Follow us

Κυρίες και κύριοι, ο Γιώργος Καπουτζίδης!: Τελικά πόσο κακή τηλεόραση μπορεί να ανεχτεί κάποιος;

Τελικά πόσο κακή τηλεόραση μπορεί να ανεχτεί κάποιος;

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Γιώργος Καπουτζίδης

Καιρό σκέφτομαι πόσο ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Μπορεί να μην το παραδέχονται πολλοί, αλλά είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά σφράγισε μια "γενιά" τηλεοπτικού κοινού με κάτι διαφορετικό. Στο μυαλό μου τον έχω σαν τον άνθρωπο που ήρθε, μάζεψε ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η ελληνική τηλεόραση μέχρι κάθε δουλειά του και το τίναξε από τη βρώμα.

Τον πρωτογνώρισα, όπως όλοι, μέσα από τις "Σαββατογεννημένες" και μου ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω αν μου άρεσε το σύνολο της δουλειάς του ή απλώς ο τοσο ξεκαρδιστικός ο ρόλος του Χοσέ που υποδυόταν. Μέχρι τότε πίστευα πως είναι ακόμα ένας ταλαντούχος μέσα στις δεκάδες σειρές που βλέπαμε κάθε χρόνο στα κανάλια – τις είχαμε και με τις ντουζίνες τότε βλέπεις...

Στο "Παρά Πέντε" όμως όλα άλλαξαν. Εγώ μαθητής λυκείου τότε, με εμφανή κλίση προς τα media και ό,τι λαμπερό κυκλοφορούσε τότε σε έντυπη και οπτικοποιημένη μορφή, άρχισα να εθίζομαι σε ένα νεόκοπο χιούμορ, που όμοιό του δεν είχαμε συναντήσει στα τηλεοπτικά δρώμενα. Το χιούμορ του "Παρά Πέντε" είχε μέσα τη γλύκα του παραμυθιού, το επίκαιρο της εποχής, το σαρκαστικό της τηλεοπτικής πραγματικότητας και το συγκινητικό της.... ζωής. Κάπως έτσι άρχισε να με εκπαιδεύει σε μια καλύτερη τηλεόραση.

Ακολούθησαν οι ξεκαρδιστικές εκπομπές για τα "20 χρόνια Mega" και το "Just The 2 Of Us". Μπορεί το δεύτερο να μην το είδα πολύ, αλλά και τότε κατάλαβα πως ο Καπουτζίδης έσωζε πολλά, έδινε άλλη στόφα στο show. Μιλάω για τη στόφα του συμπαθούς παραμυθιού που έλειψε από το J2US της Ζέτας, ας πουμε. Όσο για τα "20 Χρόνια Mega", εντάξει εκεί δεν θέλει και πολλές συστάσεις το ταλέντο του, αφού και τώρα όλοι μας χτυπάμε στο YouTube για να πετύχουμε μερικά από τα σκετσάκια του.

Και το 2014 ήρθε η "Εθνική Ελλάδος". Και όντως τότε δίδαξε σύγχρονη τηλεόραση. Με μια πραγματικά άλλη αισθητική, ρίσκαρε να σπάσει τα "εξασφαλισμένα" αυγά του "Παρά Πέντε" και να δώσει στο κοινό ένα δύσκολο προϊόν που ενώ του έτριβε στη μούρη όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας στην οποία ζούσε , εκείνο γινόταν ακόμα πιο φανατικό της σειράς.

Παράλληλα, ο Γιώργος Καπουτζίδης παρουσίασε την Eurovision και απέδειξε πως αν θες, δεν κάνεις βλακείες στην τηλεόραση. Όσα χρήματα κι αν σου δίνουν ως αμοιβή ή ως budget παραγωγής, όταν σέβεσαι τον εαυτό σου, το αποτέλεσμα θα είναι πλήρως εφάμιλλο με αυτό που φέρει η επαγγελματική σου ταυτότητα. Και αυτή να διατηρείται αλώβητη, ακόμα και αν έχεις δίπλα σου τον τυφώνα δημοσιότητας που ακούει στο όνομα Δέσποινα Βανδή.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σκέλος του Γιώργου Καπουτζίδη είναι ο ίδιος. Ένας άνθρωπος που τολμάει να μιλήσει στις συνεντεύξεις του, δεν διστάζει ή να βουρκώσει για κάτι που τον προβληματίζει ή να λογομαχήσει για την αξιοπρέπεια του λαού στον οποίο ζει. Και το κάνει με πλήρη αυτοσεβασμό ως προς τον ίδιο, αλλά και το κοινό. Χωρίς να χρησιμοποιεί ίχνος λαϊκισμού.

Ποιος θα πίστευε ότι κάποιος μπορεί να μιλάει στον Λιάγκα για την έννοια του Έθνους και να μη φανεί φαιδρός; Ακόμα, ποιος θα πίστευε ότι οι εκπομπές μπορούν να αποκτήσουν "αντίλογο" όταν δεν φερθούν καλά σε έναν καλεσμένο; Χάρηκα και όταν απάντησε στον Κωστόπουλο και όταν είδα τις συνεντεύξεις του με τον Λιάγκα. Για τον απλούστατο εξής λόγο: δεν είναι ακόμα ένας καμένος σταρ στον βωμό της υπερέκθεσης και της επιτυχίας.

Με λίγα λόγια, ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένας a-list star που μπορεί να γεννήθηκε μέσα στη φούσκα του lifestyle, που όλοι ζήσαμε και απολαύσαμε, αλλά μπόρεσε, όταν έπρεπε, να χτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να πει "Αν θέλετε, εγώ θα δουλέψω με τον δικό μου τρόπο".

Και τι κατάφερε; Να λυπάμαι που φέτος δεν έχουμε "Εθνική Ελλάδος". Να λυπάμαι που ως επί το πλείστον δεν βλέπεται τίποτα με την ευχαρίστηση που βλέπεις μια δουλειά του Καπουτζίδη. Ή να είμαι σίγουρος ότι ακόμα και το ξαφνικό "Δεν Έχω Λόγια" θα είναι κάτι που θα απολαμβάνουμε καθημερινά.

Και ναι, δεν είναι υπερβολή. Σιχαίνομαι την ελληνική τηλεόραση όταν δεν έχει κάτι να μου πει. Και αυτό μου το δίδαξε ο Γιώργος Καπουτζίδης, μόνο μέσα από τις δουλειές του. Γιατί στην τελική, πόση κακή τηλεόραση μπορείς να ανεχτείς πια;

O Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

https://twitter.com/SirConstantino

http://instagram.com/sirconstantino

Σου άρεσε το κείμενο; Συμφωνείς; Διαφωνείς οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως; Κάνε το δικό σου σχόλιο παρακάτω. Το Yupiii θέλει και τη δική σου άποψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα