Follow us

Αν φταίει μια Γαλάνη, φταίμε όλοι μας

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε μια ανάρτηση στα social media με στόχο τη Δήμητρα Γαλάνη

Δήμητρα Γαλάνη

Τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο σε αυτή την ιστορία είναι δύσκολο να το βρεις. Όμως πρέπει!

Για όσους δεν γνωρίζουν τι συνέβη, ο επικεφαλής της δράσης "Ο άλλος άνθρωπος" που βοηθά με δωρεάν φαγητό ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε μία ανάρτησή του ουσιαστικά επιτέθηκε στη Δήμητρα Γαλάνη, λέγοντας πως πέρασε από τον χώρο που είχε στηθεί το συσσίτιο με το αυτοκίνητό της και όχι μόνο δεν θέλησε να βοηθήσει αλλά έκανε παρατήρηση στους εθελοντές γιατί οι άνθρωποι που λάμβαναν το φαγητό είχαν δημιουργήσει συνωστισμό σε ένα στενό δρόμο, κάτι που απαγορεύεται στη φάση που διανύουμε. Μάλιστα, το τυχαίο πέρασμα της τραγουδίστριας (της οποίας το όνομα δεν ανέφερε, αλλά τα αρχικά Δ.Γ.) συνδέθηκε με την εμφάνιση ανθρώπων της Δημοτικής Αστυνομίας που εμφανίστηκαν για να ελέγξουν την άδεια της εθελοντικής δράσης και το πώς αυτή έχει οργανωθεί. Σε δεύτερο χρόνο και μετά τον σάλο που ξέσπασε προς το πρόσωπό της, η Δήμητρα Γαλάνη απάντησε επώνυμα με ανάρτησή της λέγοντας πως όντως παρατήρησε τον συνωστισμό λόγω της συγκεκριμένης δράσης στη γωνία του σπιτιού της και θέλησε να ρωτήσει πώς αυτό θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα σε άλλο δρόμο του τετραγώνου μιας και όντως ο κόσμος στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύς. Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε πως αμέσως μετά τον σύντομο διάλογο με τους εθελοντές δεν έκανε καμία άλλη κίνηση (όπως το να φωνάξει τη Δημοτική Αστυνομία) και συνέχισε τον δρόμο της μιας και είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό της.

Αμέσως μετά τη συγκεκριμένη διαδικτυακή αντιπαράθεση, όπως ήταν λογικό στον μαγικά φτιαγμένο κόσμο των social media, υπήρξαν δεκάδες επιθετικές αναρτήσεις προς τη Δήμητρα Γαλάνη, μιας και από την πρώτη στιγμή παρουσιάστηκε ως "η τραγουδίστρια με το τζιπ" και ως δήθεν ερμηνεύτρια "αριστερού ρεπερτορίου". Με τα εμφυλιακά μας ένστικτα πιο ενεργά από ποτέ, όσα ακολούθησαν μάλλον δεν τιμούσαν καμία από τις δύο πλευρές αφού αποδεδειγμένα κανένας δεν είχε ντοκουμέντα ώστε να αποδείξει αν ένα δημόσιο πρόσωπο έδρασε ανασταλτικά απέναντι σε μια δράση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Αν δούμε το "κάδρο" του συγκεκριμένου περιστατικού βέβαια θα παρατηρήσει κανείς πως πολύ εύκολα η Δήμητρα Γαλάνη -που απάντησε άμεσα και επωνύμως- φωτογραφήθηκε ως το "άσπλαχνο δημόσιο πρόσωπο" και μια μερίδα σχολιαστών τάχθηκαν αυτομάτως εναντίον της. Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο καθένας γράφει την ευκόλως εννοούμενη γνώμη του, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει ο ίδιος κάθε εθελοντική ή κρατική δράση που θα μπορούσε να βοηθήσει συνανθρώπους μας. Το να λες ποιο είναι το σωστό, ειδικά κριτικάροντας δημόσια πρόσωπα, δεν σε καθιστά ενεργό πολίτη, αν και εσύ με τη σειρά σου δεν μπορείς να αποδείξεις πως έκανες κάτι για να βοηθήσεις τους άτυχους συμπολίτες σου.

Την ίδια στιγμή, κανένας δεν έχει αμφιβολία πως το σύνολο του πληθυσμού προσπαθεί τα μέγιστα ώστε να προφυλλαχθεί από κάθε πιθανή εστία μόλυνσης και υπερμετάδοσης του ιού, ειδικά εν μέσω lockdown. Άρα η λογική αντίδραση ενός πολίτη να ζητήσει ακόμα και τον λόγο από εθελοντές που ΜΠΟΡΕΙ να μην έχουν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας, καθίσταται ενοχή και αδιαφορία επί των ασθενέστερων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας πέραν των δύο ή τριών εμπλεκόμενων προσώπων δεν γνωρίζει την πάσα αλήθεια, ακόμα ούτε ο ίδιος ο καταγγέλων μιας και κανένας δεν αποδεικνύει από ποιον έγινε η καταγγελία ώστε να σπεύσει στο σημείο η Δημοτική Αστυνομία. Άρα, όλοι εμείς που κρίνουμε το γεγονός από απόσταση, χωρίς να γνωρίζουμε τι πραγματικά συνέβη, φταίμε μιας και δεν ήμαστε εκεί τη δεδομένη χρονική στιγμή, όχι για να μάθουμε την αλήθεια, αλλά για να βοηθήσουμε για τον σκοπό που μας πήρε ο πόνος μπροστά σε smart συσκευές που κοστίζουν όσο δεκάδες μερίδες φαγητού. To ίδιο ακριβώς ανέφερε και ο ίδιος ο καταγγέλων, που έσπευσε να διευκρινίσει πως η "ανθρωποφαγία" δεν έχει θέση στο έργο του -παρόλο που ο ίδιος την προκάλεσε- ενώ την ίδια στιγμή ο χαρακτηρισμός κατά τη γνώμη του "ηλικιωμένη" δεν είναι υποτίμηση αλλά μια πραγματικότητα.

Η στατική και προφορική (ή ακόμα και διαδικτυακή) φιλανθρωπία είναι η χειρότερη μορφή αδιαφορίας που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος, ενεργός πολίτης της χώρας. Και αν φταίει η Γαλάνη που ρώτησε τα προφανή, φταίμε όλοι μας που δεν αφήσαμε την όποια καθημερινότητά μας για να βρεθούμε σε ένα πεζοδρόμιο να βοηθήσουμε αυτούς που πράγματι δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά. Και πιστέψτε με, αυτός που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, ποσώς ενδιαφέρεται για το αν κάποιοι πίσω από πληκτρολόγια ξεφτιλίζουν μια επιτυχημένη τραγουδίστρια κυρίως όχι για αυτά που έκανε, αλλά για αυτά που θεωρούσαν αυτονόητα πως έπρεπε να κάνει, απλά και μόνο επειδή το όνομά της είναι πιο αναγνωρίσιμο από τα δικά μας.

Αν φταίει μια Γαλάνη, φταίμε όλοι μας

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος στα social media:

https://www.facebook.com/constantinos.antonatos

http://instagram.com/sirconstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ CELEBRITIES

Τι περιμένατε, κυρία Πατούλη, πως θα συμβεί στο Just The Two Of Us;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε το περιστατικό με τη Μαρίνα Πατούλη στο J2US και δεν απόρησε στιγμή.

29 Νοε 2021 20:17