Follow us

Τι περίμενε κανείς από τη Βίκυ Καγιά στο GNTM;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την εμμονή των σχολίων για το "GNTM"

Βίκυ Καγιά

Τελικά τι έπρεπε να κάνει η Βίκυ Καγιά για να στρέψει ξανά τα φώτα στο GNTM; Και αν έλειπε ξανά, ποιοι θα ήταν οι λόγοι που θα "έλιωναν” οι θεατές να γυρίσει πίσω η Mrs GNTM;

Βλέποντας το GNTM φέτος -και πλέον έχω δει αρκετά audiition επεισόδια- καταλαβαίνω καλά το εξής: οι άνθρωποι της παραγωγής τα έπαιξαν όλα για όλα. Ή θα έκαναν επιτυχία φέτος ή πιθανότατα θα έλεγαν πως μάλλον "το project θέλει να ξεκουραστεί”. Και τελικά πέτυχαν την καλή εκδοχή του αφηγήματος. Σύσσωμη η τηλεοπτική κοινότητα συντονίστηκε ξανά στο STAR, τα social media πήραν φωτιά από σχόλια για το GNTM, οι εκπομπές το συμπεριέλαβαν στη θεματολογία τους ως το απόλυτο hot topic και κυρίως οι τηλεθεατές το έβαλαν ξανά στις ζωές τους με ανοιχτές αγκάλες.

Μάλιστα, η τηλεθέαση του GNTM ανέβαινε καθώς η κριτική που δεχόταν γινόταν σκληρότερη. Ποσά ανάλογα τηλεθέαση και σχολιασμός. Κρατείστε αυτό ως πρώτο συμπέρασμα.

Τα πρόσωπα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των πρώτων επεισοδίων ήταν δύο: η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Χατζηπαντελή.

Ξεκινώντας από το νεότερο μέλος της επιτροπής, θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής: οι ίδιοι οι άνθρωποι που αποθέωναν τη Χατζηπαντελή για τα viral ελληνικά της, τις ατάκες, το ύφος και τις γκριμάτσες της, οι ίδιοι άνθρωποι πριν από λίγους μήνες ανέβαζαν φωτογραφίες της στα social media με memes που σχολίαζαν αυτό είναι πρότυπο ομορφιάς της εποχής μας και πόσο έχουν αλλοτριωθεί όλα. Πάντα με σπλαχνικό ύφος για το "πού πάει η κοινωνία μας". Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ενσυναίσθηση μηδέν, στερεοτυπικός σχολιασμός Ελληναρά στο φόρτε του και τέλος αποθέωση μιας και ένα "είσαι η γυναίκα τις γυναίκες" έλειπε από την comfort σχολιαστική zone μας.

Προχωρώντας στο βαρύ πυροβολικό του reality, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η Βίκυ Καγιά, που ποτέ δεν υποδύθηκε τη soft κριτή της παρέας, έλεγε τα πράγματα λίγο πιο έξω από τα δόντια φέτος. Φυσικά και ήξερε τι έκανε, φυσικά και χαίρεται με τα 25άρια της εκπομπής που παρουσιάζει, φυσικά και προβληματίζεται με την κριτική που δέχθηκε κατόπιν. Κανείς δεν θέλει να ακούει ό,τι του κρατάει ο καθένας από κάθε πλευρά. Ωστόσο το buzz που ήθελε να δημιουργήσει για την "ολική επαναφορά" του GNTM το πέτυχε. Και όλα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Και η extravaganza της κριτικής της, και τα σχόλια που δέχεται. Κρατείστε και αυτό στη λίστα σας.

Στη "σοβαρή” κριτική που δέχθηκε λοιπόν, της χρέωσαν πως ήταν πολύ σκληρή με κάποιες παίκτριες αφενός, αφετέρου πως υποτίμησε τη μέση Ελληνίδα. Για σταθείτε λίγο εδώ. Η Βίκυ Καγιά είναι ένας στρατιώτης του χώρου της Μόδας, όπως αυτός δομήθηκε στα χρόνια που εκείνη θεωρείτο ανερχόμενη. Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό δείγμα της γενιάς της και είναι διάσημη για τον αμείλικτο επαγγελματισμό της, τη βαθιά γνώση της στο επάγγελμά της και κυρίως για τον catchy χαρακτήρα των εκπομπών που συμμετέχει ή παρουσιάζει. Έχει μπροστά της κορίτσια που ακόμα και αν περάσουν για λίγα λεπτά από τις auditions αυτού του reality μπαίνουν σε ένα μίνι ράλι διασημότητας, που απλώνεται από καλές συνεργασίες μέχρι και τσάμπα προσκλήσεις σε μαγαζιά γ' διαλογής. Για να τα "αποκτήσουν" αυτά, θα πρέπει να αποδείξουν πως τα αξίζουν. Να τους πείσουν. Για όλα αυτά που θέλει να αποκτήσει -σχεδόν- άκοπα μια υποψήφια, καλείται να περάσει από ένα τεστ για να δουν με τι άνθρωπο/ παίκτη reality έχουν να κάνουν. Και προφανώς, κανένας δεν είπε σε κανένα να ξυρίσει τα μαλλιά του επί τόπου. Κουβέντα κάνουν και φυσικά με αμιγώς τηλεοπτικούς όρους.

Την ίδια στιγμή πολλά γράφτηκαν και για το σχόλιο για τη μέση Ελληνίδα. Και εκεί εγώ έβγαλα... φλύκταινες. Οι τηλεθεατές από την ευκολία του κινητού τους "καταδίκασαν” την Καγιά επειδή θέλοντας να στηρίξει μια παίκτρια και να την επιβραβεύσει που έκανε την προσωπική της επανάσταση, θέλοντας να ξεφύγει από ό,τι τη βάραινε στην καθημερινότητά της, σχολίασε πως η 50χρονη γυναίκα που είχε μπροστά της δεν έκανε ό,τι θα έκανε η μέση Ελληνίδα που έχει μεγαλώσει μαθημένη να συμβιβάζεται. Τι κάθομαι και αναλύω ε; Είναι ωραίο να απομονώσουμε μια φράση και να πούμε "πωπω τι λέει τώρα η Καγιά;". Διάβασα μέχρι και σχόλιο πως η Καγιά, με τη φράση της αυτή, διαχώρισε εαυτόν από τη μέση Ελληνίδα, με τον σχολιαστή να υποννοεί πως η Καγιά κάνει μια ζωή με "λυμένα” θέματα. Ακόμα και αν συνέβαινε αυτό, ποιον θα πείραζε;

Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια κι εμείς...

Αλήθεια, θεωρήσατε ποτέ πως η κεντρική κριτής του GNTM, που έχει στο βιογραφικό της high fashion πασαρέλες και εξώφυλλα, θα ταύτιζε τον εαυτό της με τη μέση γυναίκα στη χώρα μας; Θεωρείτε, γενικότερα, πως έστω και ένα καλοπληρωμένο πρόσωπο της ελληνικής τηλεόρασης ή showbiz, κάνει ζωή ανάλογη με τον μέσο τηλεθεατή της εκπομπής που τον έκανε διάσημο;

Επί της οθόνης, κακά τα ψέματα, υπάρχει το GNTM του STAR, υπάρχει το "Shopping Star”, υπήρχαν και οι "Ιστορίες Μόδας” της ΕΡΤ1. Ίδια θεματική, τελείως διαφορετική προσέγγιση. Και τηλεθέαση. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τι υπηρετεί καθείς, ποια κοσμοθεωρία έχει και κυρίως τι επιλέγουμε εμείς να παρακολουθήσουμε. Ξέρουμε τι παρακολουθούμε; Μήπως υποδυόμαστε τους έκπληκτους, περιμένοντας να δούμε μάλλον το "Μικρό σπίτι στο Λιβάδι” και μετά χαλιόμαστε όταν βλέπουμε ένα σύγχρονο, προκλητικό reality (μοντέλων) όπως αυτά που ξέρουμε καλά πώς κάνουν θραύση.

Με λίγα λόγια, η Βίκυ Καγιά ήταν, είναι και θα είναι ο άνθρωπος που ο μέσος τηλεθεατής ταυτίζει με το GNTM. Γι' αυτό οι θεατές του GNTM τη λατρεύουν. Ό,τι κι αν αυτή εκπροσωπεί: Ένα είδωλο της πασαρέλας των 00s, μια πολύ διάσημη celebrity της εγχώριας showbiz, μια καλλονή παρουσιάστρια, μια εκθαμβωτική σύζυγο και μητέρα εξωφύλλων. Έχει δικαίωμα να καταθέτει το δικό της δείγμα γραφής, την προσωπική της θέση, βασισμένη σε όσα πιστεύει αλλά κυρίως σε όσα έχει βιώσει. Απλά πράγματα.

Και όχι, οι σχολιαστές του GNTM δεν είναι θεατές του GNTM. Άλλωστε, όσοι ενοχλούνται με το τι λέγεται στο GNTM θα μπορούσαν (και) να μην το δουν. Αντίθετα, το είδαν ολοένα και περισσότεροι όσο αυτά γίνονταν γνωστά. Ποιος κοροϊδεύει ποιον λοιπόν; Food for thought.

Y.Γ.1 Ακριβώς έτσι ήταν και η άποψη που κατέθεσα για τη δήλωση του Άγγελου Μπράτη για τα περιβόητα ρούχα από τη λαϊκή. Αφήστε τους ανθρώπους να πρεσβεύουν αυτό που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες για να γεμίζουμε tweets με πολλαπλά RT's.

Υ.Γ.2 Γιατί κανείς δεν έμεινε στον υποδειγματικό ρόλο του Γιώργου Καράβα ως κριτής; Πιθανότατα γιατί το καλό δεν πουλάει τόσο. Ούτε στις εκπομπές, ούτε στα tweets. Ναι λογικό.

Τι περίμενε κανείς από τη Βίκυ Καγιά στο GNTM;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα