Follow us

Πόσο Γιώργο Καπουτζίδη αντέχει η ελληνική κοινωνία;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για τον αγαπημένο του δημιουργό & τη "μεγάλη εικόνα" των έργων του

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗΣ

Έχουμε και λέμε: από τη μία έχουμε το σύγχρονο του "έργο", δηλαδή τις "ΣΕΡΡΕΣ" και το "42497", από την άλλη έχουμε τον δημόσιο λόγο του ιδίου, που ίσως έρχεται ως ισάξιο "έργο" του πια.

Η ουσία λοιπόν είναι πως αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Καπουτζίδης έγινε ο πιο επιδραστικός δημιουργός της γενιάς του.

Ο ίδιος μπορεί να μην παραδέχεται πόσο ηχηρό είναι το έργο του, ωστόσο όποιος ασχολείται με τον pop καλλιτεχνικό χώρο, με την ουσιαστική έννοια του pop αυτή της δημοφιλίας, ασχολείται έντονα με όσα υπογράφει ή λέει ο ίδιος. Δεν θα σας αναλύσω τι μου έμεινε από τις "ΣΕΡΡΕΣ", είναι περισσότερο προφανές (ανατρέξατε στα κείμενά μου και θα καταλάβετε) ούτε από το τόσο ιδιαίτερο "42497" που ανέβηκε φέτος στο θέατρο "ΗΒΗ". Θα μοιραστώ όμως μαζί μου τις σκέψεις μου, φεύγοντας από το θέατρο το βράδυ της Παρασκευής, που παραδέχομαι πως είδα μια έντονα επιδραστική παράσταση.

Τι εννοώ... Βλέποντας ένα έργο του Γιώργου Καπουτζίδη δεν μπορείς, δεν σου επιτρέπεται αν θέλετε, να μείνεις σε μια ιστορία. Ναι, στο "Παρά 5" έβλεπες μια σπαρταριστή ιστορία, σαφώς με μηνύματα, αλλά περισσότερο με πλοκή. Τώρα βλέπεις μηνύματα που πλέκουν μια ιστορία, κυρίως για να σου περαστούν, όχι για να σου πουν μια ιστορία. Το ίδιο συνέβη και με το "Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του". Ο Γιώργος Καπουτζίδης ως άνθρωπος και δημιουργός ήθελε να πει κάτι και έφτιαξε μια όμορφη, εύπεπτη ιστορία για να το πει.

Οι "ΣΕΡΡΕΣ", το "42497", το " Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του", ενίοτε και η "Εθνική Ελλάδος", έχουν κοινό παρονομαστή τον προβληματισμό του δημιουργού τους. Στα δικά μου "αυτιά", αν μου επιτρέπεται ο όρος, ο κοινός παρονομαστής είναι το δικαίωμα του ανθρώπου να κάνει ό,τι πραγματικά θέλει στη ζωή του. Μάθαμε αυτό να το συνδέουμε με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά στην τελική είναι τόσα μα τόσα παραπάνω στοιχεία που φτιάχνουν αυτό το ψηφιδωτό το οποίο μιλά για αυτοδιάθεση και δικαίωμα να χτίσεις ένα κόσμο, τον δικό σου μικρόκοσμο δηλαδή, που είναι αστείο να νομίζεις πως το σεξ είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο μάχεται με το έργο και τον λόγο του ένας δημιουργός.

Η φράση- κλειδί που μου "έδειξε" τον δρόμο για να καταλάβω κάπως καλύτερα τη διάθεσή του απέναντι στην κινητοποίηση του μέσου, ακινητοποιημένου στο κατεστημένο νου είναι αυτό που ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα σε μια ημερίδα ή κάτι τέτοιο. Είπε λοιπόν πως για χρόνια το αφήγημά του, ως κοινωνικό ον και όχι -για εμένα- ως gay άντρας, είχε αφεθεί να λέγεται από άλλους για εκείνον. Το έργο του και ο λόγος του λοιπόν είναι το προσωπικό του δικαίωμα να λέει τα πράγματα όπως εκείνος τα αντιλαμβάνεται. Και αυτό είναι σπουδαίο βήμα.

*Κάτι σαν αυτό που κάνω και εγώ δηλαδή με τα κείμενά μου, να λέω συνέχεια την άποψή μου υπό το δικό μου πρίσμα. Λάθος ή σωστό, η ιστορία θα το αποδείξει.

Κάπου εδώ ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω μόνο έναν αστερίσκο. Να θυμόμαστε πως ο λόγος του καθενός μας είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση, δεν είναι η Αγία Γραφή ώστε να την ακολουθήσουμε κατά γράμμα. Ο δημόσιος λόγος και το καλλιτεχνικό έργο έχει ίσως σκοπό να μας κινητοποιήσει και να σκεφτούμε εμείς πώς πρέπει να πράττουμε, με τις δικές μας προσλαμβάνουσες. Δεν είναι "πρότυπο" για να το μιμηθούμε, ούτε ασκήσεις παντομίμας ώστε ο ένας να κάνει ακριβώς ό,τι κάνει και ο άλλος.

Σε κάθε περίπτωση το έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, ακριβώς επειδή απευθύνεται σε τόσο μεγάλο κοινό που τον αγαπά και τον ακολουθεί, είναι πολύ ωραίο να ακούγεται ηχηρά και σε κάθε μονάδα του ελληνικού συνόλου. Μόνο καλό θα κάνει. Όχι, η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πάρα πολύ να τη ξεβολεύεις, αλλά πού και πού δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

Πόσο Γιώργο Καπουτζίδη αντέχει η ελληνική κοινωνία;

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα