Follow us

Λεύκη και τατουάζ: Τα υπέρ και τα κατά

Το αν θα κάνεις τατουάζ ή όχι είναι δική σου απόφαση. Και είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί το σκέφτεσαι για το δέρμα σου που έχει λεύκη.

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
leuki-tatouaz

Ωστόσο, προτού το αποφασίσεις, πρέπει να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου να διαβάσεις τα υπέρ και τα κατά από τη δημιουργία τατουάζ στο δέρμα με λεύκη. Σε συμβουλεύει ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).


Το τατουάζ δεν ήταν ποτέ τόσο δημοφιλές όσο τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι λίγοι οι άντρες και οι γυναίκες με λεύκη, κυρίως νεαρής ηλικίας, που προχωρούν σε δημιουργία τατουάζ στις περιοχές του δέρματος με τις λευκές κηλίδες για αισθητική κάλυψη. Πόσο σωστή, όμως, είναι μια τέτοια κίνηση από ιατρική άποψη; Ας ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά.


3 λόγοι υπέρ του τατουάζ σε δέρμα με λεύκη


1. Το τατουάζ είναι στάση ζωής: είναι ένα μέσο έκφρασης, με το οποίο πιθανώς κάποιος να θέλει να δείξει στον εαυτό του και τους άλλους, πως το τατουάζ είναι ένας τρόπος επικοινωνίας ή καλλωπισμού του δέρματος με λεύκη.


2. Το τατουάζ είναι καμουφλάζ: είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα άτομα με λεύκη στρέφονται σε επαγγελματίες για να κάνουν τατουάζ στο δέρμα τους. Πίσω από χρώματα και σχέδια επιδιώκουν να αποσπούν την προσοχή των άλλων από τα σημάδια της λεύκης και να μπερδεύουν το μάτι. Ή επιλέγουν έναν χρωματισμό κοντά στο φυσικό χρώμα του δέρματός τους για να καλύψουν την περιοχή με τη λεύκη (ιατρικό τατουάζ).


3. Το τατουάζ είναι μόδα: κάποιος με απόλυτα υγιές δέρμα μπορεί να αποφασίσει να κάνει τατουάζ είτε σαν δήλωση μόδας, είτε σαν ένα σχετικά αβλαβή τρόπο διασκέδασης. Όμως, αν κάποιος έχει μια δερματική δυσλειτουργία, όπως για παράδειγμα λεύκη, δεν μπορεί να το πάρει αψήφιστα. Και φαίνεται από τους παρακάτω λόγους.


5 λόγοι κατά του τατουάζ σε δέρμα με λεύκη


1. Το φαινόμενο Koebner: το τρύπημα της βελόνας του τατουάζ το δέρμα με λεύκη το εκλαμβάνει σαν τραυματισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκαλείται μεγαλύτερη απώλεια του φυσικού χρώματος από το δέρμα και τα σημάδια της λεύκης να εξαπλώνονται. Έτσι, ενώ κάποιος με λεύκη περιμένει με το τατουάζ να καλύψει τη λεύκη του, αντίθετα την επιδεινώνει.


2. Αντίδραση του δέρματος στη μελάνη του τατουάζ: Η μελάνη του τατουάζ και οι διάφορες χρωστικές μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος χημικής αντίδρασης στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί εισχωρούν κάτω από την επιδερμίδα, μέσα στο δέρμα και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι ήδη επιρρεπής σε υπομελάγχρωση λόγω της λεύκης.


3. Το τατουάζ είναι στατικό ενώ η λεύκη δεν είναι: Ακόμα κι αν η λεύκη σε κάποιον μπορεί να παραμένει σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να ξέρει ότι η λεύκη σχεδόν πάντα επεκτείνεται. Αντίθετα από το τατουάζ που παραμένει αμετάβλητο. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που ανέφερα παραπάνω, κάποιος προκαλεί την λεύκη του κάνοντας ένα τατουάζ. Και αν κάθε φορά που βλέπει τη λεύκη του να μεγαλώνει, αποφασίζει να την καλύπτει με ένα καινούργιο τατουάζ, θα οδηγηθεί σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς απώλειας του χρώματος του δέρματος.


4. Το τατουάζ κάνει τη λεύκη πιο ορατή: Το τατουάζ δεν καταφέρνει πάντα να καλύψει εντελώς τη λεύκη. Έτσι, η λεύκη και όχι το τατουάζ θα τραβήξει την προσοχή κάποιου ακόμη κι αν δεν είχε κάποιος την πρόθεση να την καμουφλάρει.


5. Το ιατρικό τατουάζ δεν αντικαθιστά το φυσικό χρώμα του δέρματος: η τεχνική αυτή στοχεύει να επιτύχει έναν χρωματικό τόνο κοντά στον κανονικό τόνο του δέρματος. Όμως, στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να συμβεί αυτό γιατί το τατουάζ δεν μπορεί να προσαρμόσει το χρώμα του με τον τρόπο που το αλλάζει το υπόλοιπο δέρμα, ανάλογα με τις εποχές, την έκθεση στον ήλιο και τη φυσική γήρανση. Αυτό, από μόνο του, μπορεί να μην θεωρείται ιδιαίτερο μειονέκτημα από ορισμένους με λεύκη, αφού το μόνο που θέλουν είναι μια οποιαδήποτε μείωση της αντίθεσης μεταξύ των λευκών σημαδιών και του κανονικού δέρματος. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας μειονεκτικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα κατά, προτού προχωρήσει κάποιος με λεύκη σε διαδικασία τατουάζ.


Μήπως, λοιπόν, αντί να προβληματίζεσαι αν θα κάνεις τατουάζ ή όχι, είναι ώρα να αντιμετωπίσεις τη λεύκη σου με αποτελεσματική θεραπεία; Γιατί υπάρχει θεραπεία, απόλυτα ασφαλής, που επαναφέρει το φυσικό χρώμα στο δέρμα σου και μπορείς να την κάνεις στο ιατρείο ή στο σπίτι. Πρόκειται για φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, την πλέον τεχνολογικά προηγμένη μέθοδο, χωρίς παρενέργειες, κατάλληλη ακόμη και για παιδιά.


Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com

Διαβάστε Ακόμα