Όση ώρα έβλεπα το πρώτο επεισόδιο του "Να με λες μαμά", σε μια πολύ ωραία εκδήλωση που ετοίμασε ο Alpha στο Cinobo Opera της Ακαδημίας για να μας βάλει σε ρεαλιστικά κινηματογραφική διάθεση, ένα πράγμα σκεφτόμουν: με τι καρδιά κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο στο συρτάρι αυτό το διαμάντι;
Στα βασικά της σειράς, για να καταλάβετε, το "Να με λες μαμά" είναι μια πολύ γλυκιά σειρά, πολύ αληθινή, ελάχιστα μελό. Έχει ρεαλισμό, έχει αγωνία, έχει βία, αλλά έχει και μια γλύκα η άτιμη, που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις. Για την ιστορία, η φάση ξεκινά με τη Ξένια, μια κόρη μεγαλοαστής γυναίκας (Φιλαρέτη Κομνηνού) που έχει απαρνηθεί την οικογένειά της -δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί εκ πρώτης όψεως- και ζει απομονωμένη σε έναν υδροβιότοπο όπου εργάζεται ως ορνιθολόγος. Φοβική με τους ανθρώπους, τα κοινωνικά κλισέ και τις υποχρεώσεις. Από την άλλη, η μικρή Ιωάννα ζει σε ένα σπίτι με τη μαμά της και τον πατριό της, φουλ κακοποιητικοί και οι δύο, αφημένη στην τύχη της. Από τη στιγμή που ξυπνάει μέχρι και τη στιγμή που κοιμάται, νιώθει πως είναι βάρος και πρόβλημα. Μέχρι που καταλαβαίνεις ότι δεν το νιώθει απλά, το βιώνει στο κορμί και τη ψυχή της. Ξένια και Ιωάννα θα βρεθούν τυχαία και μοιραία οι άδειες από οικογενειακή αγάπη ψυχές τους θα συντονιστούν. Η απόκοσμη Ξένια μετατρέπεται σε έναν άνθρωπο που νοιάζεται ξαφνικά για ένα αδύναμο παιδί που πασχίζει να βρει ένα μικρό φως στην καθημερινότητά του. Ένα ταλαίπωρο παιδί, που σφύζει από ευφυΐα, ευγένεια και αγάπη βέβαια.
Από την επίσημη περιγραφή της σειράς, εξηγούνται ορισμένα πράγματα. Η Ξένια έχει περάσει την παιδική της ηλικία σε ορφανοτροφείο και το μόνο που θυμάται από τη βιολογική της μητέρας είναι τα χέρια της καθώς την άφηνε στο ίδρυμα. Όταν συναντάει την Ιωάννα, ένα χαρούμενο 8χρονο κοριτσάκι, παρατηρεί μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός της, μέχρι που τελικά μαθαίνει από τους γείτονες της ότι κακοποιείται από τη μητέρα της και τον φίλο της. Τη συγκλονιστική στιγμή που βρίσκει την αθώα αυτή μικρή ψυχή παρατημένη κυριολεκτικά στα σκουπίδια, αποφασίζει να την απαγάγει, να τη μεγαλώσει σαν δικό της παιδί και να της προσφέρει την προστασία, τη θαλπωρή και την αγάπη που τόσο της έχουν λείψει. Μαζί εγκαταλείπουν το χωριό στο οποίο μένουν και ξεκινούν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι. Ένα ταξίδι που σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη μιας καινούριας ζωής και ενός αέναου κυνηγητού. Ένα ταξίδι ζωής, όταν η αγάπη γίνεται καταφύγιο και προορισμός. Θα καταφέρει η Ξένια να προσφέρει στην Ιωάννα τη φροντίδα και την αγάπη που της αξίζει; Θα μπορέσει να ξεπεράσει κοινωνικά αλλά και νομικά εμπόδια; Και πού θα οδηγήσει αυτό το "ταξίδι" και την ίδια την Ξένια; Σε ποιες προσωπικές αποκαλύψεις;
Τεχνικά η σειρά τα σπάει. Από το τραγούδι των τίτλων με τη μαγική φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και το "Σ' αγαπώ" του Γιώργου Χατζηνάσιου, τα εκπληκτικά πλάνα, την εξαιρετική ερμηνεία της Μαρίας Κίτσου που πραγματικά λάμπει στην ουσιαστικά πρώτη της καλή τηλεοπτική στιγμή μετά τις "Άγριες Μέλισσες" και φυσικά την ταλαντούχα Ναυσικά Κοκοτά που υποδύεται την Ιωάννα. Χωρίς τη μικρή Ναυσικά, που παίζει καλύτερα από άλλους ενήλικους επαγγελματίες του είδους, η σειρά θα ήταν αλλιώς. Το κοριτσάκι είναι η αποκάλυψη του "Να με λες μαμά".
Στη σειρά θα δεις αρκετά γνωστά τηλεοπτικά πρόσωπα, όπως την Ελένη Κοκκίδου. Αν καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα είναι η βιολογική μητέρα της Ξένιας. Την πάντα άρτια Φιλαρέτη Κομνηνού, ως τη θετή μαμά της Ξένιας, τη Δανάη Επιθυμιάδη (που έβλεπες πέρυσι στον "Τιμωρό”) σε έναν ιδιαίτερο ρόλο, αλλά και τον Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο που θα αντιπαθήσεις περισσότερο στη σειρά – και γι' αυτό θα τον παραδεχθείς ως ηθοποιό για ακόμα μια φορά. Μιλάμε για μια εκπληκτική μίνι σειρά σε σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου και σενάριο Νίκου Μήτσα,
Αν είσαι γονιός που τιμάς τον τίτλο που σου χάρισε ο Θεός, θα συγκλονιστείς. Δεν θα πιστεύεις πως μπορεί να συμβαίνει δίπλα σου κάτι τέτοιο. Αν δεν είσαι γονιός και θες να γίνεις, θα πάρεις ένα τεράστιο μάθημα. Και αν έχεις έστω και μια αρνητική ανάμνηση ως παιδί, δε θα μπορείς να σταματήσεις να κλαις. Αν είσαι απλά θεατής, θα νιώσεις πως βλέπεις μια αριστουργηματική τηλεοπτική δουλειά.
Το "Να με λες μαμά" κάνει πρεμιέρα στον Alpha την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00 με διπλό επεισόδιο!
Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.
http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos