Follow us

Μια ανοιχτή πληγή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη

Τέμπη

Ήρθε και η μέρα που τα #Τέμπη θα γίνονταν επέτειος. Μαύρη επέτειος, όπως τόσες άλλες έχουμε να συναντάμε κάθε τόσο. Μια επέτειος που ως πιο πρόσφατη μας βοηθά να θυμόμαστε την ανικανότητά μας. Αυτή η σχεδόν dna-κή ανικανότητά μας να αποδεχθούμε πως δεν είμαστε και ο καλύτερος λαός του κόσμου. Αυτή η ανικανότητά μας που μας ωθεί να μην βλέπουμε πως ζούμε σε μια πολύ όμορφη χώρα με φυσικό κάλλος και την έχουμε κάνει σαν τα μούτρα μας. Τα οποία σίγουρα δεν μοιάζουν ούτε με του Μεγάλου Αλεξάνδρου (που μας πήρε ο πόνος αν το Netflix τον βγάζει gay) ούτε με του Ερμή του Πραξιτέλη. Αυτοί είχαν δικές τους μοίρες να ακολουθήσουν, όπως και εμείς σόλο καριέρα. Είναι η ίδια ανικότητά μας να μην στρωνόμαστε να βοηθήσουμε στο να αλλάξει η δομή της κοινωνίας, γιατί πρώτα αυτή θα αλλάξει και έπειτα το σάπιο και ανάλγητο κράτος με τους μηχανισμούς του. Είναι η ανικανότητά μας να καταλάβουμε πως πρέπει να κάνουμε κάτι πέρα από το να κουνάμε το δάχτυλο στους άλλους. Είναι η ανικανότητά μας να μη διχαζόμαστε και για τα αυτονόητα.

Δεν ξέρω τι κερδίζει αυτή η γιαγιά που αναζητά τον Τασούλη της, από τα δεκάδες ανούσια instagram story μας βέβαια... Και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στην ουσία, με σκοτώνει.

Η τηλεόραση πάλι στον ρόλο της και φέτος. Φυσικά το "τραύμα" της κοινωνίας μπαίνει σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης και γεμίζει ξανά ώρες προγράμματος. Οι παρουσιαστές δικαίως ποντάρουν στην ανάδειξη του τραγικού δυστυχήματος και των αθέατων πλευρών του. Αλλά όχι, καμία αθέατη πλευρά δεν αναδεικνύεται. Τα ντοκιμαντέρ θυμίζουν πολυσυλλεκτική καταγραφή μαρτυριών, όπως μονομερώς κάνουν κάποια crime reality του εξωτερικού. Επίσης, με αυτό τον τρόπο ορισμένα ego της ελληνικής τηλεόρασης κομπάζουν απέναντι σε άλλα. Μπορείς κι εσύ, μπορώ κι εγώ. Θες εσύ, θέλω κι εγώ.

Δεν λέω, υπάρχουν καλές δουλειές μέσα σε αυτή την δυσάρεστη συγκυρία. Λόγου χάρη το #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ του MEGA με την Ανθή Βούλγαρη ήταν μια ώριμη δουλειά. Αποτέλεσμα της δουλειάς μάλιστα ενός ανθρώπου που ακόμα και σήμερα η "βαριά" Ενημέρωση δύσκολα τον αποδέχεται ως δικό της σώμα. Το ψυχαγωγικό παρελθόν της Ανθής Βούλγαρη χθες εμφανιζόταν κάθε τόσο σαν "λερωμένο ποινικό μητρώο", όσο οι χρήστες του X της μετρούσαν τα γκρο πλαν. Ίσως κι αυτή το παράκανε λίγο, αλλά η δουλειά της ήταν καλή. Για σχεδόν δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Και μπράβο της και για το #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ και για τα ποσοστά τηλεθέασης που σημείωσε. Μην πάθετε τώρα κανένα κοκομπλόκο που μιλάμε για ποσοστά τηλεθέασης. Αν δεν αποσκοπούσαν σε κάτι, δεν θα το έβγαζαν στον αέρα. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Από την άλλη, εμένα με προβληματίζει κάτι. Όλα τα δημοσιογραφικά "προϊόντα" που παράχθηκαν σε τηλεόραση και Διαδίκτυο δεν φέρνουν στο φως κανένα στοιχείο, καμία συγκλονιστική αποκάλυψη για τη μοιραία βραδιά. Αντιλαμβάνομαι πόσο χρήσιμο τηλεοπτικά (για όποιο device και αν προορίζεται κάθε παραγωγή) είναι να μιλά μια μάνα για την απώλειά της. Αλλά για την υπόθεση αυτή καθαυτή έχετε να μας πείτε κάτι; Πού είναι η βαθιά δημοσιογραφική έρευνα, όπως αυτές της Αγγελικής Νικολούλη, που παράγει αποτέλεσμα ανά υπόθεση; Πού είναι οι δημοσιογράφοι εκείνοι που θα βγουν μπροστά να μιλήσουν για όσα οι υποτιθέμενοι "ένοχοι" συγκαλύπτουν; Μιλούν όλοι για παραλήψεις, για συγκάλυψη, για ασυδοσία, αλλά κανείς δεν μας λέει για τι κατηγορούν και ποιους... Σιγά που ο καθένας υψηλόμισθος παρουσιαστής θα βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο των αποκαλύψεων... Αλίμονο, του χρόνου πρέπει να ανανεωθεί το συμβόλαιο και δεν είναι ώρα να ανοίγουν έριδες με τα υψηλά ιστάμενα στρώματα. Για αυτό καλύτερα οι media-κοί ας κάνουν ένα βήμα πίσω. Δεν κάνανε τίποτα, μόνο τα λόγια του πόνου μεταδίδουν. Των πραγματικά πονεμένων, αλλά και όσων βρίσκουν ευκαιρία να χτίσουν αφηγήματα πάνω στο αίμα άλλων για τις δικές τους σκοπιμότητες.

Έχουμε και τους άλλους, τους δήθεν τους μεγάλους, να λένε πως η Μαρία Καρυστιανού δεν είχε βήμα στην ελληνική τηλεόραση. Τώρα τι έχετε να πείτε; Η Μαρία Καρυστιανού, όπως και όσοι ήθελαν και είχαν το σθένος ή τη διάθεση, είχαν free pass να μιλήσουν παντού. Μπορώ να γνωρίζω δημοσιογραφικά πως οι προσκλήσεις σε εκπομπές δεν ήταν μία και δύο, ήταν πολλές. Κανένας δεν θα αρνιόταν να εξασφαλίσει μια live συνέντευξη από τη συγκεκριμένη γυναίκα. Όμως η ίδια δεν θέλησε να αναλωθεί στο reality που στήνει το ελληνικό σύστημα της μικρής οθόνης. Και καλά έκανε.

Όσοι βγαίνουν και μιλούν με τσιτάτα για τα #Τέμπη ως γεγονός και τα παραλληλίζουν με "μπάλα στην εξέδρα" υπονομεύουν την ίδια την υπόθεση. Και εντέλει δεν έχουν τίποτα να πουν. Μιλούν για όσους δεν αφήνουν τους άλλους να μιλήσουν, ενώ οι ίδιοι έχουν πει όσα δεν τους ρώτησε ποτέ κανείς. Άσε που στο "πλαίσιο της προώθησης" τελικά περισσότερο ακούστηκαν οι ίδιοι, παρά αυτό που ήθελαν να πουν. Αν η ετήσια καταμέτρηση της Google έβγαινε τώρα, να δούμε ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από όλο αυτό το επικοινωνιακό μανιφέστο.

Μοναδική εξαίρεση σε όλα όσα άκουσα τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την επέτειο του δυστυχήματος στα Τέμπη, είναι μια μητέρα. Η συγκεκριμένη γυναίκα, μητέρα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, μίλησε στην Κατερίνα Καινούργιου και πραγματικά με έκανε να σταματήσω ό,τι έκανα εκείνη την ώρα. Μίλησε για τα δύο θύματα της τραγωδίας, για τα οποία δεν μιλά κανείς. Δύο άνθρωποι χάθηκαν και επειδή ήταν στην άλλη αμαξοστοιχία, κανένας δεν έδωσε ισοδύναμη σημασία. Και ήταν οι μόνοι που στην ουσία δεν έκαναν κανένα λάθος. Πήγαιναν όπως ακριβώς έπρεπε, στη δουλειά τους, στο ρεύμα της καθόδου, από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Τίποτα περίεργο, εκτός από ένα τρένο σε τρελή πορεία με δεκάδες επιβαίνοντες και κανένα έλεγχο από την κεντρική διοίκηση που ερχόταν κατά πάνω τους. Αυτή η γυναίκα και τα λόγια της με συγκλόνισαν. Και αυτή η γυναίκα δεν ήταν σε κανένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ. "Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, κοπέλα μου..." είπε η συγκεκριμένη γυναίκα στην Καινούργιου και ήταν ό,τι πιο ανθρώπινο άκουσα σήμερα.

Αν είσαι ένας πολίτης αυτής της χώρας που σε νοιάζει τι πραγματικά έγινε στους συνανθρώπους σου ενεργοποιήσου. Μην προσπαθήσεις να διαλύσεις το σύστημα, ανάλυσέ το. Συνεργάσου με τις ανοργάνωτες υπηρεσίες, διάβασε, αναζήτησε, άκου, μελέτησε. Μην μένεις στο story με το συγκινητικό σκίτσο στο instagram. Δεν βοήθησες κανένα, μόνο το εγώ ως καλός και χριστός πιστός. Γίνε εσύ το επόμενο βήμα για να αποκατασταθεί η τάξη, όχι να καταστραφεί ακόμα περισσότερο η καμμένη γη. Τίμα τη μνήμη των 57 νεκρών γράφοντας με τις πράξεις σου νέα σελίδα στα πράγματα.

Η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει όσους μπορεί, σύμφωνα με τους νόμους. Εσύ θα μπορέσεις να κάνεις καλύτερη τη ζωή σου την επόμενη μέρα;

Μια ανοιχτή πληγή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα