Follow us

ERTFLIX | Το success story της ΕΡΤ κλείνει 4 χρόνια

Οι αριθμοί - ρεκόρ για τη διαδικτυακή πλατφόρμα και τα επόμενα σχέδια της δημόσιας τηλεόρασης

ERTFLIX R

Αν κάποιος αναζητήσει την πρώτη αναφορά του Κωνσταντίνου Ζούλα στην υπό σύσταση τότε διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα οδηγηθεί στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το εισαγωγικό σχόλιο "Θα μπορούσε να λέγεται και ERTFLIX, αλλά το νέο όνομα δεν έχει ακόμη αποφασισθεί". Το ERTFLIX τότε παρουσιαζόταν ως η εξελιγμένη εκδοχή της υβριδικής τηλεόρασης της ΕΡΤ, που ήταν διαθέσιμη αν πατούσαμε το κόκκινο κουμπί του τηλεκοντρόλ. Τον Απρίλιο του 2020 το ERTFLIX μπορούσε να προσφέρει "24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, μια ξεχωριστή κατηγορία για το αρχείο της.

ERTFLIX | Το success story της ΕΡΤ κλείνει 4 χρόνια

Εντελώς δωρεάν

Αν ανατρέξουμε στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση ωστόσο της ΕΡΤ για τη νέα της πλατφόρμα που λεγόταν επισήμως ERTFLIX φθάνουμε στον Μάιο του ίδιου έτους, που η εφαρμογή ήταν "πλέον επισήμως διαθέσιμη σε ταμπλέτες, υπολογιστές και κινητά προσφέροντας εντελώς δωρεάν δεκάδες ταινίες, σειρές, ντοκιμαντέρ και φυσικά τις εκπομπές της ΕΡΤ και επιλεγμένα ντοκουμέντα από το μοναδικό αρχείο της", ενώ τότε μπορούσες να μπεις μέσω του κλασικού web tv της ΕΡΤ. Το 2020 μάλιστα και μέσα σε μόλις 10 ημέρες λειτουργίας του, το ERTFLIX είχε δεχθεί τις πρώτες 512.000 επισκέψεις τους, χωρίς κανένας όμως να μπορεί να σκεφτεί όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα βέβαια το ERTFLIX μπορεί με περηφάνια να συστήνεται ως το μεγαλύτερο success story της δημόσιας τηλεόρασης εδώ και δεκαετίες. Στην πρόσφατη παρουσίαση της ΕΡΤ στους εκπροσώπους του Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το έργο των τελευταίων ετών, ανακοινώθηκαν τα πολύ εντυπωσιακά ποσοστά της πλατφόρμας, που πλέον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ της φυσική δυναμική των γραμμικών συχνοτήτων της ΕΡΤ. Από τις 500 χιλιάδες θεάσεις του πρώτου δεκαημέρου λειτουργίας του, πίσω στο 2020, το ERTFLIX πλέον διατηρεί σταθερά κατά μέσο όρο περί τις 510.000 θεάσεις καθημερινά, που αντιστοιχούν περίπου σε 340.000 ώρες ημερήσιας θέασης. Αν αναλογιστεί κανείς και την τηλεθέαση που σημειώνει κυρίως η ΕΡΤ1, κοντράροντας σε ορισμένες ζώνες ακόμα και πολυδιαφημισμένα προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης, θα έλεγε κανείς πως η ΕΡΤ κατάφερε να μετακινηθεί μετασχηματιζόμενη από κοιμώμενο γίγαντα σε έναν ισχυρό παίκτη του παιχνιδιού με τεράστια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Αναλυτικότερα, το ERTFLIX κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ για το 2023 που άγγιξαν τα 117 εκατομμύρια θεάσεις. Ενδεικτικό για το μέλλον της προσβασιμότητας των θεατών σε τηλεοπτικό περιεχόμενο θα πρέπει να επισημάνουμε πως το 44,5% ήταν από συσκευές "έξυπνων" τηλεοράσεων, ενώ 25,4% μπήκαν στο ERTFLIX από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 24,8% από κινητά και 5,3% από tablet. Οι εναλλακτικοί τρόποι θέσεις του προγράμματος της ΕΡΤ μάλιστα ήταν και αυτοί που πυροδότησαν την έντονη διαφωνία της διοίκησης της ΕΡΤ με τη Nielsen με τον κ. Ζούλα στην πρόσφατη παρουσίαση να ξεκαθαρίζει πως σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις τηλεθέασης, ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, τονίζοντας πάντως ότι "η τεχνολογία της Nielsen δεν μπορεί πλέον να αποτυπώσει με ακρίβεια τις συνήθειες του τηλεοπτικού κοινού που παρακολουθεί τα αγαπημένα του προγράμματα σε συσκευές εκτός τηλεόρασης".

Κωνσταντίνος Ζούλας
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας.

Ενδεικτικά τον Μάρτιο του 2024, το ERTFLIX σημείωσε άνοδο 87% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώνοντας 15.929.158 θεάσεις έναντι 8.527.020 που είχε την προηγούμενη χρονιά. Ανάμεσα στα δεκάδες προϊόντα που μπορεί ένας θεατής να βρει διαθέσιμα στο ERTFLIX σήμερα, τις κορυφαίες θέσεις στην προτίμηση των χρηστών της πλατφόρμας σύμφωνα με τις καταγραφές της NPAW, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ "Η παραλία", "Ηλέκτρα" και "Κάνε ότι κοιμάσαι ΙΙ". Ακολουθεί η πολυβραβευμένη δραματική ταινία σε σκηνοθεσία-σενάριο της Ασημίνας Προέδρου "Πίσω από τις θημωνιές" ενώ την πεντάδα κλείνει η κωμική σειρά της ΕΡΤ "Στα σύρματα". Στα ξένα προγράμματα, τις πέντε πρώτες θέσεις σε σχέση με τον αριθμό των θεάσεων είχαν η σειρά κατασκοπευτικού θρίλερ "Killing Eve", οι αστυνομικές σειρές "Αστρίντ και Ραφαέλ" και "Επιθεωρητής Μπέκστρομ". Ακολουθούν η σειρά με στοιχεία πολιτικού θρίλερ "Secret State" και η αστυνομική σειρά "Reyka".

Τα νέα προϊόντα

Πριν λίγες εβδομάδες η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ, Κατερίνα Κασκανιώτη, ανακοίνωσε πως συνεχίζεται η επένδυση στην τεχνολογική αναβάθμιση με παρεμβάσεις στο ERTFLIX, ενώ μέσα στην άνοιξη το ERTFLIX θα αποκτήσει 200 νέους τίτλους προς θέαση.

Κατερίνα Κασκανιώτη
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΡΤ, Κατερίνα Κασκανιώτη.

Παράλληλα, το περιεχόμενο της πλατφόρμας ενισχύεται με live streaming κανάλια, αφού εδώ και λίγες ημέρες είναι διαθέσιμα μέσω ERTFLIX τα διεθνή κανάλια TV5, DW, RIK, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμα περισσότερα. Επίσης, το ΕΡΤSPORTS1 και ΕΡΤSPORTS2 θα αποκτήσουν συνεχόμενη ροή, προκειμένου να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τον προσεχή Ιούνιο, μετά το κλείσιμο των σχολείων, αναμένεται το official launch του παιδικού ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ, του ΕΡΤ kids.

Σε δύο φάσεις

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως μέσα στο 2023 έκανε πρεμιέρα στο ERTFLIX και η σειρά "Έρημη Χώρα". Η δραματική σειρά, διάρκειας οκτώ επεισοδίων, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιώργου Γκικαπέππα, αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή μυθοπλασίας του ERTFLIX που μεταδόθηκε σε δύο φάσεις αποκλειστικά από την πλατφόρμα χωρίς η μετάδοσή του να σχετίζεται με την ΕΡΤ1. Μετά την τεράστια αποδοχή που είχε ο πρώτος κύκλος της σειράς μάλιστα η ΕΡΤ ανακοίνωσε την έγκριση του δεύτερου κύκλου της σειράς "Έρημη Χώρα" που αναμένεται να είναι διαθέσιμος μέσα στους επόμενους μήνες.

Έρημη Χώρα
Η "Έρημη Χώρα" είναι η πρώτη παραγωγή μυθοπλασίας της πλατφόρμας.

*Απο την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"

Αντωνάτος - Υπογραφή

Tα social media του Κωνσταντίνου Αντωνάτου.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Tags

Διαβάστε Ακόμα