Follow us

Η Χρυσή Δεκάδα Της Εβδομάδας: Αποτυχίες, πολυαναμενόμενες επιστροφές και λάθη

Γράφω μία ακόμα Χρυσή Δεκάδα και ουσιαστικά δεν θέλω. Γιατί; Επειδή γράφω κάτι που βρίσκω τραγικά αστείο σε σχέση με όσα γίνονται γύρω μου, στη χώρα μου, στον κόσμο που συναναστρέφομαι καθημερινά. Αλλά, όπως είπε και η Ελένη Μενεγάκη, «εδώ κάνουμε κάτι άλλο» και αυτό καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Δέσποινα Βανδή - Μαρία Ηλιάκη (ένωση)

Πάμε να δούμε, λοιπόν, όσα θα έχω να θυμάμαι από την εβδομάδα που μας πέρασε:

1. Η εβδομάδα είχε έντονο πολιτικό στοιχείο. Πώς θα γινόταν αλλιώς; Όπως έλεγε και η καμπάνια των προεκλογικών εκπομπών του Alpha, «οι κρισιμότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης» απείχαν μόλις κάποια εικοσιτετράωρα. Ο ΑΝΤ1 καμάρωνε ως πρώτο δελτίο της χώρας, το MEGA έκανε test drive του ανανεωμένου τομέα ενημέρωσης, ενώ ο Alpha το έπαιζε outsider κλείνοντας το μάτι στα media και έχοντας στη φαρέτρα τη σύμπραξη με την Έλλη Στάη. Και με κάθε επιφύλαξη, που μου επιβάλλει να έχω ο τρόπος ζωής και τα ενδιαφέροντά μου, νομίζω πως την πιο επιτυχημένη συνταγή της είχε ο Alpha. Τηλεοπτικά τουλάχιστον.

Ας δούμε και το τηλεοπτικό σποτ που προσπάθησε να με κάνει να καταλάβω πόσο επικά είναι για την ιστορία μας αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες:

2. Παρακολούθησα το «Πρωινό» και τη συνέντευξη του Νίκου Μαστοράκη στον Γιώργο Λιάγκα. Με έπιασαν τα νεύρα μου και μάλιστα δεν το περίμενα. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, αν και είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόσωπο των εγχωρίων media και σε τόσο τεταμένες πολιτικά περιόδους δεν πρέπει να είναι και πολύ μπροστά στις κάμερες, έχει πλούσια τηλεοπτική γνώση. Η γνώση αυτή, όμως, του δίνει και μια αντι-τηλεοπτική υπεροψία. Και εκεί κάπου αρχίζω και εκνευρίζομαι. Γιατί τόσο ύφος; «Γιατί εγώ έστησα τον ΑΝΤ1 και είμαι και 40 χρόνια μεγαλύτερός σου» φαντάζομαι πως θα ήταν μια λογικά αναμενόμενη απάντηση. Την «ακούω», χωρίς να συμφωνώ απόλυτα. Γιατί; Μα φυσικά επειδή ο τηλεθεατής του σήμερα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν του 1990. Και αυτό λέει πολλά…

3. Για πρώτη φορά στον φετινό του κύκλο, το Dancing With The Stars απέκτησε… stars. Η Ναταλία Γερμανού και η Κατερίνα Στικούδη βρέθηκαν στο πλατό και έφεραν λίγη παραπάνω τηλεοπτική λάμψη. Ωστόσο και οι δύο εμφανίσεις εμπεριείχαν λάθη. Αφενός η Κατερίνα Στικούδη είπε να κάνει κάτι σαν αυτό που έκανε με την Αραβανή πέρυσι, έτσι για να γίνει πάλι της τρελής και να 'χουμε να συζητάμε. Το κακό είναι πως έκανε ακριβώς το ίδιο με πέρυσι. Και αν τότε ήταν ευφάνταστο, ακραίο και αναπάντεχο, φέτος ήταν αναμενόμενο και πρόχειρο. Από την άλλη, η Ναταλία Γερμανού παρουσίασε κάτι που για την ίδια ήταν υπερπαραγωγή, φαντάζομαι σχεδόν όπως το είχε φανταστεί η ίδια. Μόνο που η συμπαθέστατη Ναταλία το φαντάστηκε σαν να είναι σκηνή του «Αθηνών Αρένα» ή στο πλατό του «Μπράβο» στο πρωτοχρονιάτικο show του 1998, τότε που η Ρούλα Κορομηλά δεν χόρευε, αλλά έκανε «φαντασμαγορική έναρξη» παρουσιάζοντας στους τηλεθεατές κάτι σαν show, κάτι σαν χορευτικό, χωρίς η ίδια να έχει ίχνος συγχρονισμού. Κάπως έτσι βγήκε κι αυτό της Ναταλίας. Πολύ τηλεοπτικό, αν είχαμε 1996 έως 1999. Για το 2015 θα προτιμούσα να πει «ευχαριστώ, αλλά ο χορός δεν είναι το δυνατό μου σημείο». Επίσης, αν δεν είσαι Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, καλύτερα να μην καταπιάνεσαι με το «Chicago».

Αν προσπέρασες το link που σε οδηγούσε στο πρωτοχρονιάτικο show του 1998, μπορείς να το δεις και εδώ και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα. Μάλιστα, η Ναταλία Γερμανού ήταν και τότε guest star. Μαγικό;

4. Αυτή την εβδομάδα μου κέντρισε το ενδιαφέρον και η προσωρινή έξωση του «MEGA με ΜΙΑ» από το πλατό του, λόγω εκλογών. Στην αντίστοιχη περίπτωση πέρυσι το Κωστοπουλικό «Πρωινό mou» είχε πάει στο Island, ενώ φέτος πήγαμε μέχρι το «ΠΕΡΟΚΕ» - αν ήταν καλοκαίρι φαντάζομαι θα πηγαίναμε στο «Δελφινάριο» που είναι και της οικογένειας. Η επιλογή, λοιπόν, του χώρου έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ορμή στον Μάρκο Σεφερλή (ωιμέ) να κάνει τα δικά του. Και τα έκανε. Και ΟΚ, γελάσαμε. Μια φορά, ένα πρωί, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στην ίδια λογική, πήρε τη σκυτάλη ο Δημήτρης Ουγγαρέζος και εκεί το πράγμα έγινε ουσιαστικά αστείο, αλλά και τηλεοπτικό. Ωστόσο, δεν ξέρω αν αυτό είναι πρόγραμμα πρωινής ζώνης. Πάντως νούμερα τσιμπήσανε τη συγκεκριμένη μέρα. Κι εγώ γέλασα.

5. Το «Αυτά είναι» κόπηκε. Τόσο απλά. Η Μαρία Ηλιάκη ελπίζω να κατάλαβε πως το «Δέστε Τους» δεν επαναλαμβάνεται. Ευτυχώς μαθαίνω πως ήδη έκανε κάποιες επαφές με το Epsilon, που αποδεικνύει περίτρανα ότι το εν λόγω κανάλι είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης κάθε τηλεστάρ με στραβοτιμονιά στο ενεργητικό του. Στον αντίποδα, ο Μάκης Πουνέντης βλέπω ότι έκανε μια τηλεοπτική επανεκκίνηση αυτή τη σεζόν, που μάλλον μόνο σε καλό θα του βγει. Αν παραμείνει στο ΣΚΑΪ ή όχι δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά σίγουρα το πλατό της «Ελένης» έχει γίνει το αγαπημένο του στέκι για τον ελεύθερό του χρόνο. Δεν εξηγείται αλλιώς που ένα 24ωρο πριν κοπεί η εκπομπή του βρέθηκε τυχαία στα παρασκήνια της «Ελένης» για να μοιράσει γλυκά για τη γιορτή του, ενώ σε άλλη περίπτωση θα βρισκόταν ως αντίπαλος στον τηλεοπτικό αέρα.

6. Μιας και αναφέρθηκα στην «Ελένη» θα μείνω μόνο στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκπομπή είναι ένα φαινόμενο που με αφήνει άφωνο κάθε εβδομάδα και για άλλο λόγο. Η εκπομπή της Τετάρτης, με την Τατιάνα στον αέρα αλλά όχι το «Αυτά είναι» ως αντίπαλο πλέον, χτύπησε 40,1% στα νεανικά και μάλιστα με ποσοστά άνω του 50% σε ορισμένα ηλικιακά κοινά. Χωρίς καλεσμένο, με σχεδόν βαρετά θέματα διακόσμησης, που τα παρακολουθείς μόνο αν έχεις όρεξη να κάνεις μια ανανέωση σπίτι σου και φυσικά λεφτά για ξόδεμα. Πραγματικά απόρησα. Αν αυτό δεν είναι απόλυτη τηλεοπτική επιτυχία, τότε τι;

7. Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, είτε μου αρέσει είτε όχι, με απασχόλησε το «Αποκαλυπτικά». Αυτή η εκπομπή διαθέτει κάποια ατού, που ακούν στα ονόματα Αλεξάνδρα Τσόλκα και Νανά Παλαιτσάκη. Οι δύο κυρίες ξέρουν να κάνουν πάνελ ανώτερης κλάσης σε σχέση με αυτό που ξέρουμε - και το πετυχαίνουν. Επίσης, η εκπομπή έχει αρκετά καλά θέματα, για παράδειγμα αποκλειστική συνέντευξη της Δούκισσας Νομικού και δηλώσεις της Κατερίνας Ζαρίφη στο ίδιο επεισόδιο. Κι όμως, είναι τόσο παλιό το αποτέλεσμα, που πιστεύω ότι από κάποια πλευρά του πλατό θα εμφανιστούν η Τατιάνα Στεφανίδου, η Ντέσσυ Κουβελογιάννη, η Φαίη Σκορδά, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Βάσια Λόη, η Μαρία Καλπάκη, ο Στέφανος Χίος και οποιαδήποτε άλλη κεντρική παρουσία, μεσημεριανής κοπής, και θα αποδώσουν… τιμές στον μετρ του είδους, Μένιο Φουρθιώτη. Ο οποίος, μάλιστα, επιμένει με σθένος να πιστεύει ότι το συγκριτικό crash test των ποσοστών τηλεθέασης κάποιων εκπομπών είναι θέμα που πρέπει να συζητιέται στην τηλεόραση για μισή ώρα, ενώ παράλληλα κάνουμε telemarketing σε μια «μαγική» σόμπα που μάλλον τρολάρουν και οι ίδιοι. Παραδέχομαι πάντως είναι μια πλούσια σε θέματα εκπομπή, με υψηλά νούμερα τηλεθέασης - και εφόσον αρέσει στους τηλεθεατές της, τι λόγος μου πέφτει εμένα;

8. Μιας και δεν μπορώ να τα παραβλέψω, θα ήθελα να αναφερθώ και στα τηλεοπτικά σποτ των κομμάτων. Στην κορυφή θα τοποθετήσω τη δυάδα των σποτ με το αεροπλάνο του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τα βρήκα τρομερά χιουμοριστικά. Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης με έκανε νομίζω πως βλέπω το νέο διαφημιστικό κάποιας μπύρας (πού το βρήκε τόσο κέφι ο άτιμος σε αυτές τις εκλογές;), ενώ η Νέα Δημοκρατία με έκανε να φοβηθώ πολύ με το «μαύρο» timeline της περίπτωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Τέλος, αν εξαιρέσουμε τις φιλολαϊκές αριστερές του καταβολές που έχουν άμεση επιρροή σε κάποιες από τις διαφημιστικές του καμπάνιες, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αρκετά σποτ (μιλάμε για πολλά λεφτά, όχι αστεία) με κορωνίδα αυτό που διηγείται τι θα γίνει την επομένη των εκλογών, αν βγει ο ίδιος νικητής, που μάλλον γυρίστηκε σε μια ελβετική Ελλάδα και μοιάζει έντονα με διαφήμιση νέου πολυκαταστήματος ή κινητής τηλεφωνίας – θα σας γελάσω. Ό,τι και αν ψηφίζεις, πάντως, με τα σποτ απολάμβανες ελληνική μυθοπλασία! Μια μυθοπλασία που γράφεται στις «πλάτες» του ελληνικού λαού, που αν ήταν σίριαλ φαντάζομαι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να είχε κοπεί στα πρώτα επεισόδια και να μην το ξαναδούμε ποτέ μα ποτέ ξανά στη ζωή μας.

9. Αυτή η σεζόν, ωστόσο, θα με κάνει να παραδεχτώ δημοσίως πως έχω κληρονομικό χάρισμα επί των τηλεοπτικών. Ο Λάτσιος το είπε με τον τρόπο του, ο Λιάγκας το έδωσε στο πιάτο: Η Ζέτα επιστρέφει στον ΑΝΤ1. Το είπα, το ξαναείπα, το υπονόησα, μέχρι που το γράφω ευθέως. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια πρόσωπα σε μια συγκεκριμένη φάση της καριέρας τους είναι δεμένα με κάποια κανάλια, όχι επειδή δεν έχουν ικανότητες να δουλέψουν αλλού, αλλά επειδή απλά κολλάνε. Φανταστείτε, ας πούμε, αν η Ελένη δεν είχε φύγει ποτέ από τον ΑΝΤ1, πόσο παράταιρη θα ήταν στη σημερινή εκδοχή του καναλιού.

10. Για το τέλος άφησα τη χρυσή επιστροφή της σεζόν, δηλαδή τον δεύτερο κύκλο του «The Voice». Τα μαγικά ποσοστά τηλεθέασης που έφερε στον ΑΝΤ1 την προηγούμενη σεζόν έκαναν το κανάλι να δίνει, ήδη πριν την έναρξή του, γη και ύδωρ σε ό,τι έχει να κάνει με τον δεύτερο κύκλο του show. Ένα πρώτο δείγμα του πόσο χαίρεται ο ΑΝΤ1 για την ύπαρξη του «The Voice» στο πρόγραμμά του είναι και τα teaser του, που βγήκαν και πραγματικά κάνουν αίσθηση. Φαντάζομαι, θα είναι μεγάλη και η χαρά του Τζώνη Καλημέρη που πλέον βρίσκεται στο κανάλι που έχει το project για το οποίο τόσο πολύ ήθελε να δουλέψει.

Νικήτρια της εβδομάδας θεωρώ πως είναι η Έλλη Στάη. Χωρίς να έχει το άγχος της επιτυχίας ή αποτυχίας ενός κεντρικού δελτίου χαρίζει κύρος στον ενημερωτικό τομέα του Alpha, παραμένει σταρ ανά τους αιώνες και διδάσκει δημοσιογραφία - και φινέτσα.

Περισσότερα κείμενα από τον Κωνσταντίνο Αντωνάτο- Χαντζάκο εδώ.

O Κωνσταντίνος Αντωνάτος - Χαντζάκος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

https://twitter.com/SirConstantino

http://instagram.com/sirconstantino

Σου άρεσε το κείμενο; Συμφωνείς; Διαφωνείς οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως; Κάνε το δικό σου σχόλιο παρακάτω. Το Yupiii θέλει και τη δική σου άποψη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα