Follow us

Μύθοι Και Αλήθειες Για Την Ινσουλίνη: Όσα πρέπει να ξέρεις για τον διαβήτη, την ινσουλίνη και τις «πένες»

Σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και το Shape σε ενημερώνει σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασθένεια.

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
Μύθοι Και Αλήθειες Για Την Ινσουλίνη

Τι είναι η ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται στο πάγκρεας και πιο συγκεκριμένα σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται β-κύτταρα και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με την τροφή. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Δυστυχώς, πολλοί έχουν αναπτύξει μια αρνητική εικόνα για τη χρήση ινσουλίνης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις στηρίζεται σε μύθους ή σε δεδομένα που δεν ισχύουν για τις ινσουλίνες νέας γενιάς. Γι’ αυτό, με το διαβήτη να εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία στις μέρες μας, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους μύθους και την αλήθεια σχετικά με το σημαντικό αυτό φάρμακο.

Μύθος: Αν ξεκινήσω ινσουλίνη, θα γίνει δύσκολη η καθημερινότητά μου.

Ειδικά με τις νέες γενιές ινσουλίνες, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται. Ο γιατρός σου είναι εκείνος που θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή, ωστόσο πολλοί ασθενείς χρειάζονται μόνο τη βασική ινσουλίνη, η οποία μπορεί να χορηγείται μια φορά την ημέρα, ενώ η ειδική πένα χορήγησης έχει απλουστεύσει εξαιρετικά τη διαδικασία.

Μύθος: Δεν θα μπορώ να κάνω τις ενέσεις στον εαυτό μου.

Τα καλά νέα αν φοβάσαι τις ενέσεις και δεν ξέρεις το αν θα μπορούσες να τις κάνεις μόνη σου είναι πως η συγκεκριμένη είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Οι σημερινές “πένες”, συσκευές σα στιλό που περιέχουν το φάρμακο και σε βοηθούν να κάνεις την ένεση με το πάτημα ενός κουμπιού, περιέχουν πολύ μικρές βελόνες – η πιο μικρή που υπάρχει έχει μήκος μόλις 4 χιλιοστά, και η ρύθμιση της δόσης γίνεται πολύ πιο εύκολα. Η ίδια η ένεση γίνεται υποδόρια στην κοιλιά, στα μπράτσα ή στους μηρούς και είναι ουσιαστικά ανώδυνη.

Μάθε περισσότερα για τον Διαβήτη στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ NEWS

Αρένα | Η Μαρία Αναστασοπούλου σε τρία ελληνικά νησιά με διαφορετικά χριστιανικά δόγματα

Σύρος, Τήνος, Κέρκυρα. Τρία νησιά που έχουν δύο μεγάλες κοινότητες, με κυρίαρχα δύο διαφορετικά χριστιανικά δόγματα, το Ορθόδοξο και το Καθολικό. Πώς οι δύο μεγάλες κοινότητες βιώνουν τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας με διαφορετικό τρόπο, αλλά και με απέραντο σεβασμό η μία για την άλλη;

25 Απρ 2024 07:00