Είδαμε Πρώτοι: "Dragons' Den" με τον Σάκη Τανιμανίδη στον ΑΝΤ1

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την τηλεοπτική επιστροφή του Σάκη Τανιμανίδη

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

Εσείς είδατε πως ξεκινά το "Dragons' Den" στον ΑΝΤ1; Ναι μιλάω για το νέο reality με παρουσιαστή και συμπαραγωγό τον Σάκη Τανιμανίδη.

Να σας βάλω όμως λίγο στο κλίμα της εκπομπής! Ένας επίδοξος επιχειρηματίας δηλώνει συμμετοχή στο reality διεκδικώντας ένα ποσό ως επένδυση στην επιχείρησή του. Μπορεί να είναι μια υπαρκτή επιχείρηση, με πορεία διαρκείας στον χώρο της, μπορεί να είναι και απλώς μια καινοτόμα ιδέα. Το θέμα είναι πως ζητά μια επένδυση στο project του και εκείνος έχει υποχρέωση να παραχωρήσει ένα ποσοστό κατόπιν συμφωνίας στον επενδυτή. Οι επενδυτές είναι οι Dragons, εξού και Dragons' Den. Εν προκειμένω είναι πέντε. Μπορούν να επενδύσουν από κοινού όλοι, ξεχωριστά, κατά ζευγάρια, κατά μόνας, όπως γουστάρουν. Αρκεί να πετύχουν μια συμφωνία με τον διαγωνιζόμενο. Ο Χάρης Βαφειάς - Πλοιοκτήτης, ο Λέων Γιοχάη – Tech Eπενδυτής, ο Πολ Ευμορφίδης- Ιδρυτής της COCO-MAT, η Λιλή Περγαντά – Ιδρύτρια & Πρόεδρος της Power Health και η Μαρία Χατζηστεφανή, Ιδρύτρια & Πρόεδρος της Rodial Group είναι οι 5 Έλληνες επενδυτές. Δεν περιορίζονται στις ιδιότητές τους, δεν έχουν ταβάνι επένδυσης, δεν έχουν στεγανά, δεν το κάνουν για... τη ψυχή της μάνας τους. Διαπραγματεύονται ποσοστά και επένδυση μπροστά στις κάμερες και ο Θεός βοηθός. Μπορεί να πετύχουν, μπορεί να πάρει την ιδέα του ο διαγωνιζόμενος και να πάει από κει που 'ρθε.

Ο ΑΝΤ1 κάλεσε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων και μας παρουσίασε ένα μέρος του πρώτου επεισοδίου της εκπομπής, τώρα έχω μια πλήρη εικόνα για το προϊόν αυτό. Μοντερνιά είναι, από αυτά τα προγράμματα που τα 'χεις δει σίγουρα σε κάποια συνδρομητική τηλεόραση, όταν δεν είχε τίποτα άλλο να δεις και κάπως κόλλησες. Μη με βλέπεις έτσι, εγώ έχω κολλήσει με ριάλιτι που πουλούσε κατασχεμένες ξύλινες κατοικίες σε κάτι βουνά των ΗΠΑ που ούτε ξέρω καν που είναι. Καταλαβαίνω τη διαστροφή ενός τηλεθεατή να κάτσει να δει κάτι τέτοιο. Been there, done that.

Ο Σάκης Τανιμανίδης, που μ' αρέσει πάντα και σε ό,τι κάνει, είναι και εδώ καλός. Μη ξεχνάς πως πέρα από παρουσιαστής, είναι και ένας πολυπράγμων επενδυτής και επιχειρηματίας. Ξέρει τι λέει, καταλαβαίνει τη διαπραγμάτευση, γενικώς είναι ένας τομέας που τον κατέχει πλήρως. Για πρώτη φορά ένιωσα πως ο Τανιμανίδης και το project ήταν σε ίση ισχύ, δεν τράβαγε το άρμα το ίδιος. Αν τον ακολουθείς στα σόσιαλ ξέρεις πολύ καλά πια ποια είναι τα ενδιαφέροντα του και γιατί επέλεξε να φέρει στην Ελλάδα αυτή την εκπομπή.

Από την άλλη, δεν ξέρω κατά πόσο ένα τέτοιο ριάλιτι θα περίμενα να το δω στον ΑΝΤ1. Είναι και ένα κανάλι που έχει βγάλει ουκ ολίγα μέτρια -το λέω κομψά- προϊόντα στον αέρα, τα τελευταία χρόνια, που δεν το εμπιστεύομαι με την πρώτη. Η επιλογή του να το βάλει Παρασκευές στις 21:30 εμένα δεν με βολεύει, έχει τόσα άλλα να διαλέξεις εκείνη την ώρα. Και κυρίως "MasterChef". Από την άλλη πού να το 'βαζε; Από όσο κατάλαβα από την παρουσίαση είναι ένα ακριβό πρόγραμμα που έχει κάνει θραύση εκτός συνόρων, πάντα στο prime time.

Εδώ όμως είναι Αττική, φαιό νταμάρι, αδελφέ. Όλα είναι διαφορετικά όταν απευθύνεσαι στον Έλληνα θεατή. Πιστεύω πως θα πάει συμπαθητικά, ούτε θα σαρώσει, ούτε θα βγει εκτός χάρτη. Αν το στηρίξει μάλιστα ο ΑΝΤ1 σωστά, μπορεί και να πάει πιο καλά από συμπαθητικά. Αλλά επιχειρηματικό ριάλιτι, ΑΝΤ1 και Παρασκευή, το συμπαθητικά που προβλέπω είναι και επιεικές.

Πάντως αν θες να το "παραλληλίσεις" με κάτι, μπορεί να συγκριθεί μόνο με το "Cash or Trash". Το οποίο βέβαια είναι πιο παιχνιδιάρικο και ανάλαφρο. Το "Dragons' Den" είναι σαν ένα επενδυτικό "The Voice" χωρίς τα αστεία της Παπαρίζου και του Μουζουράκη.

Να το δεις; Φυσικά να το δεις. Θα το δεις; Πολύ αμφιβάλω αν θα είμαστε πολλοί αυτοί που θα το δούμε, στην τηλεόραση. Μπορεί να το δούμε σε σάιτ ή πλατφόρμα, άλλη κουβέντα αυτή. Και τελικά είναι ωραίο; Πολύ ωραίο είναι! Άρα πού είναι το πρόβλημα; Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο μέσος θεατής του ΑΝΤ1 είναι εκεί για να δει κάτι τέτοιο. Σόρι, α.

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/constantinosantonatos
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino