Follow us

10 μαθήματα τηλεόρασης από τη συνέντευξη της Ρούλας Κορομηλά & της Ελένης Μενεγάκη

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την τηλεοπτική συνάντηση της Ελένης Μενεγάκη με τη Ρούλα Κορομηλά.

Ρούλα Κορομηλά & Ελένη Μενεγάκη

Μάθημα 1ο: Υπάρχουν πραγματικά μεγάλες προσωπικότητες στην ελληνική τηλεόραση. Με πορεία, γνώση, ευστροφία, εξυπνάδα και ταλέντο. Είδαμε δύο εξ αυτών να συναντώνται και να συνομιλούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μάθημα 2ο: Ποτέ δεν αξίζει να ακούσεις όλη την αλήθεια για τη σχέση τους και την πορεία τους σε μία συνέντευξη. Αυτό που αντέχεις να ακούσεις (και τελικά ακούς) είναι το συμπέρασμα των καλών και των κακών στιγμών της παράλληλης πορείας δύο τόσο διάσημων ανθρώπων. Αλλιώς δεν κάνεις συνέντευξη δύο "μύθων" της μικρής οθόνης, κάνεις reality. Και δεν τους αξίζει. Από την άλλη, μπορείς να παραδεχθείς και πέντε πράγματα, που όλοι καταλαβαίνουμε.

Μάθημα 3ο: Δεν έχουμε κακές εκπομπές. Έχουμε εκπομπές που χωράνε στην πραγματικότητα της αγοράς που τις τροφοδοτεί. Δεν είναι πως δεν μπορούν να παράξουν καλύτερο προϊόν. Μπορούν, αλλά δεν έχουν το περιθώριο. Μιας και αν είχαν το ελεύθερο να κάνουν τα πάντα, θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός και η αγορά θα έκανε πίσω.

Μάθημα 4ο: Η "Ελένη" είναι μια παντοδύναμη εκπομπή με μία εξαιρετικά ικανή παρουσιάστρια και με υποδειγματικά διαλεγμένη ομάδα πίσω από τις κάμερες. Η Ελένη Γελαλή έβγαλε στον αέρα μια πολύ ωραία μονοθεματική εκπομπή, η Κάλλια Καστάνη και ο Γιάννης Χατζηγεωργίου "έλαμψαν” με τα αφιερωματικά video που ετοίμασαν για τη Ρούλα Κορομηλά. Έτσι χτίζονται εκπομπές, με ταλαντούχους ανθρώπους στο κατάλληλο πόστο.

Μάθημα 5ο: Τα πρόσωπα θα πρέπει να κινούνται ανάλογα με το brand που έχουν χτίσει. Απεδείχθη μέσα σε μόλις 3 τηλεοπτικές ώρες πως η Ρούλα Κορομηλά είναι δέσμια της τεράστιας επιτυχίας της. Δεν θα έπρεπε να σκέφτεται καν να επιστρέψει με κάτι λιγότερο από αυτό που αναλογεί στην πρώτη διδάξασα της ελληνικής τηλεόρασης. Και ευτυχώς το "Σπίτι με το MEGA" είναι πραγματικά κάτι που της πάει.

Μάθημα 6ο: Η αλήθεια για τη μέτρια αποδοχή της ελληνικής (ζωντανής) τηλεόρασης από το κοινό είναι σκληρή. Η Ρούλα Κορομηλά είπε αυτό που οι παρουσιαστές δεν τολμάνε να πουν. Δεν είναι πως δεν κάνουν οι ίδιοι επιτυχία, είναι πως μειώθηκε το μέγεθος που τους αναλογεί όταν χιλιάδες θεατές στρέφονται στα διάσημα "Others". Δηλαδή τις συνδρομητικές πλατφόρμες, τα in-house κανάλια αυτών και φυσικά τα διάσημα Netflix και κάθε είδους άλλη επιλογή. Την ίδια επιτυχία κάνουν, απλά υπάρχουν περισσότερα πιάτα στο μενού.

Μάθημα 7ο: Η ευγένεια μπροστά στον φακό ποτέ δεν λειτούργησε αρνητικά προς το κοινό. Σε ολόκληρη, μακρά συζήτησή τους, δεν υπήρξε στιγμή που η μία να προσβάλει την άλλη, δεν ειπώθηκε τίποτα υποτιμητικό προς κάθε πιθανό στόχο και σίγουρα όλα έδειχναν όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά γινόταν. Δεν γίνεται να ειπωθεί 100% η αλήθεια, αλλά τουλάχιστον μπορεί να παρουσιαστεί πολύ πειστικά.

Μάθημα 8ο: Σπαταλάμε πολύ χρόνο και χιλιάδες λέξεις για ταλέντα μικρά και ασήμαντα. Πρέπει να καταλάβουμε πως τα πρόσωπα με άστρο είναι ελάχιστα στην ελληνική τηλεόραση και να τους δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή με τον δέοντα σεβασμό. Αλλιώς κοιτάς σε λάθος σημείο. Σαν να μη βλέπεις τη γαλοπούλα της Πρωτοχρονιάς ενώ επιμένεις να αναλύσεις αν το μαρούλι είχε επιλεγεί σωστά για το ορεκτικό. Μαρούλι είναι, ό,τι και να κάνεις δεν θα γίνει προσούτο.

Μάθημα 9ο: Η συστημική ελληνική τηλεόραση είναι καταδικασμένη να αυτοτρέφεται. Η ίδια γεννά τα αστέρια της, η ίδια τα γκριζάρει, η ίδια τα πετά στην... απ' έξω, η ίδια τα ξαναβάζει στη mainstream επιτυχημένη σκηνή. Αρκεί μια τεχνοκρατική απόφαση ώστε ένα μεγάλο ταλέντο να ανακτήσει τη λάμψη του.

Μάθημα 10ο: Η Ελένη Μενεγάκη είναι μεγαλύτερη σταρ που γέννησε αυτή η μικρή τηλεοπτική βιομηχανία. Μια "μετοχή” που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, με θεμέλιους λίθους αυτής της αγοράς τη Ρούλα Κορομηλά και 4-5 ακόμα ισχυρά πρόσωπα της εποχής, και κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και το πρωτότυπο. Οι αναφορές της, ναι, είναι τα είδωλα της εποχής εκείνης, αλλά η επιτυχία ήρθε και σε άλλες χρονικές στιγμές. Είναι προφανές πως το 2022 είναι κατόρθωμα να κρατήσεις μια προσωποκεντρική εκπομπή ζωντανή για τρεις ώρες χωρίς να κάνεις τον θεατή να βαρεθεί. Η εκπομπή είναι εκείνη, ο φακός και η ομάδα ως μία φωνή, ως σύνολο... εγχόρδων. Κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει τον άλλον, όποιος τολμήσει να ξεπεράσει τον διπλανό του σε ένα τέτοιο σύνολο, απλά αποβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση το θερμότερο χειροκρότημα θα το πάρει ο μαέστρος.

Periodt

10 μαθήματα τηλεόρασης από τη συνέντευξη της Ρούλας Κορομηλά & της Ελένης Μενεγάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα