Follow us

Αθηναίς Νέγκα: Post #12: «Αντρίλα Planet»

Συγνώμη που άργησα να γράψω -είχα τρεχάματα κάπως εξαντλητικά. Σήμερα θέλω να σας πω κάτι λίγο –καιρό με απασχολεί το θέμα ..

Αθηναΐς  Νέγκα_
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΘΗΝΑιΣ ΝΕΓΚΑ_
Αθηναίς Νέγκα: Post #12

Ας αρχίσουμε με μια εικόνα .

Άντρας –γυναίκα . Oικογενειακό τραπέζι ή ραντεβού για ψαράκι.

Ψαροταβέρνα.

Σαββατοκύριακο.

Ο αρσενικός αρχηγός σηκώνεται με κινήσεις που θυμίζουν αθόρυβο καταδρομέα.

Χάνεται στην κουζίνα διότι πάει να δει αν είναι φρέσκα τα «ψάρια» που θα παραγγέλλει για τη σύζυγο ή τη σύντροφο -σήμερα δεν θα της φέρει να φάει ψάρι που ο ίδιος ψάρεψε.

Έχει προηγηθεί η συνηθισμένη συζήτηση με τον σερβιτόρο:

«Άσε τι παίρνουν οι άλλοι ,εσύ θα πάρεις σφυρίδα και θα με θυμηθείς!».

Όσες έχουν παντρευτεί έχουν ζήσει το ίδιο σκηνικό 2-3 φορές με κάθε σύζυγο και με άλλες 2-3 σχέσεις.

Ο άντρας που δεν κυνηγά πια , πάει στη κουζίνα να «δει» τα ψάρια χρησιμοποιώντας την παλαιότερη μυστηριώδη εμπειρία του ως ψαράς από το περασμένο καλοκαίρι ή πριν από 10 χρόνια.

Πρόκειται για μια κοινωνική υποκατάσταση –ο,τι δεν συμβαίνει στη φύση ,συμβαίνει στη ταβέρνα .

Ο σερβιτόρος εξάλλου «αναγνωρίζει» τη υπεροχή του συγκεκριμένου –οι άλλοι βλάκες πελάτες , θα φάνε ψάρια μπαγιάτικα ..

Αν είστε καλές σύντροφοι, θα πρέπει να παρακολουθήσετε μουγκές την γελοιότητα και όταν επιστρέψει να μην πείτε τίποτα, εκτός ίσως από ένα: «τα είδες τα ψάρια, αγάπη μου;»

Ο ίδιος τύπος «άντρα» φτιάχνει το κοκορέτσι μόνος του γιατί «ξέρει» από ζώα και εντόσθια καθώς κάποτε, σε ανύποπτο χρόνο, «υπήρξε κυνηγός»..

Έχω κι άλλα παραδείγματα, είμαι σίγουρη πως τα έχετε ζήσει : όταν χαλάσει το αυτοκίνητο, ο άντρας που κάποτε ήταν ακόμα περισσότερο άντρας , ανοίγει και κοιτάζει τη μηχανή , το καπό.. ας μη καταλαβαίνει την μηχανική βλάβη και ας μην μπορεί να την φτιάξει ...

Απαγορεύεται να αμφισβητήσουμε την τεράστια γνώση που αποκτήθηκε «κάπου», εκεί όπου ο άντρας ζει ελεύθερος και άγριος ως άντρας, ας το ονομάσουμε, «το παράλληλο σύμπαν της αντρίλας» .

Ας θυμηθούμε μια κινηματογραφική σκηνή:

Ο Harrison Ford στο Star Wars, ντυμένος Han Solo και δίπλα του ο Chewbacca o μαλλιαρός, διαστημικός, πιστός του φίλος .

Ποιος άνδρας μεσήλικας δεν θα ήθελε να έχει έναν Chewbacca για κολλητό να τον ακολουθεί παντού ,να μιλάει με κραυγές , να είναι εμφανώς κατώτερης νοημοσύνης και λόγω εμφάνισης να αποκλείεται να του φάει ποτέ γκόμενα;

Κάπου λοιπόν στο διάστημα σ' έναν πλανήτη με ζούγκλα, στάνη και θάλασσα γεμάτη μεγάλα ψάρια, υπάρχει αυτή η χαμένη Ατλαντίδα -φυσικός χώρος των ανδρών.. Στον πλανήτη Γη ζουν πια σκλαβωμένοι, καταπιεσμένοι από τις γυναίκες που τους πήραν τον αέρα.

Είναι σαν να περιμένουν να απελευθερωθούν και να ζήσουν «εκεί» όπου τους περιμένουν οι πραγματικοί τους φίλοι : ο συνωμοτικός σερβιτόρος με τη σφυρίδα, ο φαναρτζής που δεν χρεώνει πολύ γιατί αναγνωρίζει κι αυτός την όλο αντρίλα αξία τους και βεβαίως σύσσωμη η ομάδα παλιόφιλων που παίζει ποδόσφαιρο 5Χ5 ( ξεχειλίζει τεστοστερόνη και ορθοπεδικές κακώσεις).

Δεν θέλω να πω πως οι ανδρικές σχέσεις είναι ένα φούμαρο αλλά πως η θλιβερή έκπτωση των ανδρών που ζούμε,τους εξαναγκάζει να εξιδανικεύουν μια κατάσταση στην οποία θα «ήθελαν» να επιστρέψουν .. (Και οι γυναίκες έχουν το δικό τους αντίστοιχο όνειρο -διαφυγή. Είναι το περίφημο: εγώ μαζί σου χαραμίστηκα ..Θα το αναλύσω άλλη φορά).

Όταν όλα πάνε πρίμα, όταν η τροφή είναι πλούσια, οι χιμπατζήδες είναι κοινωνικοί και ευτυχισμένοι , όταν αρχίζουν τα δύσκολα δρουν ατομικιστικά εγκαταλείποντας την μεγαλύτερη ομάδα .

Οι ηττημένοι, απομακρυσμένοι, αρσενικοί homo sapiens βρίσκονται χωρισμένοι. Ασφαλώς δεν υπάρχει μόνο ένα σενάριο, θα σταθώ στο πιο συνηθισμένο της κρίσης, κουβέντα να γίνεται –μη με πείτε υπερβολική.

Το γοητευτικό παλιόπαιδο καταλήγει συχνά χωρισμένος σαραντάρης –δεν φταίει που ήταν λίγο παλιόπαιδο αλλά που δεν ήταν προετοιμασμένος για τα δύσκολα.

Ας συνεχίσουμε με το ελληνικό, αστικό , σύγχρονο κλισέ :Οι άντρες απομακρύνονται ή είναι απόντες ή τουλάχιστον αυτό τους χρεώνουν οι γυναίκες –μαμάδες –εργαζόμενες που μια μέρα ξυπνούν και αποφασίζουν πως δεν τους έχουν ανάγκη: Ο κόσμος είναι γεμάτος άντρες (και γυναίκες) με τους οποίους δεν έχεις τσακωθεί, δεν τους έχεις σκυλοβαρεθεί και δεν έχεις προηγούμενα –γιατί να ζεις σε εμπόλεμη ζώνη, παραμελημένη και δυστυχής;

Σου πέφτουν πολλά τα δύσκολα . Λες: «άσε θα είμαι καλύτερα μόνη μου», εδώ υπάρχει και μια μεγάλη δόση γυναικείας ανωριμότητας.

Υποτίθεται πως ως σύντροφος πρέπει να είσαι εκεί. Αν έγινες μαμά πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως παύεις να είσαι γκόμενα ,οπότε μάλλον πρέπει να εγκαταλείψεις προσδοκίες, όμως δεν έχουμε υπομονή..

Κάπου ψυχοπλακώνεσαι-άνθρωπος είσαι.

Δεν θες να είσαι εσύ η δυσάρεστη, καταπιεστική στρίγγλα. Σε κοιτάζει σαν να τον έχεις φυλακισμένο .Αυτός κάποτε ήταν άντρας ,έπαιζε μπάλα σαν τον Μαραντόνα –κάποτε κι εσύ ήσουν η αγαπούλα του ,τώρα μόνο τον εμποδίζεις .. Πόσο να αντέξεις έναν δυσαρεστημένο στο σπίτι σου;

Οι άντρες όταν χωρίσουν «χάνουν» τις οικογένειες τους, είναι βαρύ το τίμημα που πληρώνουν για την ανωριμότητα τους και την αδυναμία τους να βρουν τον ενήλικο εαυτό τους .

Που να πάει ο χωρισμένος «παιδήλικας» να κλάψει;

Είναι και θέμα κακής ανατροφής. Μεγαλώνουμε με την πεποίθηση πως πάντα υπάρχει για εμάς κάτι καλύτερο –χωρίς όμως να μας έχει υποδείξει, ποτέ, κανείς ποιο είναι αυτό ..

Θα σας πω που πάει: πάει και βρίσκει κι άλλους ομοίους του..

Μαζί ,επιτέλους οι τριχωτοί ,διαστημικοί φίλοι, συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει αυτός ο άλλος πλανήτης της αντρίλας όπου θα ζήσουν επιτέλους όπως ακριβώς γουστάρουν –δεν ξέρω αν μεταξύ τους ομολογούν, μου έχουν πει πως συναντιούνται και πίνουν..

Και οι χωρισμένες γυναίκες συναντιούνται, σας διαβεβαιώνω πως δεν ομολογούν τίποτα , πίνουν συνήθως –λευκό κρασί αντι για ουίσκι, δεν υπάρχει συνεπώς καμιά τεράστια απόσταση στην θλιβερή κατάληξη, αυτό θέλω να πω, γιατί λοιπόν να μην προσπαθούμε να συνδεόμαστε;

Αν δεν είσαι ιδιαίτερα εσωστρεφές και περίεργο άτομο ,ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να ζεις είναι η σχέση –πάντα το πίστευα, ποιον κοροϊδεύουμε με όλα αυτά τα «δεν θέλω να καταπιέζομαι» ;Πληγώνονται οι δεσμοί από τις ανωριμότητες.

Εδώ παντρεύονται ροκ σταρς , ο Ρουβάς έχει τέσσερα παιδιά – εμείς θα ζούμε με την εντύπωση πως οι σχέσεις είναι για τους χαντακωμένους; Μια οικογενειούλα, ένας σύντροφος –σε όποια παραλλαγή αρέσει στον καθένα είναι the way to be- τις σκέψεις μου σας γράφω … Ποιο το ενδιαφέρον στο να παραμένουμε φαντασιόπληκτα, πεισματάρικα παιδιά;

Α.

Η Αθηναΐς Νέγκα στο twitter: @AthinaisNega

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα