Follow us

Ευγενία Σαμαρά: "Έλκω τα πράγματα που θέλω. Πίσω από κάθε βήμα μου κρύβεται όνειρο και σκέψη, όχι κόπος και δυσκολία"

Η Ευγενία Σαμαρά μιλά στον Κωνσταντίνο Αντωνάτο για τον "Σασμό", την τεράστια επιτυχία στη ζωή της αλλά και την ταμπέλα της social media star

Κωνσταντίνος Αντωνάτος
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Ευγενία Σαμαρά

Η Ευγενία Σαμαρά έχει πολλά πρόσωπα. Το εντυπωσιακό κορίτσι του "Ράδιο Αρβύλα" έδωσε τη θέση της σε μία συνειδητοποιημένη ηθοποιό με ένα πλούσιο βιογραφικό, αρκετές mainstream επιτυχίες και μεγάλη επιρροή στα social media. Πέρα από αυτές τις ιδιότητες όμως, παραμένει μια νέα γυναίκα που δουλεύει ασταμάτητα όχι για να πετύχει κάθε επαγγελματικό της στόχο, αλλά για να εκπληρώσει κάθε όνειρο που έκανε και προσπάθησε να... έλξει, όπως παραδέχεται. Τι λέει η ίδια για τη Στέλλα στον "Σασμό" και όσα ήρθαν στον δρόμο της τους τελευταίους μήνες;

Γεια σου Ευγενία. Σε τι φάση σε βρίσκω;

Είμαι πραγματικά σε καλή φάση, σε καλό state of mind. Η σειρά συνεχίζεται, πηγαίνει πάρα πολύ καλά, κάτι που μας κάνει όλους πολύ χαρούμενους. Ολοκληρώσαμε την παρουσία μας στο "Christmas Factory”, με το άλλο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, με το YourPet App που έχουμε δημιουργήσει μαζί με τον Θοδωρή Σιαντή και μέρος από τα έσοδα από την παρουσία μας εκεί θα το διαθέσουμε σε φιλοζωικές δράσεις. Η καθημερινότητά μου είναι πολύ γεμάτη αλλά με πολλή χαρά.

Ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο πια του "Σασμού”, πώς είναι να συμμετέχεις στην κορυφαία σειρά της σεζόν;

Αρχικά δεν ήμουν σίγουρη αν θα είναι "η κορυφαία σειρά της σεζόν”. Το πίστευα μέσα μου ότι θα πάει καλά, αλλά αυτό που έχει γίνει δεν το φανταζόμουν. Παίζει σε μια ώρα με πολύ ανταγωνισμό και όσο και αν σκέφτεσαι πως η δουλειά θα πάει καλά, γι' αυτό και επιλέγεις να την κάνεις, τόση μεγάλη αποδοχή και πώρωση του κόσμου δεν την περίμενα. Είμαι τρομερά ευγνώμων για αυτό το πράγμα που μου έχει συμβεί και προσπαθώ λίγο να καταλάβω όλο αυτό που γίνεται. Εγώ απολαμβάνω το παιχνίδι και με τον κόσμο, να τρολάρω και τον ρόλο μου, να το βλέπω και σαν θεατής αυτό που κάνω. Αυτό δεν το είχα τόσο έντονα παλιότερα, αλλά επειδή κι εγώ έχω αλλάξει, τώρα μπορώ να το ζήσω από όλες τις πλευρές.

Από αυτό που μου λες καταλαβαίνω πως θα ήσουν και εσύ ένας τηλεθεατής του "Σασμού”, αν δεν συμμετείχες στη δουλειά αυτή.

Θα το έβλεπα! Γενικά ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος και σε αυτό τον λίγο χρόνο που μου απομένει βλέπω κυρίως ξένες σειρές. Όχι μόνο επειδή είναι η δουλειά μου. Ό,τι και αν έκανα επαγγελματικά θα ήμουν φανατική με αυτό τον τομέα. Παρόλα αυτά, βλέποντας τη σειρά, κολλάω σαν θεατής. Και το λέω με πολλή ειλικρίνεια. Γνωρίζοντας τι θα γίνει στα κοντινά επεισόδια, κολλάω με άλλα ζευγάρια σαν θεατής... Αν άνοιγα την τηλεόραση σαν θεατής, θα κολλούσα σίγουρα με τον "Σασμό”.

Βλέπω πως τρολάρεις πολύ την ηρωίδα που υποδύεσαι...

Μα το σηκώνει! Με κοροϊδεύει όλος ο κόσμος που με ξέρει, γιατί σαν Ευγενία ασχολούμαι πάρα πολύ με το σπίτι. Υπάρχει κάτι κοινό με τη Στέλλα, γιατί όλοι οι φίλοι μου ξέρουν πως αν η Ευγενία μετακομίσει τη Δευτέρα, την Τρίτη όλα θα είναι στη θέση τους, μέχρι και κάδρα κρεμασμένα. Οπότε τη Στελλίτσα την καταλαβαίνω πάρα πολύ, που θέλει με τόσο πάθος να φτιάξει τη ζωή της, που έψαχνε τα ωραία της τα έπιπλα και της το χαλάσανε. Επίσης, γελάω πολύ γιατί έχει πολλά νεύρα αυτό το κορίτσι. Δεν της συμβαίνουν και λίγα βέβαια.

Αν την έχεις μπροστά σου, τι θα της έλεγες;

Κουκλίτσα μου, χαλάρωσε. Σε παρακαλώ, ηρέμησε. Συμβαίνουν στη ζωή αυτή αυτά τα πράγματα και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σαν γυναίκα συμφωνείς με τον τρόπο που χειρίστηκε την προσωπική της ζωή;

Ωραία ερώτηση. Αν συμφωνείς ή διαφωνείς με μια γυναίκα έχει να κάνει με τη θέση που στέκεσαι εσύ. Δηλαδή εγώ γενικά με όσα γίνονται, αν πρέπει να συμβουλέψω μια φίλη μου, δεν μπορώ να πάρω μία συγκεκριμένη θέση γιατί ο καθένας μας έχει μεγαλώσει διαφορετικά. Το να σου πω εγώ αυτό που πιστεύω, έχει να κάνει με τα δικά μου βιώματα. Τι σημασία έχει να σου πω εγώ αυτό που πιστεύω κατά τη στιγμή που εσύ έχεις μεγαλώσει αλλιώς, έχεις δει τη ζωή σου αλλιώς και αυτό σου βγαίνει να κάνεις; Δεν θα συμφωνούσα με τη Στέλλα σίγουρα στο εκδικητικό κομμάτι της, όχι επειδή είμαι απαραίτητα ο καλύτερος άνθρωπος, αλλά έχω ένα εγωιστικό κομμάτι που θα μου όριζε να κρατήσω χαρακτήρα και αξιοπρέπειά. Χαίρομαι που παρόλο που το έχασε κάποια στιγμή γιατί είχε ένα συναίσθημα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί, τελικά αντιλήφθηκε πως πρέπει να προχωρήσει. Πλέον η Στέλλα έχει μπει σε έναν έρωτα.

Πώς θα εξελιχθεί ο έρωτας με τον γιατρό;

Ο έρωτας αυτός θα την πάει σε καλά μονοπάτια. Για πόσο είναι η ερώτηση... Αυτή είναι η πραγματική ερώτηση, για πόσο; Κάπως δεν θα ευδοκιμήσει εντελώς. Είναι και μια σειρά στην οποία αν θα τα έβρισκε όλα καλά από την αρχή, τι θα δούμε στη συνέχεια; Κάποια θέματα θα δημιουργηθούν.

Είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν η σειρά;

Δεν έχουμε κάποια τέτοια ενημέρωση. Αν ήμουν θεατής, με τέτοια επιτυχία θα ήμουν σίγουρος πως θα συνεχιστεί. Εγώ θέλω πολύ σαν συντελεστής, παρόλα αυτά θα ήθελα, εφόσον παρθεί αυτή η απόφαση, να στηρίζεται σεναριακά. Να μην ξεχειλώσει κάτι απλά για να υπάρχουμε στην τηλεόραση. Αλλά, αν και εφόσον συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά, αυτή η απόφαση θα είναι σίγουρα δομημένη.

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα πως ήσουν σε δύο ή και τρεις πολύ δυνατές δουλειές, ταυτόχρονα. Ήταν η "Ευτυχία”, δύο επιτυχημένες παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές. Ποιο είναι το κριτήριο για την επιτυχία;

Αρχικά θέλει μια πίστη στα πράγματα. Εγώ μέσα μου πιστεύω πως όλα θα έρθουν ωραία, πως θα έρθουν πράγματα που μου αρέσουν, τα οποία έχω ζητήσει, έχω οραματιστεί. Όπως είχα ευχηθεί να είμαι σε μια κινηματογραφική δουλειά σαν την "Ευτυχία”, μια δουλειά δηλαδή που θα μου αρέσει πολύ και με έναν ρόλο που θα ακουμπάει σε εμένα. Όλα αυτά, όταν τα σκέφτεσαι, πιστεύω ότι τα έλκεις. Και εγώ έλκω τα πράγματα που θέλω.

Αναζητώντας για σένα, διάβασα έναν τίτλο που έλεγε "Ευγενία Σαμαρά: Η πρωταγωνίστρια που ό,τι ονειρεύεται, το κατακτά μόνη της".

Το μόνη της είναι μια υπερβολή. Τίποτα δεν κατακτάμε μόνοι μας. Κάποιος άνθρωπος μας βοηθάει. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τα πράγματα μού ήρθαν βατά. Δεν ήρθαν κοπιαστικά, με την έννοια ότι ζορίστηκα. Ήρθαν όμως πολύ συνειδητά. Κάθε φορά ζητούσα κάτι ως επόμενο σκαλί και έτσι έγινε. Δεν ξεκίνησα τη δουλειά και μου ήρθε ένας "Σασμός” του 30% μέσα σε μία σεζόν.

Όμως ξεκίνησες με ένα επικό "Ράδιο Αρβύλα” του 50%.

Ναι αλλά δεν ήταν η δουλειά μου. Αυτό που εγώ σπούδαζα ήταν ηθοποιός. Ναι ήταν μια πολύ πετυχημένη δουλειά, αλλά όχι στο αντικείμενο μου. Προέκυψε και με βοήθησε πολύ. Φυσικά στο κομμάτι του βιοπορισμού αλλά και της αναγνωρισιμότητας. Βέβαια ήταν και ένα δίκοπο μαχαίρι γιατί θα μπορούσε να με πάει κάπου αλλού, να με γνωρίσει ο κόσμος ως παρουσιάστρια. Αλλά και αυτό δεν με απασχόλησε ποτέ, γιατί η ευκαιρία θα δοθεί. Και είμαι πάντα εκεί για να δω αν αυτό μου κάνει - όχι αν μου αξίζει γιατί όλα μας αξίζουν, αλλά αν μου ταιριάζει. Γι' αυτό λέω πως τα πράγματα μου ήρθαν. Υπάρχει σκέψη και όνειρο, όχι κόπος και δυσκολία.

Τον τίτλο της influencer πώς τον άκους;

Τον ακούω... ξενικό! Τελευταία λέμε πως όποιος έχει πολλούς followers είναι και influencer. Δεν θεωρώ ότι ένα σημαίνει και το άλλο. Με ακολουθούν επειδή με βλέπουν στη δουλειά μου, δεν θεωρώ ότι μπορώ να τους επηρεάσω. Τουλάχιστον σε όλα τα επίπεδα! Και εγώ αυτό τον ρόλο ούτε τον ενστερνίζομαι ούτε τον υπηρετώ. Με ακολουθούν λόγω της δουλειάς μου, αυτό προβάλλω, πολύ λίγα προσωπικά μου πράγματα θα μοιραστώ...

Ναι αλλά είσαι από τα λίγα πρόσωπα που ο κόσμος στα social media αγαπά σαφώς και την Ευγενία πέρα από έναν ρόλο...

Από τη στιγμή που έχεις ένα προσωπικό λογαριασμό, ως η Ευγενία Σαμαρά, κάποιοι γνωρίζουν την προσωπικότητά μου. Όμως είμαι ένας άνθρωπος, ειδικά τον τελευταίο καιρό που είναι πολύ τεταμένα τα πράγματα, που δεν επιδιώκω να παίρνω θέση για ό,τι συμβαίνει. Άρα να επηρεάζω τον κόσμο. Ακριβώς επειδή και εγώ η ίδια με αμφισβητώ για αυτά που πιστεύω. Επειδή μου δίνεται ένα βήμα στους ανθρώπους που με ακολουθούν, δεν θέλω να πω κάτι για το οποίο αύριο μπορεί να αλλάξω γνώμη. Νιώθω πως πάντα πρέπει να υπάρχει μια σκέψη πίσω από τις θέσεις μου. Το ότι δεν παίρνω θέση είναι η θέση μου. Όχι επειδή θέλω να είμαι αρεστή, αλλά γιατί θέλω να σκέφτομαι και να παίρνω μια απόσταση από τα πράγματα. Απλά και μόνο επειδή πάνω σε αυτό που μπορεί να κρίνω σήμερα, θέλω να έχω και να έχω και μία πρόταση να κάνω. Δεν μου αρέσει να κρίνω και να πω την άποψή μου μόνο. Από τη στιγμή που δεν έχω να σου κάνω μια πρόταση, καλύτερα να μη σε επηρεάσω. Γιατί αν εσύ αγαπάς τη Στέλλα από τον "Σασμό”, ξαφνικά εγώ μπορεί να σου φορέσω κάτι που δεν είμαι και σίγουρη πως το θέλω. Όσο για το influencer, νιώθω πως ο καθένας καλό είναι να μιλάει για το αντικείμενό του. To να ζητήσεις από εμένα την άποψή μου για την πολιτική, ενώ δεν έχω μελετήσει τα πάντα, είναι λίγο επικίνδυνο. Επειδή το λέει η Ευγενία; Και τι είναι η Ευγενία; Γιατρός ή πολιτικός; Γιατί να ακούσεις εμένα;

Συνειδητά δεν κάνεις θέατρο φέτος;

Αρκετά συνειδητά επειδή ήθελα να έχω ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και πέρα από αυτό, μέσα στην καραντίνα συνειδητοποίησα ότι παρόλο που αγαπώ πολύ την εργασία μου, αγαπώ πολύ και τον εαυτό μου. Οπότε θα ήθελα να μου δώσω χρόνο, μετά από όλη αυτή τη μαυρίλα που περάσαμε και που συνεχίζουμε ως ένα σημείο να περνάμε, να έχω ελεύθερο χρόνο για μένα και για τον άνθρωπο μου, για τους φίλους μου και να μη σκέφτομαι πως έχω δύο λεπτά μέχρι να τρέξω κάπου αλλού μετά. Ο τρίτος λόγος είναι το YourPet App που ήθελα να συγκεντρωθώ λίγο για να κυλήσει σωστά.

Ωραία αφορμή για να μου μιλήσεις για το YourPet App. Τι είναι και πώς προέκυψε;

To YourPet είναι μια αφορμή που ασχολείται με τις υιοθεσίες ζώων. Με το αν χάσει κάποιος το ζωάκι του ή αν κάποιος άλλος βρει ένα ζωάκι και θέλει να βοηθήσει. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια φιλοζωική κοινότητα στην οποία όλοι όσοι έχουμε ζώα, ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε ή τα αγαπάμε απλά, στην οποία θα μπορούμε να συνεισφέρουμε μαζί, συγκεντρωμένοι σε μία πλατφόρμα. Και φυσικά υπάρχουν ευκολίες, με φίλτρα αναζήτησης, μειώνοντας τον χρόνο που ο καθένας μας θα έψαχνε κάτι, για να λειτουργήσει και πιο ουσιαστικά όλο αυτό. Έχουμε και ένα eshop όπου μπορεί ο χρήστης να αγοράσει πράγματα, για να στηρίζουμε την εφαρμογή αλλά και για να δίνουμε ένα ποσοστό σε φιλοζωικές δράσεις, γνωρίζοντας πως αυτά τα ποσά πιάνουν τόπο. Παράλληλα, κάνουμε και μέρες υιοθεσίας σε συνεργασία με Δήμους, έχω μια εκπομπή στο YouTube που συναντώ καλεσμένους μαζί με τα ζώα τους, συναντούμε κτηνιάτρους, εκπαιδευτές, δικηγόρους. Θέλουμε να έχουμε όσο πιο ολοκληρωμένο περιεχόμενο γίνεται. Αυτό προέκυψε από μία ιδέα ενός φίλου μου, του Θοδωρή Σιαντή. Θεώρησα πως είναι εξαιρετική, όταν την άκουσα, ήθελα να μπω κι εγώ σε αυτό και να τον βοηθήσω, όπως μπορώ. Και μαζί εξελίξαμε αυτή την ιδέα σε αυτό που είναι σήμερα.

Στον απόηχο όλων αυτών αποκαλύψεων στο πλαίσιο του #MeToo, γίνεται έντονος λόγος για τα πρόσωπα που δεν αντιμετώπισαν τελικά νομικές συνέπειες και προσπαθούν να επανέλθουν επαγγελματικά. Εσύ θα συνεργαζόσουν με κάποιο από αυτά;

Σαν Ευγενία, επειδή είμαι ευαίσθητος άνθρωπος σε αυτά τα ζητήματα, θα δυσκολευόμουν πολύ. Αν μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει κατηγορηθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη ή υπάρχουν μόνο οι καταγγελίες ή έχει περάσει από δίκη και το δικαστήριο έχει κρίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ένοχος, νομίζω και πάλι ότι δεν θα συνεργαζόμουν μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθούσα να το ψάξω όσο περισσότερο γίνεται για να αισθανθώ καλά με τον εαυτό μου. Αλλά είναι πολύ λεπτές γραμμές.

Προφανώς...

Δεν το συζητώ πως υποστηρίζουμε το θύμα και τον άνθρωπο που έχει κακοποιηθεί. Αλλά γι' αυτό υπάρχει το κράτος, για να υπάρχουν άνθρωποι αρμόδιοι που θα το ψάξουν αυτό σωστά και να μην μπω εγώ στη διαδικασία να αναρωτηθώ. Δεν θα έπρεπε να αναρωτιέμαι, αλλά να υπάρχει το κράτος που θα κάνει πάρα πολύ σωστά τη δουλειά του ώστε να με κάνει να μην το έχω ανάγκη όλο αυτό.

Δεν υπάρχει πάντα ο κίνδυνος όμως κάποιος να χρεωθεί μια ταμπέλα άδικα;

Από τη στιγμή που κάτι θα ακουστεί δημόσια, παίρνει ένα δρόμο πολύ επικίνδυνο. Εγώ τουλάχιστον έχω φτάσει σε ένα σημείο να προσέχω πολύ για το τι θα πω και ποια λέξη θα χρησιμοποιήσω, γιατί ο κόσμος ζει σε ένα πολύ τεταμένο κλίμα. Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο, το cancel culture αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο. Πρέπει όλοι να έχουμε μια απόσταση από τα πράγματα, να τα βλέπουμε σφαιρικά. Γιατί αν εγώ αυτή τη στιγμή σε κατηγορήσω δημόσια ότι με έβρισες, δεν θα περιμένει κανείς να ακούσει τη δική σου άποψη. Θα πέσουν όλοι να σε φάνε. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που πρέπει πρώτα να καεί το σύμπαν και ύστερα να πέσουν οι στάχτες ώστε να κατακαθίσει και να φανεί η ουσία. Είναι ένα κομβικό χρονικό σημείο, επειδή συμβαίνουν πολλά μαζί και παρασύρουν τα πάντα. Ένα πολύ σοβαρό γεγονός θα παρασύρει και άλλα δέκα πιο μικρά μαζί του. Όταν ήσουν κλεισμένος στο σπίτι σου δύο χρόνια και σου φταίνε τα πάντα, είσαι διαθέσιμος να σε παρασύρει το ρέμα και να επιτεθείς σε όποιον βρεις μπροστά σου. Είναι δύσκολο. Η δική μου συμβουλή είναι να κάνουμε πάντα ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε όλες τις παραμέτρους. Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο.

Τι ονειρεύεσαι για τα επόμενα δύο χρόνια;

Σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, θέλω να υπάρχει συνειδητότητα. Να βρισκόμαστε στο εδώ και το τώρα όποιο και αν είναι αυτό.

Ευγενία Σαμαρά: "Έλκω τα πράγματα που θέλω. Πίσω από κάθε βήμα μου κρύβεται όνειρο και σκέψη, όχι κόπος και δυσκολία"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα