Aide-mémoire | To πλεονέκτημα της Ελένης, το "Βραχιόλι" της ΕΡΤ & τηλεοπτικές αλλαγές

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για ό,τι συζητάει η τηλεοπτική πιάτσα (και οι τηλεθεατές)

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

*Aide-mémoire: συντομευμένο κείμενο που επιτρέπει σε κάποιον να έχει μια γενική εικόνα ορισμένων γνώσεων

Καλησπέρα, καλησπέρα.

Να ξεκινήσω με τα ωραία της ημέρας. Ο Διονύσης Ατζαράκης, η Νάντια Μπουλέ, η Αποστολία Ζώη, ο Ηλίας Φουντούλης, η Ελένη Βουλγαράκη και η Εβελίνα Νικόλιζα έκαναν ένα απολαυστικό parody του GNTM. Ξεκαρδιστική σάτιρα που πονάει, ευφυΐα χωρίς παρωπίδες, αβίαστο χιούμορ με πολλή έμπνευση. Ό,τι ακριβώς πρέπει να υπάρχει στη σύγχρονη σάτιρα.

Παρόλο που είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει πως το GNTM εκμηδένιζε τις διαγωνιζόμενες, αφού πάνε με τη θέλησή τους να ακούσουν όσα ορίζει η τηλεοπτική εμπορικότητα, δεν μπορώ να προσπεράσω πως στο video του Ατζαράκη κανείς δεν κουνά το δάχτυλο στον τηλεθεατή που επέλεξε να παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με ακριβώς αυτή τη γεύση, την αίσθηση της σύγχρονης απολαυστικής σάτιρας, έτυχε να παρακολουθήσω τη συνέντευξη του Αντώνη Κανάκη στο "Ενώπιος Ενωπίω". Από τη μία, κατάλαβα όσα έλεγε ένα βαθιά επιτυχημένο πρόσωπο της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Από την άλλη, αντιλήφθηκα πως ορισμένες φορές, όταν το χιούμορ είναι στατευμένο, παύει να είναι απολαυστικό. Ικανοποιεί το ακροατήριό του, σκοπός τον οποίο σέβομαι στο μέγιστο βαθμό ως τηλεθεατής. Ως τηλεθεατής όμως επίσης διαχωρίζω τη θέση μου και δεν μπορώ να πω ότι γελώ ή διασκεδάζω με αυτού του τύπου τη σάτιρα στην ελληνική καθημερινότητα. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι και ο ίδιος ο δημιουργός του "Ράδιο Αρβύλα" δεν έχει καμία όρεξη να ικανοποιήσει τους δικούς μου δέκτες σχολίων. Συμφωνούμε πως διαφωνούμε και προχωράμε.

"Απορώ με τον Κανάκη που δεν περίμενε ότι θα δεχτεί επίθεση από την κυβέρνηση, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή" σχολίασε πολύ εύστοχα ο Γιώργος Λιάγκας για όσα είπε ο Αντώνης Κανάκης. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο σας έλεγα πως το "Πρωινό" εξελίσσεται σε ένα καθημερινό τηλεοπτικό πολυεργαλείο.

Διαβάστε Επίσης

"Νιώθω ότι το μεγαλύτερό μου επίτευγμα είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία μου" αναφέρει ο Γιώργος Καπουτζίδης μεταξύ άλλων στο "Τετ-α-τετ" του Alpha Κύπρου, μιλώντας στον Τάσο Τρύφωνος. Συμπληρώνει δε: "Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πια σε όλες τις σειρές και όλες τις ταινίες η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται σαν κάτι πολύ δραματικό. Εγώ δηλαδή το πρωί δεν ξυπνάω και λέω: "αχ Θεέ μου, πάλι γκέι ξύπνησα". Μαγικό να είσαι opinion leader αβίαστα και χωρίς καμία προσπάθεια για να συζητηθείς, να φανείς, να ασχοληθούν μαζί σου.

Καλύτερα από την κάθε μου πρόβλεψη πήγε στους πίνακες τηλεθέασης στο "Dragons' Den". Το νέο reality επιχειρηματικότητας του ΑΝΤ1 έκανε πρεμιέρα και στάθηκε αξιοπρεπώς απέναντι στον ανταγωνισμό, που είναι καλύτερός του. Δεν είναι πως αυτό δεν είναι ενδιαφέρον, απλά όσα έχεις να δεις απέναντι είναι περισσότερο.

Γίνεται λόγος για αλλαγές -σοβαρές- στο καθημερινό πρόγραμμα του MEGA την επόμενη σεζόν. Δεν νομίζω πως η φημολογούμενη απόσυρση (μετά το τέλος της φετινής σεζόν) κάποιας εκ των ζωντανών καθημερινών εκπομπών έχει να κάνει με τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν. Που σημαίνει ότι μπορεί κάποια εκπομπή να σταματήσει, αλλά τα πρόσωπα θα συζητήσουν εκ νέου με τον σταθμό για το μέλλον της συνεργασίας τους. Μη ψάχνετε δράκους, οι αλλαγές είναι και δημιουργικό εργαλείο στην τηλεόραση.

"Αν μιλάω για τις πλαστικές μου; Όχι. Έτσι γεννήθηκα, με τσίμπησε μέλισσα" είπε η Σάσα Μπάστα και μπήκε στο πάνθεον των πλέον αγαπημένων μου ατακών της εγχώριας showbiz. Όταν ο celeb έχει διάθεση να αυτοτρολαριστεί, εγώ πάντα θα είμαι μαζί του.

H Ελένη Μενεγάκη είναι αντικειμενικά πια ίσως ό,τι πιο όμορφο υπάρχει σε θηλυκό της μικρής οθόνης. Δες τη, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Και θα μου πεις, τι μας το λες; Σας το λέω γιατί το πιστεύω. Είναι μοναδικά ολοκληρωμένο να βλέπεις μια πολύ γοητευτική γυναίκα να κάνει μια αξιοπρεπή εκδοχή ψυχαγωγικής τηλεόρασης επί των ημερών μας. Απλά πράγματα, κουκιά μετρημένα.

Σοβαρά τώρα η Φαίη Σκορδά έφερε τη μαμά της Καρολίνας στο πάνελ; Να μιλήσει για το "σκάνδαλο" του Survivor; Δε ξέρω τι είναι πιο άβολο, αυτό ή η ερώτηση του Λιάγκα στον Κούγια; Θα κάνω γκάλοπ το σαββατοκύριακο και θα σας δώσω απάντηση τη Δευτέρα. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας πάντως. Ωστόσο, το να βγει απολογούμενος ο Μπο μετά από όλα αυτά είναι μόνο τηλεοπτικό, ελληνικό επίτευγμα. Ακριβώς όπως η Καρολίνα μίλησε στο "Πρωινό μας" του ΣΚΑΪ και έπαιξε το απόσπασμα η αντίπαλη εκπομπή, "Super Κατερίνα". Έπαιξε το αποκλειστικό των απέναντι για να το σχολιάσουν. Η τηλεοπτική μου λογική χορεύει σε πάγο και κάνει διπλό τόλουπ.

Εξαιρετική εκκίνηση για το "Βραχιόλι της Φωτιάς" στο ERTFlix. Τα σχόλια που διάβασα από θεατές που έσπευσαν να το παρακολουθήσουν ήταν θερμά και απόλυτα θετικά. Οπότε θα το δω με ακόμα πιο θετική διάθεση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Βλέποντας ωστόσο ελληνικές σειρές θα το ξαναπώ: έχουμε ανάγκη πιο σύγχρονες ιστορίες, πιο μοντέρνους προβληματισμούς και λυπηθείτε μας πιο ευχάριστα story lines. Δεν είναι όλη μας η ζωή εγκλήματα και αίματα, δεν είναι τα πάντα εκβιασμοί και μαχαιρώματα. Υπάρχει εκεί έξω πολλή αγάπη, αποδοχή και θετική διάθεση. Σταματήστε να χτίζετε μέσα από την τηλεόραση μια εικόνα της κοινωνίας για την οποία θα πρέπει να αισθανόμαστε τουλάχιστον θλίψη για να μην πω τύψεις και ενοχές.

Εξαιρετική γεύση -ακούγεται- πως αφήνει στους συντελεστές της η νέα σειρά της Σμαράγδας Καρύδη "IQ160" που αναμένεται να μεταδοθεί από το STAR με τον Νίκο Κουρή στο πλευρό της. Να σας θυμίσω πως η τελευταία φορά που η Κηφισιά καταπιάστηκε με κωμική σειρά ήταν με το "Έρωτας με διαφορά" που πραγματικά ήταν με διαφορά από τις καλύτερες μοντέρνες οικογενειακές κομεντί που βγήκαν στον αέρα. Ευελπιστώ πως και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των προσδοκιών μου.

Τέλος, να επισημάνω κάτι. Έβλεπα στο "Αυτή η νύχτα μένει" που γενικά πολύ καλή σειρά δεν είναι, πόσο καλές ερμηνείες ξεπηδούν από εκεί που δεν το περιμένεις. Πέρα από τους βασικούς πρωταγωνιστές, η Αναστασία Τσιλιμπίου για ακόμα μία φορά ξεχωρίζει στα δικά μου μάτια για το ταλέντο της, όπως ο παρτενέρ Φοίβος Παπακώστας. Έχω ξαναγράψει και για τον Τάσο Λέκκα, να προσθέσω και το όνομα του Γιάννη Εγγλέζου. Πού καταλήγουμε; Όταν συγκεντρώνουμε τόσα ταλέντα, που τα δίνουν όλα μπροστά στην κάμερα, ας έχουμε και ωραίες ιστορίες να διηγηθούμε.

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/constantinosantonatos
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino