To ΕΡΤΝΕWS, το debate και το Ραδιομέγαρο στον καθρέφτη του

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος αναλύει όσα παρουσίασε η ΕΡΤ για την εκλογική περίοδο

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

Σημασία δεν έχει αν θα δεις ΕΡΤ, αλλά αν η ΕΡΤ καταφέρει να είναι αντάξια των προσδοκιών. Εγώ αυτό σκεφτόμουν καθώς άκουγα, άκουγα και άκουγα ξανά όσα μεγαλεπήβολα σχεδιάζουν οι άνθρωποι του Ραδιομεγάρου για τη βραδιά των φετινών εκλογών και φυσικά το περιβόητο debate των πολιτικών αρχηγών.

Για να βγει αυτό με τη σφραγίδα της σύγχρονης, ανταγωνιστικής ΕΡΤ έχει διανυθεί όμως μια διαδρομή σημαντική. Αν ξεναγηθείς στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, θα καταλάβεις πως σε κάθε γωνία του κτηρίου, υπάρχει ένας καθρέφτης που δεν φαίνεται. Είναι αυτός που θυμίζει σε όλους, εντός και εκτός οργανογράμματος ΕΡΤ, ότι υπάρχει μια παλιά, κακή, κοιμωμένη ΕΡΤ που προσπαθεί να αλλάξει. Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα της ίδιας της ΕΡΤ, όπως ξύπνησε η ΕΡΤ1 και έβγαλε στον αέρα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, να ξυπνήσει ολόκληρη.

Το να φιλοξενείς εξωτερικές κατά κύριο λόγο παραγωγές στη ψυχαγωγία, που εκτινάσσουν ERTFLIX και φυσικά φέρνουν πολλαπλάσια διαφημιστικά έσοδα σε σχέση με το παρελθόν είναι μια αποδεκτή, λογική στρατηγική στη ψυχαγωγία. Με την Ενημέρωση όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, θέλουν περισσότερη δουλειά. Ακριβώς επειδή δουλεύεις με το υπάρχον δυναμικό σου, εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν μάθει σε διαφορετικές συνθήκες εργασίας. Μη ξεχνάμε after all πως για δεκαετίες λειτουργούσαν -κάποιοι- ως δημόσιοι υπάλληλοι με τα όλα τους. Και μαζί με αυτούς, σε αυτό το καθεστώς της φορμόλης, έμπαιναν και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Με επικεφαλής λοιπόν τον Κωνσταντίνο Ζούλα, γενικό διευθυντή Ενημέρωσης τον Φώτη Καφαράκη, και διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης τον Γιάννη Τρουπή, το ΕΡΤNEWS φαίνεται πλέον να είναι η σημαία ολόκληρης της ΕΡΤ για την επόμενη μέρα. Ο Έλληνας εμπιστεύεται σήμερα την ΕΡΤ, άλλωστε λίγο ως πολύ προσπερνώντας τις παθογένειες που δημιουργεί μια δημόσια τηλεόραση, πάντα την εμπιστευόταν. "Αφού το λένε στην ΕΡΤ, ισχύει" πάντα λέω μέσα μου. Και νομίζω αυτό σκέφτεται και ο μέσος Έλληνας. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στην Αγία Παρασκευή θα το ζήλευε κάθε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σύγχρονα στούντιο, ριζικά ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, control rooms, νέες κάμερες, ρομποτικές κάποιες φορές, αποκλειστικά νέα στούντιο για green rooms και παρουσιαστές εικονικής πραγματικότητας. Κι όμως, αυτό είναι που παρουσίασε η ΕΡΤ την Τετάρτη. Ποιος να το πίστευε, πριν λίγα χρόνια.

Δεν σας λέω πως η ΕΡΤ ή μόνο το ΕΡΤNEWS ήρθε να βάλει τα γυαλιά στην ιδιωτική τηλεόραση. Να συνυπάρξει ήρθε. "Έρχομαι σαν φίλος" νιώθω πως λέει στην ιδιωτική αγορά, διεκδικώντας ωστόσο τον χώρο που της αναλογεί. Όχι στην αγορά, αλλά στην πραγματικότητα. Οφείλουμε όλοι, media-κοί και τηλεθεατές, να δώσουμε χώρο στην ΕΡΤ να είναι σημαντική. Το περιεχόμενο υπάρχει, σημασία έχει κι εμείς να θυμηθούμε πως οφείλουμε να μην της κάνουμε bullying. Αρκετά πέρασε την τελευταία δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι του ΕΡΤNEWS ετοιμάζονται για το debate και φυσικά τη βραδιά των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ναι ΟΚ, σε εμένα αυτό δεν λέει και τόσα πολλά. Εκλογές είναι, θα περάσουν. Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Ότι οι "Συνδέσεις" με τη Χριστίνα Βίδου και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο είναι ίσως η καλύτερη εκπομπή του είδους, ίσης αξίας με το "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1, απλά με περισσότερο χιούμορ. Ότι το ΕΡΤNEWS και θέλει και μπορεί να βγάζει 24 δελτία ειδήσεων τη μέρα, μιλάμε για 24 δελτία! Ούτε ένα ούτε δύο.

Αξίζει στον Έλληνα θεατή (και) μια τέτοια τηλεόραση, και ευτυχώς που η "πρωτοτυπία" της αδιάκοπης ενημέρωσης έρχεται από τον μόνο παίκτη του παιχνιδιού που όφειλε να το προσφέρει στον θεατή. Γιατί όπως ξέρετε, ό,τι δεν τα φέρνει στην τηλεόραση, μας αποχαιρετά. Η ΕΡΤ ευτυχώς έχει τους δικούς της πόρους και μπορεί τόσο να κρατά ενεργό ένα τέτοιο μηχανισμό ενημέρωσης και επιτέλους αξιοποιεί πολύ πιο ανταγωνιστικά το μεγάλο της δυναμικό. Επιγραμματικά μιλάμε για όλο τον μηχανισμό στα κέντρα των εξελίξεων στην Αθήνα, αλλά και στις πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς της Ελλάδας, με 24 μικρά και μεγάλα δελτία ειδήσεων (και στη νοηματική), καθημερινές εκπομπές και ένθετα με ειδικό περιεχόμενο.

Δεν τα γράφω για να τους πω "μπράβο", αυτό το λέω στους ανθρώπους που πρέπει, όταν χρειάζεται. Τα γράφω για εσάς, τους αναγνώστες, που είμαι σίγουρος πως πρέπει κάποιος να σας τα επικοινωνήσει για να τους δώσετε (και) εσείς σημασία, όσο τους δίνουμε πια όλοι οι εμπλεκόμενοι στα media.

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino