφέρει καθόλου από μια τυπική εξέταση αίματος.

Εν συνεχεία πρέπει να απομονωθεί το πλάσμα που περιέχει τα αιμοπετάλια. Προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, το αίμα τοποθετείται σε ένα ειδικό μηχάνημα και φυγοκεντρείται.

Σε τελευταίο επίπεδο και ενώ έχει πραγματοποιηθεί τοπική αναισθησία, γίνεται η έγχυση στο σημείο της ανατομικής βλάβης από ειδικά καταρτισμένο Ορθοπεδικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύγχρονο είδος θεραπείας και μάλιστα πολλά υποσχόμενο. Τα σημεία υπεροχής του είναι πολλά, τα σημαντικότερα εκ των οποίων έχουν συγκεντρωθεί παρακάτω:

- Μικρή διάρκεια. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία.

- Ασφάλεια. Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο που δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο επιπλοκών για τον ασθενή.

- Δεν είναι απαραίτητες οι ειδικές προφυλάξεις ούτε πριν, αλλά ούτε και μετά την έγχυση.

- Τα αιμοπετάλια καθίστανται συστατικά του αίματος του ίδιου του ασθενούς, οπότε αποτελούν και αυτόλογους παράγοντες (υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό του). Χάρη σε αυτά, βελτιώνεται η βιολογία της πάσχουσας περιοχής και επισπεύδεται η διαδικασία επούλωσης των βλαβών και της αναγέννησης των ιστών.

- Η χρήση των φαρμάκων και των ουσιών που πλήττουν τη βιολογία της πάσχουσας περιοχής τελικά μειώνεται αισθητά.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί

Η μέθοδος PRP χαίρει όλο και μεγαλύτερης αναγνώρισης και χρησιμοποιείται πλέον για τη θεραπεία πολλών ορθοπεδικών παθήσεων. Έτσι, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε παθήσεις όπως:

- τενοντοπάθειες και εκφυλιστικές αλλοιώσεις τενόντων

- αρχόμενη οστεοαρθρίτιτδα

- διαστρέμματα και κακώσεις των συνδέσμων

- σύνδρομα καταπόνησης και υπέρχρησης αθλητών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα