Follow us

Aide-mémoire | Δεν είναι woke culture, είναι ζωή

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο και όχι μόνο

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
LGBTQ greece

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα!

Αυτό που ζει η Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο είναι μια σπουδαία επανάσταση. Όμοια της κανένας "νταής" πριν μια δεκαπενταετία δεν μπορούσε να φανταστεί να συμβαίνει.

Δεν είναι δικαίωμα στον γάμο ή την αποκατάσταση ενός ανθρώπου έναντι του νόμου. Είναι ζήτημα ορατότητας, ζήτημα που δίνει το δικαίωμα σε έναν συμπολίτη μας, όμοιο με εμάς, ίσως ακόμα και πιο έξυπνο, επιτυχημένο ή απλά καλό άνθρωπο, να ζήσει τη ζωή του όπως τη γουστάρει ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα στα μάτια όσων τον αμφισβητούσαν. Η πρόθεση να περάσει το νομοσχέδιο δεν ήταν ούτε της κυβέρνησης, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε καν των ευαισθητοποιημένων της Βουλής. Ήταν μια πρόθεση του ίδιου του ΠΘ που την πέρασε στους υποστηρικτές του και ήξερε πως θα βρει απήχηση και από άλλες παρατάξεις.

Οι άνθρωποι που αποκαλούσαμε "ακτιβιστές" νίκησαν. Νίκησε ο λόγος του καλού. Και ξέρετε, καλό και λόγος στην Ελλάδα συνήθως δεν πάνε παρέα. Λέμε συνήθως "δεν χρωστάει καλό λόγο σε κανένα". Γιατί μάθαμε πως πρέπει να χρωστάς για να κάνεις το καλό. Ανατραφήκαμε προσπαθώντας να βρούμε το συμφέρον πίσω από τις καλές προθέσεις. Μας μεγάλωσαν για να δείχνουμε με το δάχτυλο όποιον πάει να πει κάτι άλλο από αυτό που ξέρουμε. Γιατί το άλλο μας έμαθαν να το φοβόμαστε. "Ψηφίζω πάντα ο,τι ψηφίζει ο μπαμπάς" τραγουδούσε η Μαρινέλλα, γιατί μας μάθανε πως πρέπει να γίνουμε καθ’ εικόνα και ομοίωση τους. Να μην τολμήσουμε να διεκδικήσουμε να γίνουμε αυτόφωτοι.

Αυτό αλλάζει. Δεν καταστρέφεται η κοινωνία, εξελίσσεται και μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο.

Η Εκκλησία, από την άλλη, επέλεξε να διατηρήσει τα πιστεύω της και έχει απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, τα πιστεύω του Κλήρου, δεν είναι ο Χριστιανισμός. Η πίστη, η θρησκεία, το να πιστεύεις στον Θεό είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν σχετίζεται πολύ με το αν είσαι φαν της Εκκλησίας. Η πίστη μας δεν είναι τιμωρητική, ούτε ορίζει πώς θα ζεις. Η πίστη μας πρεσβεύει την αγάπη, την αλληλεγγύη στον άνθρωπο, τη συγχώρεση και τη συμπερίληψη. Αν αυτοί που διάβαζαν τα τροπάρια έξω από τη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης, καταλάβαιναν και τι λένε, θα έπρεπε να ντρέπονται για την παρουσία τους εκεί.

Απέναντι στην εξέλιξη υπάρχει και ο συντηρητισμός. Δεν θα μιλήσω για τις ομιλίες στη Βουλή, δεν θα σχολιάσω πόσοι τσαρλατάνοι βγήκαν εδώ και μέρες στα πρωινάδικα. Θα μιλήσω για εκείνον τον άνθρωπο που κλεισμένος στο σπίτι του νιώθει πως θίγεται από το νομοσχέδιο αυτό. Και θα του πω ότι αν έχει να φοβάται κάτι είναι ο ίδιος του ο χαρακτήρας, που δεν μπορεί να ανεχτεί πως κάποιος άλλος σε αυτή τη ζωή διεκδίκησε με σθένος κάτι και το κέρδισε.

Θα ήθελα να πω ένα "μπράβο" στον Γιώργο Καπουτζιδη. Εκείνος ήταν που ρίσκαρε να διαλύσει το pop και mainstream προφίλ του και να ριχτεί στη μάχη για το δικαίωμα. Αν δεν ήταν εκείνος, στα media η συζήτηση δεν θα είχε ανοίξει. Κανένας την τελευταία δεκαετία δεν είχε να χάσει περισσότερα από εκείνον. Και όμως ο Καπουτζίδης διάλεξε να τα ποντάρει όλα στο καλό. Και τώρα ρεφάρει.

Και αύριο τι; Θα περιφέρονται οι διάφοροι στα πρωινάδικα να μολύνουν τις ψυχές των ανθρώπων με διχασμό; Όχι. Θα πρέπει, εφόσον μιλάμε για νόμο του κράτους, πλέον η συζήτηση να πάψει. Και να μπει πια κι ένα φίλτρο στον βόθρο του λόγου του κάθε κλόουν σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο. Η Δημοκρατία ορίζει πως όλοι έχουν δικαίωμα στο να προτείνουν τη σκέψη τους. Η Δημοκρατία δεν λέει σκορπά ρητορική μίσους και δες τη Ρώμη να καίγεται.

Τέλος, να αγαπάτε εκείνους τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα σας/ μας άνευ όρων. Εκείνοι που δεν σας είπαν "μαζέψου", τι θα πει ο κόσμος και "Κοίτα να σοβαρευτείς και να κάνεις οικογένεια". Τους γονείς, τους φίλους, τους ανθρώπους γενικά που αλλάζουν μπροστά στην εξέλιξη και ανοίγουν αγκαλιά. Όλοι οι άλλοι έχουν τόσο μίσος να καταπιούν που κάποια στιγμή μοιραία η ζωή θα τους δείξει το λάθος τους.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Aide-mémoire | Δεν είναι woke culture, είναι ζωή

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα