Follow us

Κοκορέτσι στη σούβλα: Όλα τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Η αυθεντική συνταγή για κοκορέτσι στη σούβλα, όπως ακριβώς την προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Yupiii
ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII
Κοκορέτσι στη σούβλα

Όπως καταλαβαίνετε, με σύζυγο Ρουμελιώτη και πεθερά παντογνώστρια στα ψητά, έχω κάνει όσο καλύτερη αποστήθιση των όσων μου έχουν πει όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί όπως ξέρετε, στη Ρούμελη και γενικά στη Στερεά Ελλάδα, αυτά που εμείς θεωρούμε πασχαλινά εδέσματα, όπως το κοκορέτσι στη σούβλα, εκεί τα φτιάχνουν σε εβδομαδιαία βάση.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μαζί, με όλες τις λεπτομέρειες, το καλύτερο κοκορέτσι στη σούβλα που έχετε φάει ποτέ

-Όλα αρχίζουν τη στιγμή που προμηθευόμαστε τα υλικά από το χασάπη μας. Πρέπει να προσέξουμε η συκωταριά να είναι από μικρό ζώο και τα έντερα (ή αντεριά) από μικρό αρνί ή κατσικάκι γάλακτος. Όσο πιο μικρό είναι το ζώο τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κοκορέτσι στη σούβλα.

-Για το πιο νόστιμο κοκορέτσι στη σούβλα χρησιμοποιούμε εντεράκια ψιλά, όχι χοντρά. Επίσης χρησιμοποιούμε συκώτι, πνευμόνι, γλυκάδια, καρδιά και μπόλια ( που αλλιώς λέγεται πάνα ή μαντίλα). Δεν χρησιμοποιούμε τη σπλήνα. Συνήθως τη σπλήνα την κρατάμε για το παραδοσιακό σπληνάντερο.

-Η συκωταριά πρέπει να έχει έντονο κόκκινο χρώμα και όχι σκούρο, που είναι δείγμα φρεσκάδας, και να είναι γυαλιστερή και όχι θαμπή.

-Τα εντεράκια πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά (δείγμα φρεσκάδας). Όταν είναι μπαγιάτικα, ζαρώνουν από τις άκρες προς τα μέσα.

-Όλα πρέπει να φαίνονται νωπά και υγρά. Το συκώτι και το πνευμόνι να είναι πεντακάθαρα από στίγματα (δείγμα υγείας του ζώου).

Ετοιμασία για το τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

-Τα εντεράκια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο. Τραβάμε μια άκρη από το έντερο, ρίχνουμε μπόλικο νερό και πιέζοντας το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλόνι, σωλήνας) περνάμε το νερό μέσα από το έντερο να καθαρίσει. Φανταστείτε έναν "μπαλονένιο" σωλήνα που τον γεμίζουμε από την μια άκρη και τον αδειάζουμε από την άλλη. Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές, μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι πεντακάθαρο. Αν γυρίσουμε το έντερο μέσα έξω για να πλυθεί καλύτερα, θα πρέπει να το ξαναγυρίσουμε, γιατί ή μέσα πλευρά των εντέρων είναι πιο τραχιά και επίσης δεν θα κρατήσει το έντερο την υγρασία του στο ψήσιμο.

Δες ολόκληρη τη συνταγή στο Argiro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα