Follow us

Aide-mémoire | Kind Reminder: Ελιάνα Χρυσικοπούλου, είσαι το καλύτερο πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το τηλεοπτικό τοπίο και όχι μόνο

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Ελιάνα Χρυσικοπούλου Rnew

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα.

Η Ελένη Μενεγάκη τελικά είναι μια τηλεοπτική νάρκη. Σκάει εκεί που δεν το περιμένεις, με την απλότητα που λέει η Αργυρώ πως το μοσχοκάρυδο πρέπει να μπαίνει στη μύτη του κουταλιού για να μην πικρίσει η σάλτσα."Το θέμα είναι, κάποιος ο οποίος δεν θέλει να λέγονται σενάρια για τον εαυτό του, μπορεί να λέει σενάρια για τους άλλους και για το μέλλον τους;" είπε η Ελένη Μενεγάκη.

Ένα πολύ παλαιό καθαρευουσιάνικο τραγουδάκι έλεγε:

"Μπαμ ηκούσθη στον αέρα

πλην τα βόλια πήγαν πέρα

και το ζώον το καημένον

ετινάχθη τρομαγμένον" ...

Έτσι πάνε τα πράγματα παιδιά. Και είναι απόλυτα λογικό να πηγαίνουν έτσι, όταν τα βόλια σκάνε από την ηγέτιδα- πρότυπο. Τι κι αν τα λέμε εμείς; Εμείς είμαστε πληβείοι συντάκτες "στα σάιτς", δεν είμαστε καν άνθρωποι με ονοματεπώνυμα.

Άκουγα με πολλή συμπάθεια και εκτίμηση τον Άρη Καβατζίκη -έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους της τηλεόρασης με βασικό χαρακτηριστικό την αξιοπρέπεια- να λέει πρώτα στη Δανάη Μπάρκα και έπειτα να το αναλύει περισσότερο στην Ελένη Μενεγάκη πως πρέπει να υπάρχουν όρια στα ρεπορτάζ γιατί δημιουργείται ανασφάλεια στους ανθρώπους της τηλεόρασης. Κατά κύριο λόγο δημιουργείται μια ανασφάλεια που ακολουθεί τον δικό τους φόβο, δημιουργείται στους έχοντες τη μύγα της ανασφάλειας, θα συμπληρώσω εγώ.

Αναρωτήθηκα πότε ένα ρεπορτάζ, άραγε, φιλτράρεται από το πόση ανασφάλεια θα προκαλέσει στους ανθρώπους που αφορά ή επηρεάζει εμμέσως... Υπό αυτάς τας συνθήκας, δηλαδή, δεν θα πρέπει ούτε δημοσκοπήσεις να δημοσιεύονται για τα πολιτικά, μιας και προκαλούν ανασφάλεια στους υποψηφίους που βρίσκονται στα κατώτατα σημεία των μετρήσεων με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται ο αγώνας τους. Ούτε νούμερα τηλεθέασης θα έπρεπε να σχολιάζονται γιατί απαξιώνουν τα προϊόντα που δεν φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις και έτσι γίνονται βορά στα αιμοδιψή όρνεα του διαδικτύου και των τηλε-δικαστηρίων. Συγγνώμη αλλά αυτά δεν γίνονται.

Κατά τη γνώμη μου, κάθε δημοσιογράφος επιστρατεύει την προσωπική του επαγγελματική ηθική και το όριο που βάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται. Και επιλέγει τι θα πει και πώς θα διατυπώσει μια είδηση ώστε να σεβαστεί τα εμπλεκόμενα μέρη.

"Σκέφτομαι πως για να το πιστεύω μόνο εγώ θα 'μαι λάθος. Οπότε κάνω την αυτοκριτική μου. Βλέπω ότι συζητάτε πως πληγώνει, δεν πρέπει, είναι βάναυσο, είναι για συναδέλφους. Βάζουμε μια επίφαση ανθρωποφαγική ενώ στην πραγματικότητα αυτός που είναι καλά στη βάση, στο κέντρο του και στα επαγγελματικά του ξέρει πως αν δεν κάνει αυτό, θα κάνει κάτι άλλο. Ξέρει την αξία του. Δεν νιώθω πως θα πληγεί το γόητρο κάποιου, αν από μόνο του δεν είναι εύθραυστο" είπε η Ελιάννα Χρυσικοπούλου σημειώνοντας πως κάποια πρόσωπα στην τηλεόραση μπορεί να έχουν "καντάρια ανασφάλειας". "Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ πάντα υπήρχε. Αυτό που λέμε είναι εξωραϊσμένο και ανώδυνο" συμπλήρωσε. Γι' αυτό η Ελιάννα Χρυσικοπούλου, εδώ και χρόνια, για εμένα αποτελεί τον πιο ευφυή άνθρωπο που έχει περάσει από τηλεοπτικό καθημερινό πάνελ. Μέτρο, λογική, άποψη, καυστικότητα. Όλα μαζί στο πλαίσιο μιας γυναίκας που σέβεται τον εαυτό της στη μικρή οθόνη και το brand κάτω από το οποίο συστήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στον κόσμο.

Πολύ σοβαρή τοποθέτηση υπήρξε και από το "Breakfast@Star”. Η Ελένη Χατζίδου τόνισε πως είναι "δημοσιογραφική επιτυχία" η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας πληροφορίας και ακόμα πιο σωστά τοποθετήθηκε η Λιλύ Πυράκη λέγοντας πως "Δεν θα σε πάρει τηλέφωνο κανένας τηλεοπτικός συντάκτης να σε ρωτήσει αν θα είσαι σε μια εκπομπή γιατί δεν θα το ξέρεις. Το ρεπορτάζ αν μια εκπομπή συνεχίζεται ή κόβεται δεν βγαίνει από τους παρουσιαστές, αλλά από στελέχη του σταθμού. Πάρε με να με ρωτήσεις να σου πω αν κόβομαι; Κανείς δεν παίρνει τον παρουσιαστή να του πει "έμαθα από στέλεχος ότι κόβεσαι”. Αυτά οι τηλεοπτικοί συντάκτες τα ψάχνουν πολύ". Και δεν είναι μόνο τώρα που τα λέει ωραία η συγκεκριμένη εκπομπή, τα είχε πει και ο Ετεοκλής Παύλου πριν λίγες ημέρες.

Πιστέψτε με, κανένας παρουσιαστής δε χάνει την εκπομπή του από σχόλια συντακτών ή αρνητική κριτική στο twitter. Ένας παρουσιαστής χάνει την εκπομπή του, όταν αυτό που παρουσιάζει δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικό, αναλογικά με το πόσο κοστίζει. This is it.

Αντί επιλόγου, θα σας παραθέσω το tweet-ακι που έκανα βλέποντας την Ελένη, την Πέμπτη.

Aide-mémoire | Kind Reminder: Ελιάνα Χρυσικοπούλου, είσαι το καλύτερο πάνελ της ελληνικής τηλεόρασης

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα