Follow us

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρουσιάζει τη συνταγή για αυθεντική βασιλόπιτα

Η συνταγή για τη βασιλόπιτα του 2022 από τη χρυσή σειρά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου αποκλειστικά με το περιοδικό "Τηλεθεατής"

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII

Την Πέμπτη 16/12 κυκλοφορεί ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ με το περιοδικό Τηλεθεατής το δεύτερο μέρος από τα "Γλυκά Χριστούγεννα" της χρυσής σειράς με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρουσιάζει τη συνταγή για αυθεντική βασιλόπιτα

Κάθε εβδομάδα η Αργυρώ μας υποδέχεται στην κουζίνα της με 10 χρυσές συνταγές για σίγουρη επιτυχία!

Στο δεύτερο μέρος, θα βρείτε τις 10 πιο γλυκές Χριστουγεννιάτικες συνταγές. Τούρτες, κορμοί, χριστουγεννιάτικα μπισκότα, panettone και άλλα λαχταριστά γλυκά που θα είναι το τέλειο επιδόρπιο για τα γιορτινά σας τραπέζια! Φτιάξτε όλες τις συνταγές και το σπίτι σας θα γεμίσει αρώματα, γεύσεις και πάνω από όλα εορταστική διάθεση για τέλειες γιορτινές μέρες!

Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη στα περίπτερα μόνο στην έκδοση του 1,50€.

Αποκλειστικά για εσάς η συνταγή της Αργυρώς για τη Βασιλόπιτα του 2022! Η βασιλόπιτα που θα γίνει η αιτία να περιμένετε την αλλαγή του χρόνου ακόμα περισσότερο, για να τη γευτείτε!

Αργυρώ Τηλεθεατής

H βασιλοπιτα τoυ 2022

1 βασιλόπιτα, Χρόνος προετοιμασiας: 15΄, Χρόνος ψησiματος: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. µπέικιν πάουντερ
  • 5 αβγά χωρισµένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • ξύσµα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 120 γρ. χυµό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοµµένη
  • άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ και τα κρατάµε στην άκρη.

2. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 170οC, στις αντιστάσεις. Θα ψήσουµε στην κάτω σχάρα. Βουτυρώνουµε καλά ένα ταψί 30 ή 32 εκ. µε πλαϊνά τοιχώµατα ύψους 6 -7 εκ. Στρώνουµε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να µπορέσουµε να ξεφορµάρουµε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.

3. Για το µίγµα: Βάζουµε στον κάδο του µίξερ το µαλακό βούτυρο µε τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το σύρµα να αφρατέψουν και να κρεµώσουν για λίγα λεπτά. Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεµώσει το µίγµα, προσθέτουµε την κανέλα, το γαρίφαλο, τις βανίλιες και το ξύσµα πορτοκαλιού. Έναν έναν ρίχνουµε τους κρόκους, κάθε φορά να τους πίνει το µίγµα πριν προσθέσουµε τον επόµενο κρόκο.

4. Σε ένα βαθύ µπολ, χτυπάµε µε το µίξερ χειρός, σε µεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια µε το αλάτι, µέχρι η µαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2’-3’). Κρατάµε τη µαρέγκα στην άκρη για λίγο. Χαµηλώνουµε την ταχύτητα του µίξερ στο 1.

5. Διαλύουµε τη µαγειρική σόδα στο χυµό και τα προσθέτουµε στη βασιλόπιτα. Εναλλάξ, ρίχνουµε το κοσκινισµένο αλεύρι µε το γάλα και το κονιάκ. Ξεκινάµε µε αλεύρι και τελειώνουµε το χτύπηµα µε αλεύρι. Προσθέτουµε τα χοντροκοµµένα καρύδια. Προσθέτουµε σταδιακά τη µαρέγκα και διπλώνουµε απαλά το µίγµα για να µη χάσουµε τον όγκο του.

6. Αδειάζουµε τη βασιλόπιτα στο ταψί. Προσθέτουµε το φλουρί. Ψήνουµε για 55’ µε 1 ώρα. Για να σιγουρευτούµε ότι ψήθηκε, µπήγουµε µαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάµα από τη ζύµη, τότε είναι έτοιµη. Αφήνουµε 30’ να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

7. Την αναποδογυρίζουµε σε µεγάλη πιατέλα. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα και αχνίζουµε µε άχνη.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουµε πολύ το µίγµα από την ώρα που µπαίνει το αλεύρι.
  • Την ώρα που θα διαλύσουµε τη σόδα στο χυµό πορτοκαλιού, το κάνουµε πάνω από τον κάδο του µίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
  • Ρίχνουµε µια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό µέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσουµε στη βασιλόπιτα. Έτσι, θα διανεµηθούν σωστά στο µίγµα και θα πάνε σε όλη τη βασιλόπιτα οµοιόµορφα.
  • Προσοχή στο ψήσιµο της βασιλόπιτας, γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της, µόλις τη βγάλουµε από το φούρνο θα κάτσει.
  • Για να µη σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, στο ταψί το µίγµα να καλύπτει τα 3/4, ώστε µε το ψήσιµο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε µικρό ταψί και να σκάει από πάνω.

Ψήσιµο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

Εννοείται πως µπορούµε να ψήσουµε και στον αέρα, στους 160οC. Ο αέρας, οµως, θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά, χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.

Έτσι µπορεί να συµβούν τα εξής:

  • Να ξεγελαστούµε από το ρόδινο εξωτερικά χρώµα της και µόλις τη βγάλουµε να µην έχει ψηθεί σωστά, µε αποτέλεσµα να κάθεται η βασιλόπιτα στη µέση µετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
  • Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα µε το ψήσιµο στον επιθετικό αέρα, µετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόµα κέντρο της ψάχνει διέξοδο µε το ψήσιµο και το φούσκωµα του. Αποτέλεσµα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνειά της.

Και για άλλες αγαπημένες, εορταστικές και χιλιοδοκιμασμένες συνταγές για μαγικά Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Αργυρώς μπες εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα