Follow us

Δημήτρης Μοθωναίος: "Θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν σε αυτό που τώρα ορίζεται ως πολιτικά ορθό. Αν σκοτώσεις κάποιον, θα έρθω να σε δω στη φυλακή αλλά δεν θα πω ότι πιστεύω στην αθωότητά σου"

Ο Δημήτρης Μοθωναίος επέστρεψε στο "Πρωινό"

Στο "Πρωινό” επέστρεψε ο Δημήτρης Μοθωναίος, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη συγκλονιστική συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά που τον έθεσε ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο του #MeToo στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για διάσημα ή ισχυρά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις βιασμών ή κακοποίησης, ο γνωστός ηθοποιός είπε: "Έχω την αίσθηση ότι δεν μας αφορά η μονάδα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πώς εκφράζει την άποψή του και τι προσπαθεί να εξυπηρετήσει. Για μένα είναι ένα συνολικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύστημα που εξακολουθεί να είναι πατριαρχικό με έναν τρόπο. Το ίδιο σύστημα που φέρνει το επιχείρημα πως κάποιες καταγγελίες μπορεί να είναι ψευδείς. Αυτό μου φέρνει στο μυαλό πως κάποια κοπέλα θα μπει στη διαδικασία να κατηγορήσει κάποιον έστω και ψευδώς, δείχνει πως έχει υποστεί μια φοβερή καταπίεση στη ζωή της από το πατριαρχικό μοντέλο".

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως τα media και οι πρωταγωνιστές τους έχουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς τη νέα κατάσταση: "Θεωρώ πως η στάση και των δημοσιογράφων και των ανθρώπων που έχουν προβολή πρέπει να είναι ενθαρρυντική προς το οποιοδήποτε θύμα κάθε φορά. Ακόμα και αν έχουμε φύρα από πράγματα που δεν ισχύουν".

Ο Δημήτρης Μοθωναίος πάντως φάνηκε αρκετά εντυπωσιασμένος από τα πρόσωπα που κρατούν... ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα, προσπαθώντας να υπερασπιστούν και τις δύο πλευρές. "Αν δεν υπάρξει αναγνώριση στο τι σου έχει συμβεί. Εγώ το είχα αναγνωρίσει αλλά δεν είχα ποτέ έναν ακόμα άνθρωπο απ' έξω που θα το αναγνώριζε και αυτός. Να σου πει "δεν ήταν σωστό, δεν έπρεπε να το περάσεις αυτό”. Αν δεν συμβεί αυτό, είσαι σε άρνηση. [...] Αμφισβητείς το ίδιο σου το κριτήριο. Δεν θα ήθελες να είχε συμβεί, δεν θες να το πεις... Εγώ γι' αυτό πάντα ξαφνιάζομαι. Σε όλες τις υποθέσεις αυτές υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας. Με ξαφνιάζει λοιπόν όταν η πρώτη ανάγκη κάποιου να υπερασπιστεί το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορούμενου και όχι να ταχθεί με το θύμα. Νιώθω σαν να υπάρχει αντίσταση. [...] Δεν αντιλαμβάνομαι τη διάθεση ενός ανθρώπου που θέλει να υπερασπιστεί έναν άνθρωπο που κατηγορείται για ένα ανάλογο έγκλημα. Μου φαίνεται σαν μια αντίσταση. Σαν να αλλάζει το σύστημα, να γίνεται πιο φιλικό προς την αγάπη, τη φροντίδα και τη γυναικεία πλευρά, και κάποιος να αντιστέκεται. Όπως φίλοι και συγγενείς των ανθρώπων που κατηγορούνται και μπορεί να βγουν αθώοι. Και εμείς έχουμε μια προσωπική σχέση, Φαίη. Αλλά αν σκοτώσεις κάποιον φαντάζομαι θα έρθω στη φυλακή να σε δω, αλλά δεν θα βγω δημόσια να πω ότι την υποστηρίζω και την πιστεύω, να πω ότι θεωρώ πως δεν σκότωσε. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα, έτσι όπως αλλάζει το σύστημα, αν θέλει κάποιος να παραμείνει συστημικός, θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό που τώρα ορίζεται ως πολιτικά ορθό. Εγώ δεν πιστεύω πως όλοι μπορούμε να γίνουμε Άγιοι. Αλλά νιώθω πως υπάρχει φόβος σε σχέση με την αλλαγή. Ή μπορεί αν δεχθούν την ίδια ιστορία, να δουν και δικά τους κομμάτια. Δεν ξέρω... Και από πολλές γυναίκες έρχεται αυτό και επίσης με ξαφνιάζει".

Χωρίς να αναφέρει ευθέως ονόματα, η Φαίη Σκορδά ανέφερε στον Δημήτρη Μοθωναίο τις αναρτήσεις του κατά των προσώπων της τηλεόρασης, με αφορμή την πρόσφατη μάλλον παρεξηγημένη τοποθέτηση της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Εκείνος απάντησε "Για μένα ποτέ δεν είναι προσωπικό. Είναι μια αφορμή, να πεις εσύ κάτι και να χρησιμοποιήσω αυτό που είπες για να δημιουργηθεί ένας διάλογος. Δεν είναι προσωπική επίθεση ποτέ, είμαστε πάνω από αυτό".

Όσο για τη ζωή του σήμερα, μετά τις προσωπικές του αποκαλύψεις, ο Δημήτρης Μοθωναίος είπε: "Εγώ είμαι τώρα σε μια τελείως άλλη ρότα. Μόνο βοήθεια μπορώ να προσφέρω. Γι' αυτό και συνεργάζομαι με οργανισμούς προς αυτή την κατεύθυνση. [...] Νομίζω ότι η σύνδεση γίνεται αυτόματα. Όταν έχεις πει κάτι τόσο προσωπικό, ο άνθρωπος έρχεται κατευθείαν και σου λέει "ρε συ και εμένα μου έχει συμβεί αυτό”. Το μήνυμα στο οποίο στέκομαι, επειδή η ιστορία μου έχει ακόμα πιο σκοτεινές και δύσκολες πλευρές τις οποίες έχω κληθεί να αντιμετωπίσω, το μήνυμα είναι ένα: είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ελεύθεροι και χαρούμενοι στη ζωή. Εγώ εκεί στέκομαι". Στη συνέχεια, πρόσθεσε: "Συμπτωματικά η μοίρα έχει φέρει στη ζωή μου πολλούς ανθρώπους, ακόμα και εκτός της χώρας, έναν φοβερό Ινδό γκουρού. Χτες μιλούσα με έναν άνθρωπο που έχασε τον γιο του, ήταν στέλεχος στη Google, μέσα στη ροή της καπιταλιστικής ζωής, και όταν έχασε τον γιο του κατάλαβε πως αυτό δεν θα τον βοηθήσει αν συνεχίσει να ζει μες στο πένθος. Έτσι έφτιαξε έναν οργανισμό που λέγεται One Billion Happy που θέλει να μεταφέρει το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Και να σου πει πως οτιδήποτε και να συμβεί μπορείς να το ξεπεράσεις, να περάσεις από μέσα του, να αντιληφθείς το μήνυμα και να το αντιστρέψεις. Εγώ υπέρ αυτού τάσσομαι".

Για την υπόθεση των κατηγοριών περί βιασμού από την 24χρονη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Μοθωναίος ανέφερε: "Και πάλι αισθάνομαι πως υπάρχει μια κουλτούρα, που μπορώ να την αντιληφθώ και από φίλους ή συμμαθητές από το σχολείο, που γίνεται ένα πάρτι, γίνεται κατάχρηση σε πολλά πράγματα και τους ενδιαφέρει και μία σεξουαλική δραστηριότητα. Αισθάνομαι πως δεν υπάρχει σεβασμός προς τη γυναίκα, είτε είναι συνοδός. Ακόμα και η συνοδός μπορεί να αρνηθεί. Ακόμα και στην υπόθεση του Έπστιν, τα κορίτσια στην Αμερική πληρώνονταν. Παρόλα αυτά δικαιώθηκαν, επειδή πληρώνονταν για να κάνουν μασάζ και όχι για να ολοκληρώσουν την πράξη".

Τέλος, για τη σχέση του με τη μητέρα του είπε: "Έχω την αίσθηση πως και η μητέρα μου χρειάστηκε να το ακούσει πολύ δυνατά για να το καταλάβει με έναν τρόπο. Εμείς μιλούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν υπάρξει έρευνες που τις έχω διαβάσει κι εγώ για να καταλάβω τη δική της θέση, που η μητέρα του καταγγέλλοντος διαβάζει τη γραπτή καταγγελία του παιδιού και τις λέξεις βιασμός και παρενόχληση δεν τις διαβάζει καν. Ο μηχανισμός της άρνησης είναι τόσο μεγάλος! [...] Η μητέρα μου είναι μια πολύ ρομαντική ψυχή που δεν μπορούσε να διανοηθεί ποτέ κάτι τέτοιο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα