Follow us

Παχυσαρκία: Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά σήμερα

Περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι.

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM
παχυσαρκία

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη, Metropolitan General.

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα μείζον σύγχρονο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πολυάριθμες στατιστικές μελέτες, περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι παχύσαρκοι.

Ο λόγος που η παχυσαρκία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως νόσος, είναι η σύνδεσή της με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία μακροπρόθεσμα αλλοιώνουν την ποιότητα ζωής και επιβαρύνουν την υγεία του ατόμου.

Για ποιους λόγους αυξάνονται ολοένα τα ποσοστά της παχυσαρκίας;

Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και αυτή η κατάσταση προβληματίζει ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα. Παρόλο που η αύξηση βάρους μπορεί να επηρεαστεί από γενετικές, ορμονικές και κοινωνικές επιδράσεις, η ανισορροπία στην πρόσληψη / αποβολή θερμίδων είναι τελικά αυτή που οδηγεί στην έκρηξη της νόσου.

Οι σύγχρονοι, γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν οδηγήσει στην κατανάλωση φαγητού το οποίο είναι υψηλά θερμιδικό χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά οφέλη. Το λεγόμενο "fast food" επιλέγεται καθημερινά από ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλές φορές συνδυάζεται με ποτά εξίσου υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας και σωματικής άσκησης. Η λήψη παραπάνω θερμίδων και η απουσία σωματικής άσκησης συνδυάζονται συχνά με την πολύωρη, καθιστική εργασία, οπότε είναι εύκολα αντιληπτό πως οι πλεονάζουσες θερμίδες τελικά θα αποθηκευτούν στον οργανισμό ως λίπος.

Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας;

Ο συνδυασμός της αυξημένης πρόσληψης θερμίδων και της απουσίας σωματικής άσκησης, είναι η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας. Εκτός αυτού, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που καθιστούν ένα άτομο περισσότερο επιρρεπές στην εμφάνιση της νόσου. Αυτοί είναι:

- Η κληρονομικότητα

- Ορισμένες ασθένειες και φάρμακα

- Η προχωρημένη ηλικία (χαμηλότερη μυϊκή μάζα και μείωση του μεταβολισμού)

- Η εγκυμοσύνη

- Το στρες

- Η διακοπή του καπνίσματος

- Η έλλειψη ύπνου

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Σε άτομα με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία, η μοναδική ασφαλής και μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική. Χάρη στην εξέλιξη της χειρουργικής και της τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί και πραγματοποιούνται διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές, έτσι ώστε κάθε ασθενής -σε συζήτηση με τον Χειρουργό του- να επιλέγει αυτήν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του ανάγκες και στον δικό του τρόπο ζωής.

Οι σημαντικότερες σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, είναι οι ακόλουθες:

- Γαστρική πτύχωση: πραγματοποιείται αναδίπλωση του στομάχου, στοχεύοντας αρχικά στη μείωση της χωρητικότητάς του και ακολούθως στην περιορισμένη λήψη τροφής.

- Επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): αφαιρείται έως και το 85% του στομάχου με σκοπό τον περιορισμό της λήψης τροφής.

- Γαστρική παράκαμψη (γαστρικό bypass): δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος ο οποίος υποδέχεται την τροφή, ενώ παρακάμπτεται το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, ώστε να περιοριστεί η απορρόφηση θερμίδων.

- Γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (μίνι γαστρική παράκαμψη): δημιουργείται ένας επιμήκης γαστρικός θύλακας ο οποίος περιορίζει τη πρόσληψη τροφής ενώ παρακάμπτεται ένα ικανό τμήμα του λεπτού εντέρου που σχετίζεται με την απορρόφηση λίπους και υδατανθράκων.

- Χολοπαγκρεατική εκτροπή (SADI): αποτελεί μία δυσαπορροφητικού τύπου επέμβαση, κατά την οποία το στομάχι περιορίζεται και ο γαστρικός θύλακος που δημιουργείται αναστομώνεται με το λεπτό έντερο αρκετά περιφερικότερα, ώστε να επιτευχθεί μέγιστη δυσαπορρόφηση και απώλεια βάρους.

Το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών πλέον διενεργείται μέσω των σύγχρονων ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων. Συγκεκριμένα, η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στους ασθενείς. Στα σημαντικότερα αυτών συγκαταλέγονται η ατραυματική χειρουργική προσπέλαση, η ελάχιστη απώλεια αίματος, η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η άμεση ανάνηψη των παχύσαρκων ασθενών, η ταχύτερη επάνοδός τους στην καθημερινότητα και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα