Follow us

Από τη Λατινοπούλου στη Σκορδά και από τον Καπουτζίδη στον Μανδηλά: Η Ελλάδα σήμερα!

Αντίθετες πλευρές ή κομμάτι του ίδιου παζλ; Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος σχολιάζει το κύμα αντιπαραθέσεων με φόντο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Από τη Λατινοπούλου στη Σκορδά και από τον Καπουτζίδη στον Μανδηλά

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πέντε πράγματα: Αν είναι να ταχθώ υπέρ κάποιου σαν Κωνσταντίνος είμαι πάντα με αυτόν που αναζητά μεγαλύτερη ελευθερία, μιας και αυτός είναι ο σκοπός. Ακόμα και αν τα πιο ωραία λόγια λοιπόν τα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης, εγώ θα ταχθώ δίπλα στον Ιάσονα Μανδηλά. Γιατί; Επειδή είναι ένας άνθρωπος της δικής μου γενιάς και όλα πια φιλτράρονται πολύ διαφορετικά σε σχέση με το πώς σκέφτεται κάποιος τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτερός μου.

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις, τις ομολογουμένως εκπληκτικές δηλώσεις, του Γιώργου Καπουτζίδη στην ομιλία του κατά του ρατσισμού. Ενός ρατσισμού καθημερινού, που δεκάδες άνθρωποι γύρω μας, έχουμε δεχθεί για τον οποιοδήποτε λόγο που ο διπλανός μας επέλεξε να μας καταδιώξει. Ο ρατσισμός για συμπεριφορικούς λόγους, αν μπορεί να οριστεί έτσι, είναι κάτι που έχω δεχθεί για χρόνια. Οπότε τα ακούω όλα αυτά με μεγάλο σεβασμό. Τώρα, αν είναι υπάρχει ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα στην αίθουσα χωρά μεγάλη συζήτηση...

Του απάντησε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, μία κοπέλα που αλιεύει πολιτικούς ακολούθους με βλέμμα προς τις επικείμενες εκλογές. Με βαθιά συντηρητικές απόψεις, με τις οποίες διαφωνώ όσο θα μπορούσα να διαφωνώ με μία μπανάνα. Θα μου πεις η μπανάνα δεν έχει άποψη. Ναι, αλλά τουλάχιστον δεν μας μπερδεύει. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, λοιπόν, με ενοχλεί επειδή έμπλεξε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με ένα φάσμα φανταστικού αυτοπροσδιορισμού, που αλλάζει ηλικίες και φυσικές ιδιότητες, στοιχεία τα οποία δεν έχουν καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους. Σε μία εποχή λοιπόν που προσπαθούν πολύ και πολλοί να εξηγήσουν τι σημαίνει "δικαίωμα" στη σύγχρονη ζωή, είναι λάθος να μπλέκεις φρούτα με λαχανικά, δικαιώματα με παραβατικές συμπεριφορές.

Δεν θέλω να σας σοκάρω, αλλά ένας γκέι άνδρας σήμερα ή μία γυναίκα γκέι σήμερα, που διεκδικεί ίσα δικαιώματα στην απόκτηση παιδιού με υιοθεσία ή παρένθετη μητέρα, δεν έχει καμία σχέση με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται 15χρονοι ενώ είναι 70 σαν να βλέπουν οράματα ή ως σκύλοι και γαβγίζουν σε μια αυλή. Όχι, είναι λάθος αυτό λέτε και αν θέλετε να είστε σοβαρός συνομιλητής σκεπτόμενων ανθρώπων, σταματήστε αυτόν τον συλλογισμό. Ο Γιώργος Καπουτζίδης πολύ χαλαρά απάντησε πως δεν έχει κανένα λόγο να χαλάσει τη ζαχαρένια του για να απαντήσει. Δεκτό, τι να της πεις;

Στο μεταξύ ένας καλλιτέχνης μετρημένος, δημοφιλής και ταλαντούχος δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος. Ο Ιάσονας Μανδηλάς το είπε τόσο απλά και την ίδια στιγμή κάπως ενοχικά, μιας και θα έπρεπε και εκείνος να απολογηθεί που για καιρό το στερεότυπο τον καλούσε να μιλά με ασάφειες ή ως ένας άλλος για τον εαυτό του, φτιάχνοντας ένα ευχάριστο αφήγημα γύρω από την εικόνα του. Τόσο απλό είναι όμως να πεις την αλήθεια. Ούτε ενοχλεί, ούτε βάζει σε σκέψεις τον άλλο, ούτε πάει να χαλάσει τη σούπα της συντηρητικής κοινωνίας. Ορατότητα, ελευθερία λόγου και καθημερινότητας και φυσικά σεβασμό ζήτησε. Τώρα αν τον έλαβε, θα σας γελάσω. Αν προσέξω κάποια σχόλια στα social media πάντως, μάλλον κατεβαίνουν κάποιες στρατιές με megabytes μίσους και συντηρητισμού στη ζωή μας να μας δείξουν ποιο είναι το σωστό και το ηθικό. Τουλάχιστον όμως ένας ακόμα νιώθει ελεύθερος και έσπασε κάποια ακόμα δεσμά που δεν τον έκαναν 100% ορατό. Άρα είναι κερδισμένος. Ό,τι κι αν ακούσει.

Σαν κερασάκι είδα το "Πρωινό" με τη Φαίη Σκορδά, τον Γιώργο Λιάγκα και καλεσμένο τον Αλέξη Κούγια. Και τι κατάλαβα; Ότι πέρα από τα στερεότυπα περί ομοφυλοφίλων και δικαιωμάτος υπάρχει και ένα ακόμα στερεότυρο, μιας και η αντιπαράθεσή του με τη Φαίη Σκορδά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο απόψεων. Αυτό που λέει ότι γυναίκα χωρίς άνδρα είναι μισή, πρέπει να βρει έναν ακόμα για να αισθανθεί ολόγιομο φεγγάρι. Καλώς όρισε 1960, που οι αδελφοί αποκαλούσαν γραμμάτιο την αδελφή που δεν είχε παντρευτεί στα 19 της.

Και έρχομαι να σας ρωτήσω εγώ, ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο; Άντε να βρεις τώρα ποιος δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να αλλάξουν αυτό που του έμαθαν να θεωρεί σωστό για την κοινωνία και τη ζωή. Αυτό που σίγουρα αρνούμαι να δικαιολογήσω είναι όταν ένας άνθρωπος που κοινωνικά δεν έχει καμία σχέση με έναν άλλο θίγεται αν επιτραπεί στον άλλο να δημιουργήσει οικογένεια. Σαν να λέω εγώ πως πρέπει να αλλάξει ένας νόμος στη Νορβηγία, στην οποία δεν ζω.

Αυτό που σίγουρα έχω να πω είναι πως όποιος έχει διάθεση να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τη ζωή του, ας το κάνει. Είναι θεάρεστο έργο, που έλεγε και η γιαγιά μου. Όλες αυτές οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με όλες τις υπερβολές που εμπεριέχουν όμως μας δείχνουν το μείγμα της κοινωνίας που ζούμε. Και κυρίως πόσο δύσκολο τελικά είναι να βρεις όλες τις πιθανές γέφυρες ώστε να ενώσεις όλες αυτές τις φωνές προς μια κατεύθυνση. Θα πάρει καιρό, θα καταλάβουν και όσοι λένε πράγματα άσχημα πως κάνουν λάθος. Εδώ δεν μπορεί ένας στρέιτ να παραδεχθεί πως μια επίσης στρέιτ γυναίκα αισθάνεται μια χαρά ως single, διαζευγμένη, επιτυχημένη και μάνα – θα καταλάβει ότι ένας γκέι άνδρας έχει δικαιώματα παραπάνω από το να είναι σε μια παρέα που διασκεδάζει τους υπολοίπους;

Για εμένα, η αγάπη και η ελευθερία του ανθρώπου δεν είναι μετρήσιμα ποσοστά. Ή αγαπάει κάποιος ή όχι. Ή είναι ελεύθερος να ζήσει κάποιος ή όχι. Μερικώς αγαπημένος και μερικώς ελεύθερος δεν υπάρχει. Αλλά είμαι σίγουρος πως για να ανθίσει η αγάπη, πρέπει να νομοθετηθεί η ελευθερία.

Από εκεί και πέρα αν αναρωτηθεί κανείς πώς θα κάνουμε τους πάντες να συμπαθήσουν όσους διαφωνούν με τις απόψεις τους, θα του απαντήσω πως θαύματα δεν γίνονται. Πάλι διαφωνούντες θα παραμείνουν. Το να σιωπάς όμως και να δείχνεις σεβασμό, όταν ο άλλος σου λέει "άσε με να ζήσω τη ζωή μου” εφόσον δεν παραβαίνει κανένα νόμο ακριβώς όπως τη ζεις και εσύ, είναι μια καλή αρχή. Δεν χρειάζεται την έγκριση σου ο άλλος για να ζήσει. Ας μην το κάνουμε πιο δύσκολο για κανένα.

Από τη Λατινοπούλου στη Σκορδά και από τον Καπουτζίδη στον Μανδηλά: Η Ελλάδα σήμερα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα