Το "Ντέρτι" δεν φτιάχτηκε απλώς για να γίνει επιτυχία

Τέσσερα χρόνια μετά το περιβόητο "πάγωμά" του, το "Ντέρτι" έρχεται επιτέλους στον ΑΝΤ1. Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε τα πρώτα 30 λεπτά και εξηγεί γιατί εδώ δεν έχουμε απλώς ακόμη μία σειρά εποχής.

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

Το "Ντέρτι" -επιτέλους- ήρθε στον αέρα του ΑΝΤ1. Όπως ακριβώς του άξιζε. Ξεχωριστό, λαϊκό, all star. Και εδώ που τα λέμε αδίκως "παγωμένο", γιατί δεν υπάρχει -σήμερα- καμία ταύτιση/ομοιότητα με παρόμοια σειρά.

Πριν σε βάλω στην ιστορία της σειράς, να σου θυμίσω πως το "Ντέρτι" δεν είναι ακόμα μια διασκευή σεναρίου, μια προσαρμογή μιας ξένης ιδέας που τη στριμώξαμε στα ελληνικά δεδομένα. Εδώ έχουμε ένα πρωτότυπο, ελληνικό σενάριο από -αν όχι τους καλύτερους, τους πιο επιτυχημένους των τελευταίων ετών- τη Μελίνα Τσαμπάνη και τον Πέτρο Καλκόβαλη. Τους ανθρώπους που αναγέννησαν την ελληνική τηλεοπτική μυθοπλασία με τις "Άγριες Μέλισσες" και έκαναν μια ακόμα μεγάλη επιτυχία με τη "Μάγισσα". Αυτή τη φορά δεν συνεργάζονται με τον Λευτέρη Χαρίτο (κρίμα, γιατί ταίριαζαν απόλυτα) αλλά με τον εξαιρετικό Σπύρο Ρασιδάκη, τον άνθρωπο πίσω από τη "Διάφανη Αγάπη", τα "Καλύτερά μας Χρόνια" αλλά και το "Έλα στη θέση μου". Μιλάμε για all star team, όχι για μια… off Broadway παραγωγή.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε την Ευγενία Ξυγκόρου (την οποία πέρυσι απολαύσαμε στο "Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι") και ορισμένα πολύ πολύ αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά πρόσωπα, με εξέχοντα στο καστ τους Κλέλια Ρένεση, Τάσο Νούσια, Φανή Μουρατίδη, Λεωνίδα Κακούρη και Ευαγγελία Συριοπούλου. Επίσης σε πολύ κομβικό ρόλο στην ιστορία εμφανίζεται ο Νικόλας Χαλκιαδάκης, όπως και η Θεοδώρα Σιάρκου.

Τι θα δεις στο "Ντερτι"

Επί της ουσίας η ιστορία ξεκινάει με τη Στέλλα στο επίκεντρο, τη νεαρή κοπέλα που υποδύεται η Ευγενία Ξυγκόρου. Μεταφερόμαστε στην Πάτρα του 1987, όπου εκείνη προσπαθεί να βρει τα πατήματά της μετά τον θάνατο του αγαπημένου της μπαμπά. Όμως η Στέλλα δεν είναι μόνο η κόρη του μπαμπά της, του σπουδαίου μπουζουξή Σμαραγδή, αλλά και κόρη μιας ντίβας της πίστας της Πάτρας, της Ξένιας Αβραμίδου. Την Ξένια υποδύεται η Κλέλια Ρένεση, σε έναν ακόμα ρόλο που νιώθεις πως της ταιριάζει γάντι. Φιλόδοξη, δυναμική, απαιτητική και συγκρουσιακή, έχει χτίσει καριέρα και ζωή στην Πάτρα, αφήνοντας πίσω της τον πρώτο γάμο με τον Στράτο και την κόρη τους, τη Στέλλα, επιλογή για την οποία νιώθει τύψεις, αλλά δεν το παραδέχεται εύκολα. Είναι παντρεμένη με τον Αλέκο, τον ήρωα που υποδύεται ο Τάσος Νούσιας. Με τη σειρά του ο Αλέκος είναι ένας πραγματικός άρχοντας της νύχτας, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου "Ντέρτι", που έχει δημιουργήσει για την Ξένια και εκείνη το έχει κατακτήσει ως το μικρό βασίλειό της.

Στο πρώτο επεισόδιο, μέρη του οποίου παρακολουθήσαμε στην avant première, η Στέλλα βρίσκεται μπλεγμένη εξαιτίας του Γιάννη, του νεαρού νταή που υποδύεται ο Αργύρης Πανταζάρας. Εκείνος την παγιδεύει για να γλιτώσει ο ίδιος και εξαφανίζεται, αφήνοντάς την αντιμέτωπη με την Αστυνομία και με κατηγορίες από τις οποίες μόνο η δική του επιστροφή μπορεί να την απαλλάξει. Η επανεμφάνισή του θα αποδειχθεί καταλυτική τόσο για το μέλλον της όσο και για τη δύσκολη σχέση της με τη μητέρα της.

Κάπου εκεί εμφανίζεται και ο Νικόλας Χαλκιαδάκης ως Άρης, αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών που κουβαλά τα δικά του σκοτάδια. Μπαίνει στη ζωή της Στέλλας ως προστάτης και καθοδηγητής, όμως ο έρωτάς του για εκείνη θα τον φέρει γρήγορα αντιμέτωπο με το καθήκον, τις αρχές του και τελικά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Απαραίτητο trivia (για να θυμουνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινουργιοι)

Μην ξεχνάμε πως το "Ντέρτι" κουβαλά πίσω του μια σχεδόν μυθιστορηματική τηλεοπτική ιστορία, αφού η σειρά που φτάνει σήμερα στις οθόνες μας είχε αρχικά σχεδιαστεί για να προβληθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Πρόκειται για το φιλόδοξο σενάριο των Τσαμπάνη - Καλκόβαλη μετά τις "Άγριες Μέλισσες", με τον Λευτέρη Χαρίτο τότε στη σκηνοθεσία, που είχε προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 τον Ιανουάριο του 2023. Τον Μάιο του 2022, όμως, οι δημιουργοί ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι το project μπαίνει στον "πάγο", όταν πληροφορήθηκαν πως ο Alpha προετοίμαζε το "Αυτή η νύχτα μένει", μια σειρά που επίσης τοποθετούσε τη δράση της στον κόσμο των νυχτερινών κέντρων και του λαϊκού τραγουδιού και επρόκειτο να προηγηθεί χρονικά στον αέρα.

Η ανακοίνωση των Τσαμπάνη, Καλκόβαλη και Χαρίτου υπήρξε τότε εξαιρετικά αιχμηρή: έκαναν λόγο για "νέα ήθη" στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό και ξεκαθάριζαν ότι δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε μια συνθήκη όπου δύο ομοειδείς σειρές θα έβγαιναν σχεδόν ταυτόχρονα στον αέρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν ήθελαν η μυθοπλασία να μετατραπεί σε "αρένα". Το "Ντέρτι" παραμερίστηκε, τη θέση του στον σχεδιασμό του ΑΝΤ1 πήρε τελικά η "Μάγισσα" και το σενάριο παρέμεινε στο συρτάρι. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το σχέδιο ανασύρεται, ξαναστήνεται και φτάνει επιτέλους στην οθόνη, έχοντας αλλάξει αρκετά ώστε να μη θυμίζει κάτι που έχουμε δει πρόσφατα και να διεκδικεί τον χαρακτήρα μιας πραγματικά πρωτότυπης τηλεοπτικής πρότασης.

Στους τίτλους αρχής, στο "Ντέρτι" θα ακούσουμε μια διασκευή του διάσημου τραγουδιού "Βραδιάζει" του Χρήστου Νικολόπουλου με τη φωνή της Νατάσας Θεοδωρίδου. Το εξαιρετικό με το "Ντέρτι" είναι και κάτι ακόμα, που για μένα λέει πολλά για τη βαρύτητα και την καλλιτεχνική αξία μιας σειράς. Το σύνολο της μουσικής που ακούγεται στη σειρά είναι πρωτότυπο - ανάμεσα στις υπογραφές της αυθεντικής μουσικής της σειράς θα είναι και αυτή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, ενώ θα ακουστούν και σε σύγχρονες διασκευές αξέχαστα τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με την υπογραφή του και φυσικά τον ήχο του μπουζουκιού του. Παράλληλα, ωστόσο, πρωτότυπη μουσική για τη σειρά έχει δημιουργήσει και ο Alex Sid, ένας άνθρωπος που έχει υπογράψει ουκ ολίγα εξαιρετικά τηλεοπτικά soundtrack τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από τις "Άγριες Μέλισσες".

Οι πρωτες εντυπωσεις

Το "Ντέρτι", τουλάχιστον από όσα είδα στην avant premiere, νιώθω πως αδικείται αν το αντιμετωπίσεις αποκλειστικά με τους συμβατικούς όρους μιας καθημερινής τηλεοπτικής σειράς. Εγώ θα προτιμούσα να το δω όπως προσπάθησα να "δω" και το "Υπάρχω": ως ένα μυθοπλαστικό εγχείρημα με στοιχεία μιας άλλης εποχής. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή έχουμε δει μισή ώρα καθαρού επεισοδίου -εξαιρετική, ομολογώ-, αλλά όχι ακόμη την πλήρη αίσθηση των τίτλων, της πρωτότυπης μουσικής και όλων των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν την ατμόσφαιρα της σειράς.

Η Κλέλια Ρένεση και ο Τάσος Νούσιας είναι δύο τόσο πληθωρικοί ηθοποιοί που ομολογουμένως δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους. Ειδικά σε πρώτη φάση και στο απόσπασμα που μας παρουσίασε ο ΑΝΤ1.

Η Ευγενία Ξυγκόρου αποδίδει με πολύ καλό τρόπο τη Στέλλα, αν και εδώ θα κρατήσω μια μικρή επιφύλαξη. Οι διαδοχικές επιτυχίες μιας ηθοποιού και η δημοφιλία που εύλογα τις συνοδεύει δεν σημαίνουν αυτομάτως και απόλυτη ταύτιση με κάθε επόμενη ηρωίδα. Θέλω λίγο χρόνο ακόμη με τη Στέλλα, να δω πώς θα εξελιχθεί μέσα στην ιστορία και πόσο οργανικά θα γίνει τελικά "δική" της.

Στα πρώτα αυτά λεπτά είδα έναν πολύ ωραίο Αργύρη Πανταζάρα, λίγο πιο casual και λιγότερο επιτηδευμένο από πρόσφατους ρόλους του, ενώ και ο Νικόλας Χαλκιαδάκης βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο υποκριτικά. Μην ξεχνάμε με πόσο ταλαντούχους ηθοποιούς αναμετριέται και βρίσκεται μόλις στην τρίτη ή τέταρτη τηλεοπτική του δουλειά.

Η εποχή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα με εξαιρετικά ωραίο τρόπο. Με αυτές τις 80’s & 90’s σειρές, λόγω της μικρής απόστασης από την εποχή, το πράγμα μπορεί να πάει τελείως λάθος. Εδώ δεν πάει καθόλου λάθος. Τα ρούχα, η ατμόσφαιρα, τα σπίτια αλλά και η διάθεση των ηρώων - που στα 90s ειδικά δεν είχαν καμία σχέση με τη σημερινή ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων - είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Ακόμα και τα πλακάκια και τα ντουλάπια στα σπίτια δεν είναι ούτε φτιαχτά ούτε ψεύτικα σκηνικά, είναι αληθινά 80s σπίτια.

By the way, το "Ντέρτι" θα μεταδίδεται με τρία επεισόδια την εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, το "Ντέρτι" είναι φτιαγμένο με αρκετή προσοχή για να γίνει κάτι καλύτερο από ένα mainstream τηλεοπτικό χιτ. Μπορεί να μη φανεί από την πρώτη στιγμή, αλλά θα το δείτε. Εδώ θα είμαστε.

Instagram Facebook X