Follow us

Όταν Η Τέχνη Οργιάζει (Κυριολεκτικά): Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ για αρχάριους (video)

Η προώθηση μίας έκθεσης αφιερωμένης στο έργο και τις εκκεντρικότητες μίας ιδιόμορφης προσωπικότητας όπως αυτή του Μαρκήσιου ντε Σαντ, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό, γιατί πολύ δύσκολα θα βρεθεί το concept που θα αποδώσει επαρκώς την πολυεπίπεδη σκέψη του ανθρώπου που - μεταξύ πολλών άλλων - «βάφτισε» τον σαδισμό.

askmen.gr
ΓΡΑΦΕΙ: ASKMEN.GR
Μαρκήσιος ντε Σαντ

Η ιδέα των ανθρώπων του Μουσείου Orsay να αναθέσουν σε δύο κινηματογραφιστές τη δημιουργία ενός βίντεο εμπνευσμένου από τη ζωή και το έργο του διαβόητου λιμπερτίνου, πάντως, αποδείχτηκε εξαιρετική. Ο τρόπος με τον οποίο οι David Freyond και Florent Michel απέδωσαν κινηματογραφικά την έκθεση «Σαντ: Επίθεση στον Ήλιο» είναι ομολογουμένως μοναδικός και κάπως ασυνήθιστος (αφού μιλάμε για διαφήμιση μουσειακής έκθεσης).

Η μελέτη της ζωής και των έργων του υμνητή και αρχιερέα της διαστροφής, τους ενέπνευσε ώστε να γυρίσουν μία μικρού μήκους -καλλιτεχνική- παρτούζα: Γυμνά κορμιά αγγίζονται σε ένα φόντο μαύρο αλλά όχι ψυχρό. Αγαπιούνται και μισούνται αρμονικά. Φτάνουν στην κορύφωση γρήγορα αλλά βασανιστικά. Και, ηρεμούν.

Σε περίπτωση που βρεθείς προς Παρίσι μεριά από τις 14/10/2014 μέχρι τις 25/01/2015, η έκθεση «Σαντ: Επίθεση στον ήλιο» πρέπει να συμπεριληφθεί στις επισκέψεις σου.

Το κλιπ θυμίζει κάτι από το «Salo ή 120 μέρες στα Σόδομα» του Παζολίνι στο πιο... κατάλληλο και εξευγενισμένο, αφού και δεν απεικονίζονται σκληρές σκηνές – ούτε καν διείσδυση. Όπως σχολίασε η Liberation, πρόκειται για ένα εξόχως καλαίσθητο έργο που «θυμίζει κάτι από πίνακα του Ρενουάρ ή του Ροντέν. Εν συντομία, πρόκειται για ένα αριστούργημα που θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου».

Δες το βίντεο γρήγορα αλλά βασανιστικά στο askmen.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα