Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου & η γενιά του τηλεοπτικού coolness

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος σχολιάζει την πιο πολυδιαφημισμένη είσοδο στην καθημερινή tv που τελικά δεν έκανε "pop up" ποτέ

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έχει πραγματικά κάθε ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μας καθημερινότητα.

Το εγχείρημα της μετάβασης

Οι celebrities που μεταπηδούν στην τηλεόραση από τον ευρύτερο χώρο του θεάματος με μία συγκεκριμένη ιδιότητα σε ένα συγκεκριμένο format, όπως έγινε με την Ηλιάνα και το GNTM, είναι εγχειρήματα που συνήθως στέφονται με απόλυτη επιτυχία. Γι' αυτό και μας αρέσει η Παπαρίζου στο Voice, η Βανδή στο J2US και η Χριστοπούλου στο My Style Rocks. Τι μπορεί να συμβεί όμως όταν αυτές οι προσωπικότητες βγαίνουν εκτός ζώνης... ασφαλείας και μας συστήνονται ως αυτόνομες προσωπικότητες και παρουσιαστές μιας εκπομπής ελεύθερου θέματος;

Οι κανόνες της Miss PopUp

H Ηλιάνα Παπαγεωργίου έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το τηλεοπτικό coolness. Ναι, ξέρω δεν γράφω σε απτά ελληνικά, αλλά δεν έχει να κάνει με ψυχραιμία ή "ήρεμη δύναμη" όπως μπορεί να το περιέγραφα στη γλώσσα μας. Η Miss PopUp δεν είναι μια τυχαία περίπτωση θεογκόμενας -έλα, μη σε σοκάρει η λέξη αφού αυτό είναι- που πήρε μια εκπομπή και την κάνει ενώ βαριέται τη ζωή της. Η Ηλιάνα σε κάθε θέμα που παίζει στο "Pop Up" έχει άποψη, έχει σχόλιο, γελάει με όσα ακούγονται, παραδέχεται ό,τι της είναι αδιάφορο -γιατί όχι στην τελική;- και πετάει και τη δική της ατάκα όπου μπορεί.

Σε ένα πραγματικά μέτριο τηλεοπτικό πλαίσιο, με μία εκπομπή που δεν έχει τίποτα καινούργιο να δώσει στον τηλεθεατή, πέρα από fun παρέα, αν εξαιρέσεις τα πρωτογενή της στοιχεία - τα οποία είναι οι ειδήσεις της Αφροδίτης Γραμμέλη, οι συνεντεύξεις της Φωτεινής Πετρογιάννη και ίσως η fashion εξειδίκευση της παρουσιάστριας - η Ηλιάνα Παπαγεωργίου καταφέρνει να ξεχωρίζει και να χτίζει τη δική της αυτόνομη τηλεοπτική εικόνα.

To προσωπικό άστρο της

Πριν κάποιους μήνες, όταν για πρώτη φορά άκουσα από κοντά αυτή την πραγματικά εκθαμβωτική γυναίκα να μιλά, κατάλαβα πως το τσαγανό της διαφέρει από τη "μέση παρουσιάστρια". Ενώ όλες προσπαθούν να δείξουν "παρόμοιες" με την τηλεθεάτρια, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου είναι σαν να προσπαθεί με τον τρόπο της να πει "αυτή είμαι εγώ και θέλω να γνωριστούμε". Ευτυχώς, γιατί έχουμε καταντήσει όλες να είναι προκάτ τηγανητές πατάτες σε μια τεράστια φριτέζα. Κάτι ανάλογο έκανε και πριν λίγες ώρες on air όταν τόνιζε στους συνεργάτες της να μην "παραπονιούνται" που δέχονται αρνητικά σχόλια στα social media μιας και είναι δική τους επιλογή να εκτεθούν. Επιτέλους μία celebrity λέει το αυτονόητο!

Φανατικός της εκπομπής δεν είμαι, φαντάζομαι ελάχιστοι δεν χάνουν κανένα "Pop Up”, ωστόσο την έχω δει, ξέρω τι γράφω και περί τίνος πρόκειται. Ξεκάθαρα πιστεύω πως η Ηλιάνα Παπαγεωργίου είναι καλύτερη από την εκπομπή που ανέλαβε να παρουσιάσει. Ας μην κρυβόμαστε, το "Pop Up” σαν εγχείρημα λίγο ως πολύ για τα τηλεοπτικά δεδομένα είναι καταδικασμένο. Η Ελένη Μενεγάκη βρισκόταν στη συγκεκριμένη ζώνη για πάνω από 15 χρόνια, έχτισε σχεδόν μια ολόκληρη τηλεοπτική γενιά με την προσωπικότητά της αλλά και με το είδος της εκπομπής που επέβαλε. Μόνο μια τελείως διαφορετική εκπομπή, που δεν θα θύμιζε σε τίποτα την "Ελένη", θα είχε το σθένος να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό.

Η αποτίμηση της τόλμης

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου ξεχωρίζει γιατί δεν θυμίζει καμία άλλη. Όχι με την εμφάνιση, αλλά με το μυαλό και τη συμπεριφορά της. Από την άλλη, μπορώ να καταλάβω πολύ καλά πως η εκπομπή έχει τους δικούς της κανόνες, τις δικές της υποχρεώσεις και αυτονόητους περιορισμούς.

Για το μόνο που είμαι σίγουρος λοιπόν είναι πως βλέπω μια εκπομπή... γέφυρα για ένα άλλο τηλεοπτικό προϊόν που η Ηλιάνα Παπαγεωργίου θα έλαμπε πραγματικά. Όπως ένα Dancing With The Stars. Γιατί από όλο το project είναι η μόνη που έχει ουσιαστικό μέλλον στην τηλεόραση, αν επιμείνει πως αυτό είναι το μόνο πεδίο επαγγελματικής της δράσεως.

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

http://instagram.com/sirconstantino