Follow us

Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Όλες οι φωτογραφίες από την τελετή στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία"

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM
χρυσοί σκούφοι

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", σε μια συγκινητική, επετειακή τελετή, καθώς φέτος ο θεσμός των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας συμπληρώνει 30 χρόνια πορείας.

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό "Etrusco" του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία", βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη. Τα new entries για το 2023 είναι 9: "Delta", "Botrini’s Santorini", "Varoulko Santorini", "Baos", "Fiore", "Kooc Secrets", "Makris Dégustation", "Melia" και "Le Pavillon". Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων.

Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη. Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο "Πεντελικόν", όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας ("τρελά πράγματα δηλαδή" για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που ανοίγει την 30η τελετή "ενος θεσμού που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό”. Η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: "Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας".

Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: "Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία", τόνισε. "Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή".

Τέλος, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Άννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό –για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε στο κοινό η 30χρονη πορεία του θεσμού, οι 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες και σεφ, που στη διάρκεια αυτών των ετών άνοιξαν καινούργιους γαστρονομικούς δρόμους, οι μεγάλοι διάστεροι και τριάστεροι σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα ανεπανάληπτα dîner de gala των τελετών απονομής, αλλά και οι μεγάλοι μας Έλληνες σεφ οι οποίοι, στις τελετές απονομής αυτών των 30 χρόνων, μας ενθουσίασαν με τα μοναδικά τους μενού.

Επίσης, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια ευρηματική συρραφή από τα καλύτερα στιγμιότυπα των παρουσιάσεων των τελετών απονομής, με πρωταγωνιστές την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών και υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα κορυφαίων δημιουργών του θεάτρου μας. Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος.

Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της "Μεγάλης Βρεταννίας" Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γάτσου, o Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand Manager - Mythos Family & Kaiser Brands, η Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing manager της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional), ο Νίκος Γραμματικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, ο Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand ambassador Flor de Cana, o Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestlé Waters, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του "Αθηνοράματος", ο εκδότης του "Αθηνοράματος" Δημήτρης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens".

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2023" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ , η Μαρία Γάτσιου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος Εκδότης του Αθηνοράματος και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων

 Η Ιωάννα Παυλάκη, Marketing Director του ομίλου Αττικών Εκδόσεων και η Ελένη Στασινόπουλου, εκδότρια “Madame Figaro”

Ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του Αθηνοράματος και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), Ιδρυτικός Διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας

banner

Ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του Αθηνοράματος και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), Ιδρυτικός Διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας

Ταμίλα Κουλίεβα, Μπέσυ Μάλφα, Παναγιώτα Βλαντή

Φίλιππος Σοφιανός, Δημήτρης Πιατάς, Φώτης Σεργουλόπουλος

banner

Ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής Πασόκ ΚΙΝΑΛ Β' Αθήνας, ο Δημήτρης Ηλιόπουλος, Εκδότης του Αθηνοράματος και ο Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ

 Ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός, η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και ο Chief Digital Officer των Αττικών Εκδόσεων Δήμητρης Νικολακόπουλος

η Άννη Ηλιοπούλου, ο Άλκης Σωτηρίου, GM Makedonia Pallas, η Αννέτα Σβορώνου, Multi Property Hotel Manager, Grande Bretagne & King George και ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

banner

Με βαθμολογία 16/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Varoulko Seaside» στον Πειραιά. Το βραβείο παρέλαβε ο Λευτέρης Λαζάρου.

Καλύτερο εστιατόρι για το 2023 και με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους αναδείχθηκε το εστιατόριο «Etrusco» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβε ο Έκτορας Μποτρίνι.

Άρης Τσανακλίδης, Σωτήρης Ευαγγέλου, Δημήτρης Αντωνόπουλος, επικεφαλής γαστρονομίας στο Αθηνόραμα και μέλος της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, και Αλέξανδρος Τσιοτίνης

banner

Η Εβελίνα Παπούλια κατά την παρουσίαση της βραδιάς

Κώστας Σεμερτζίδης, Λευτέρης Λαζάρου

Ο Χάρης Ρώμας με τον Δημήτρη Ηλιόπουλο

banner

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Άννη Ηλιοπούλου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων και ο εικαστικός Κώστας Βαρώτσος

Αργύρης Πανταζάρας, Σίσσυ Τουμάση, Κρατερός Κατσούλης

Άκης Σακελλαρίου, Ναταλία Δραγούμη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης

banner

Ο Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, η Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια του Αθηνοράματος και ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης (Poka-Yio), Ιδρυτικός Διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας

Νίκος Κουρής, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Καραμίχος

Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μαρία Κατσιαδάκη, Στέλιος Μάινας

banner

Η Γεωργία Μοσχογιάννη, Group Business Director του Αθηνοράματος, o Νίκος Γραμματικός Αναπληρωτής, Γενικός Διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης The Mart και η Αλίσια Τζιόλα, Head of Omni Channel Marketing Διεύθυνσης Marketing The Mart

Με βαθμολογία 16/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Delta» στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Θάνος Φέσκος και ο Δημήτρης Χριστοφιλέας.

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Varoulko Santorini» στο ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection» στην Σαντορίνη. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Λευτερης Λαζάρου και η Μαρία Τσαγκαράκη.

banner

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Botrini's Santorini» στο ξεν. «Katikies Santorini» στην Σαντορίνη. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Νίκος Μπίλης και ο Θωμάς Μπόσμος.

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο Selene στο ξεν. «Katikies Garden» στην Σαντορίνη. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Βασίλης Ρούσσος (αριστερά) και ο chef Έκτορας Μποτρίνι.

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Patio» στο ξεν. «The Margi» στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβε ο executive chef Παναγιώτης Γιακαλής.

banner

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «CTC» στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Τόνυ Βρατσάνος.

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Soil» στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Τάσος Μαντής.

Με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Matsuhisa Athens» στο ξεν. «Astir Palace» στην Αθήνα. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Τόνυ Βρατσάνος.

banner

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Lycabettus Restaurant» στο ξεν. «Andronis Luxury Suites» στη Σαντορίνη. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Χρήστος Καραγιάννης.

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο Melia στο ξεν. «Lesante Blu Beach Resort» στην Ζάκυνθο. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Νίκος Ισπιρούδης

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Lauda» στο ξεν. «Andronis Boutique Hotel» στη Σαντορίνη. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Γιώργος Δόσπρας.

banner

ΡΟΝΟΜΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Dionysos» στο ξεν. «Elounda Beach» στην Ελούντα. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Άλμπερτ Χάσμα και ο Μάριος Νικηφορίδης.

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Matsuhisa Mykonos» στο ξεν. «Belvedere» στη Μύκονο. Το βραβείο παρέλαβε ο chef Θωμάς Κουράκος.

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Makris Degustation» στο ξεν. «Domes Miramare Corfu» στην Κέρκυρα. Το βραβείο παρέλαβαν ο chef Πέτρος Δήμας και ο Νίκος Νταμαδάκης

banner

Με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκε το εστιατόριο «Anama» στην Γιάλοβα. Το βραβείο παρέλαβε ο Φοίβος Τσάρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα