Follow us

Ελένη Μενεγάκη: Η αποχώρηση της Βασίλισσας : Η πραγματική σημασία του πιο σπουδαίου φινάλε της ελληνικής τηλεόρασης

Είναι περίεργο να γράφεις για την Ελένη Μενεγάκη, μιας και λένε ότι οι «σταθερές» δεν συνηθίζεται να μεταβάλλονται.

Ελένη Μενεγάκη

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Επιμένω πως η τηλεόραση που μας απομένει χωρίς την Ελένη Μενεγάκη μέσα σε αυτή είναι β' κατηγορίας. Όχι επειδή θα λείπει από τις κάμερες το σπινθηροβόλο βλέμμα της και το πανέμορφο χαμόγελό της, αλλά γιατί πλέον μέσα σε αυτή δεν θα υπάρχει το μυαλό της. Αυτός ο τετραπέρατος νους που διένυσε μια χρυσή κούρσα 30 ετών και αποφάσισε κάπου να σβήσει τη μηχανή και να παρκάρει στο πλάι.

Η Ελένη Μενεγάκη μπορεί να επιστρέψει. Όχι ως πιθανότητα, αλλά ως δυνατότητα και ικανότητα. Ωστόσο δεν βρίσκω τον λόγο αυτό να γίνει άμεσα.

Ξέρετε, οι άνθρωποι της τηλεόρασης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν τη δουλειά αυτή για την προσωπική τους ματαιοδοξία. Θέλουν να υπάρχουν σε μια μαρκίζα, τρέφεται η παρουσία τους στον πλανήτη αυτό μέσα από το αλισβερίσι που κάνουν με το κοινό. Άλλοτε σωστό, έντιμο, άλλοτε ανήθικο και βλαβερό.

Η Ελένη Μενεγάκη ανήκε πάντα στην πρώτη κατηγορία. Ίσως γιατί ήθελε και προσπαθούσε να παραμένει πρώτη σε όλα της. Πρώτη σε ποιότητα, πρώτη σε διάθεση, πρώτη σε περιεχόμενο, πρώτη σε σεβασμό. Σπουδαία έννοια ο σεβασμός απέναντι στον τηλεθεατή. Δεν πάει πάντα χέρι- χέρι με την επιτυχία. Τότε είναι που επιστρατεύεται το ταλέντο και να είστε σίγουροι πως η Ελένη Μενεγάκη είναι το μόνο που έχει σε τόσο μεγάλο απόθεμα.

Δέχθηκε πόλεμο, ναι. Το σύστημα που υπηρέτησε, την ανάδειξε, σχεδόν την έκανε αυτό που είναι στράφηκε εναντίον της. Γιατί; Μα φυσικά γιατί το ξεπέρασε. Κάποια στιγμή, περίπου πριν πέντε χρόνια, το σύστημα είχε την ανάγκη της Μενεγάκη και όχι εκείνη τη δική του. Και ξαφνικά κάποιοι μέτριοι βάλθηκαν να αποκαθηλώσουν την καλύτερη. Μα πώς; Οι μάχες χάνονται εύκολα, ο πόλεμος δύσκολα. Και φανταστείτε πως η Ελένη ως τηλεοπτική ιδιοσυγκρασία δεν άνοιξε πόλεμο ποτέ με το κοινό της. Μόνο το κατοστάρι της έτρεχε, τόσο απλά.

Και έγινε η Βασίλισσα της ελληνικής τηλεόρασης. Βίωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες, αποδοχή που φαντάζομαι ούτε η ίδια ονειρεύτηκε πως θα γευτεί στη ζωή της. Έκανε μία υπέροχη οικογένεια, τέσσερα παιδιά, μοιράστηκε με όλους έναν μεγάλο έρωτα που της άλλαξε τη ζωή. Και μια μέρα αποφάσισε πως τα κλειδιά της πόρτας της ζωής της τελικά τα κρατάει η ίδια και έχει δικαίωμα να κλειδώσει την πόρτα λίγο περισσότερο.

Τώρα η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τα κεκτημένα της. Και σύντομα, συντομότερα από όσο πιστεύει η ίδια αλλά αργότερα από όσο νομίζουν αυτοί που βλέπουν την επιφάνεια των καταστάσεων, θα ανοίξει ξανά την πόρτα του τηλεοπτικού της σπιτιού. Υπογραμμίζοντας πια πως κουμάντο στη ζωή της δεν κάνει κανένα σύστημα, μόνο το μυαλό που κρύβεται πίσω από το ωραιότερο κοντινό της ελληνικής τηλεόρασης.

Η Ελένη Μενεγάκη μόλις άνοιξε τον δρόμο.

Υ.Γ. Η «Ελένη» για εμένα στο Yupiii ήταν η σταθερά μου, η «βάρδιά» μου, για περίπου 9 χρόνια. Σε αυτά τα 9 χρόνια ερώτημα αν έχω χάσει δέκα με δεκαπέντε εκπομπές της. Μέχρι και το κινητό μου χτυπά με το σήμα της εκπομπής της. Το μόνο που δεν κατάφερα να μάθω μέχρι σήμερα είναι τα ονόματα των παιδιών της. Ίσως γιατί για εμένα σημασία είχε η ουσία, η Τέχνη της τηλεόρασης. Σε αυτή μένω, αυτήν έχω μάθει να θαυμάζω, για τη σημαία αυτή μου αρέσει να δουλεύω και για αυτή γράφω. Γι' αυτό και θα περιμένω εναγωνίως τη μέρα που θα ξαναδώ την καλύτερη του είδους της ξανά στο τηλεοπτικό πλατό. Μέχρι τότε... Ελένη, είσαι πάντα το σταθερό ραντεβού σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ευτυχώς δεν άλλαξες εσύ.

Ελένη Μενεγάκη: Η αποχώρηση της Βασίλισσας

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

http://instagram.com/sirconstantino

Διάβασε επίσης:

Η Ελένη & όλοι οι άλλοι: «Γιατί η τηλεόραση μετά τη Μενεγάκη θα είναι β' κατηγορίας»
Η καραντίνα... αλλιώς - Αντίσταση κατά της ισπανόφωνης λαίλαπας με «μπροστάρη» τη Χριστίνα Μαρκάτου

Χρυσή Δεκάδα: Οι 10 εκπομπές που αξίζει να δεις!

Τέλος εποχής: Όταν η Μαρία Μπεκατώρου ξεπέρασε το Your Face Sounds Familiar

Γιατί το MasterChef εξαφανίζει τον ανταγωνισμό;

O ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ & Η «ΧΑΛΒΑΗ 5-0»: Δύο βασανιστικές ώρες

Διαβάστε Ακόμα