Follow us

Τι φάση με τα "Νούμερα" του Δεληβοριά στην ΕΡΤ;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το πολυδιαφημισμένο τηλεοπτικό εγχείρημα του Φοίβου Δεληβοριά στην ΕΡΤ1

Τα νούμερα

Ακόμα και αν δεν έχετε δει ολόκληρο επεισόδιο, σίγουρα κάτι έχει πάρει το αυτί σας για τα "Νούμερα" της ΕΡΤ1 με την υπογραφή του Φοίβου Δεληβοριά. Ομολογώ πως φαν του Δεληβοριά δεν είμαι και ούτε έχω διάθεση να γίνω ποτέ, στην ουσία δεν μου αρέσει καν, αλλά αν η σειρά του ήταν του γούστου μου θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα πως είναι πολύ καλή. Μην προσπερνάμε μάλιστα πως τσίμπησε νούμερα την περασμένη Παρασκευή.

Όταν είδα στη διαδικτυακή avant premiere το πρώτο επεισόδιο είχα νιώσει αυτό το "μιεχ, μιεχ" που συνηθίζει να λέει ένας φίλος μου. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι κακό σαν εγχείρημα, ούτε σαν παραγωγή, αλλά κατ' εμέ είναι μέτριο και ακαταλαβίστικο. Θα μου πεις τόσα μέτρια υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση, εδώ και χρόνια, αυτό σε πείραξε;

Δεν είναι ακριβώς πως τα "Νούμερα" δεν μ' αρέσουν, σε ορισμένες στιγμές τα βρίσκω έως και χαριτωμένα. Με εκείνα τα αστεία που πας να γελάσεις, δεν είναι τόσο αστεία για να χαχανίσεις και καταλήγεις σαν να κατάπιες το σάλιο σου. Αλλά κάποια πράγματα είναι τόσο κλισέ, που ακόμα και όταν θέλουν να τρολαριστούν οι ίδιοι οι συντελεστές τους, βγαίνουν αμήχανα. Δεν είναι ακριβώς πως τα "Νούμερα" είναι κακά, στρατευμένα ή χαμηλού επιπέδου, αλλά συγχωρείστε με για την έκφραση, είναι "φασαία".

*Τι είναι φασαίος;

Ο φέρων τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ομάδας συνήθως εναλλακτικής και αντεργκράουντ αλλά ταυτόχρονα ίν. Ο φασαίος δηλαδή δε μπορεί να ανήκει σε μια αφανή εναλλακτική ομάδα με λίγους υποστηρικτές. Αντιθέτως, ανήκει σε ομάδες που ενώ αυτοχαρακτηρίζονται αντεργκράουντ, τα εξωτερικά τους γνωρίσματα υιοθετήθηκαν από πολλούς καταλήγοντας έτσι μέινστριμ (βλέπε μούσι, τατού). Η ιδιότητα του φασαίου ωστόσο δεν περιορίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αλλά στο γενικότερο άτιτιουντ. Ο φασαίος απαντάται σε συγκεκριμένα μαγαζιά-στέκια όπου συχνάζουν άλλα άτομα "της φάσης του", έχει συμβατά μουσικά ακούσματα με "τη φάση", πηγαίνει διακοπές σε συγκεκριμένα μέρη κλπ. Τελευταίο και σημαντικότερο, η ιδιότητα του φασαίου δε συνίσταται στην εξωτερική εμφάνιση και στο άτιτιουντ από μόνα τους αλλά στην έλλειψη κοινωνικής ζωής και προσωπικότητας εκτός "της φάσης του". Ο φασαίος ζει, αναπνέει και τρέφεται μέσα από "τη φάση" και δε μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτή. Έτσι, ακόμα και αν κάποιος φέρει κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα φασαίου, εάν κινείται με την ίδια ευκολία έξω από τον φασαίικο κοινωνικό κύκλο, εάν έχει άλλα πράγματα και ασχολίες που τον γεμίζουν πέρα από αυτόν, δε μπορεί να χαρακτηριστεί εξολοκλήρου φασαίος. (Πηγή: Slang.gr)

Τα "Νούμερα" είναι φασαία γιατί αν δεν είσαι της... φάσης τους, δεν τα βρίσκεις καν ενδιαφέροντα. Ούτε καν αστεία.

Αλλά θέλω να είμαι δίκαιος, ας παραδεχθούμε τα βασικά: η μουσική είναι μαγεία.

Δεν θα μπορούσα να προσπεράσω τη μουσική παιδεία του Δεληβοριά, δεν θα μπορούσα να μην παραδεχθώ τον σαρκασμό της Μποφίλιου, δεν είμαι σε θέση να πω ότι όλοι αυτοί μαζί δεν έχουν αισθητική και χιούμορ. Όμως αρκούν πέντε νόστιμα φρούτα για να κάνεις έναν γευστικό χυμό; Είμαστε σίγουροι πως το πεπόνι κάνει ωραίο milkshake αν του προσθέσεις φράουλα; Μπορεί να κάνει, μπορεί και όχι. Κάπως έτσι μού φαίνονται εμένα και τα "Νούμερα".

Για να πω την αλήθεια, όταν είδα το πρώτο επεισόδιο, ψιλογέλασα. Αλλά όταν είδα το δεύτερο επεισόδιο κατάλαβα πως το μόνο σημείο διασταύρωσης μου με τα νούμερα ήταν η καμέο εμφάνιση της Φαίης Σκορδά. Fair enough, δεν διεκδικούσα κάτι παραπάνω πια σε εκείνο το σημείο.

Το μόνο που θέλω από καρδιάς να επισημάνω: ο Μιχάλης Σαράντης παίζει πολύ ωραία και η Άλκηστις Ζιρώ είναι γλυκύτατη και φωτογενής. Κατά τα άλλα, προτιμώ τον Δεληβοριά να τον ακούω στο ραδιόφωνο, τυχαία. Μάλλον τόσο αντέχω τελικά.

Τι φάση με τα "Νούμερα" του Δεληβοριά στην ΕΡΤ;


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα